Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno zlé je k něčemu dobré

Všechno zlé je k něčemu dobré. Dokonce i takové daně, vždyť z nich živíme naše vynikající politiky, co bychom si bez nich počali. Takže díky i za ty daně, že ano. 

Snad jen výbuch sopky nemá žádná pozitiva. Nebo se mýlím? Minulý týden jsem tady psal o sopkách, jejich obětech a zničených krajinách. Ale na závěr jsem slíbil, že i na nich najdu něco kladného. Takže do toho.

Začnu spíše příkladem pro starší a pokročilé. Nebýt mexického Popokatepetlu, nebyl by ani Popokatepetl Twist (1). Nic vám to neříká? Nedivím, asi jen ti starší si vybaví písničku, kterou česky nazpívala Eva Pilarová. Přestože dnes už se nehraje, tak si myslím, že nemít ji by byla škoda.

Ovšem pozor, existují i poněkud obskurnější verze, kterých by zase asi až taková škoda nebyla (ta zpěvačka si dokonce říká Sugar, k tomuto pojetí to dokonale sedí):

 

Teď si asi řeknete, že ten začátek se moc nepovedl, hledat výhody sopek v Pilarové. Ale zkusme jít dále. Kdybych chtěl zůstat v Mexiku, tak zkusím vybrat ještě něco dalšího – sopečné sklo, obsidián (2). Z něj se vyrábějí krásné šperky, případně v muzeích obdivujeme staré aztécké a mayské památky z něj vyráběné. Nebýt sopek, přírodní obsidián bychom neznali (škarohlídi mohou podotknout, že Mayové a Aztéci by neměli čím vyřezávat za živa srdce svým obětem – i k tomu sloužily obsidiánové nože).

Starší naskenovaná (nepříliš dobrá) fotka Popokatepetlu z doby, kdy ještě digitály nebyly

Vezměme si třeba Vesuv. Slzy Vesuvu se jmenuje víno pěstované přímo na svazích sopky na zdejší úrodné půdě z rozpadlých lávových polí. Stejně se pěstuje vynikající vinná réva na španělských Kanárských ostrovech, přímo v lávě, na pohled vypadající jako obyčejný štěrk. A nejen víno. I ostatním plodinám se v úrodné sopečné půdě daří nečekaně dobře. Proto se také lidé po erupcích takřka ihned vracejí na postižená místa a zúrodňují půdu. Takže nejúrodnější půdy (3) mají často základ v sopečných nánosech. Půda na svazích sicilské Etny je tak zvláštní, že i med z ní pocházející je charakteristický a můžete si jej koupit zase jen přímo u Etny.

Vesuv z Pompejí

To, co kdysi byla jedna z největších tragédií své doby, je dnes obdivovanou památkou. Jsme zpět u Vesuvu, jen o něco níže, v Pompejích (4). Nebýt výbuchu sopky, nemohli bychom dnes obdivovat nádheru starého města, jeho chrámy, krámy, ulice, hospody a dokonce bordely. To vše se nám zachovalo prostřednictvím mučivé smrti tisíců lidí. Když se však procházím třeba Villou Mystery, nemyslím na mrtvé, jen pokorně obdivuji tu nádheru, která se nám zachovala přes dvě tisíciletí pouze díky nánosům popela.

Villa Mystery v Pompejích

Nástěnná výzdoba vykřičeného domu v Pompejích

Minulý týden jsem psal o Liparských ostrovech. Přímo na hlavním z nich, na Liparech, stojí pemzový důl. Ano, tato pemza (5) je sopečný produkt.

Pemzové doly na ostrově Lipary

Pemzový svah

Pemza je velice lehká

Zůstáváme na Liparských ostrovech. Na Stromboli i na Vulcanu se můžeme slunit na nádherně černých plážích (6) ze sopečného písku. A na Vulcanu bublá léčivé bahenní jezírko (7) vytvořené vulkanickými aktivitami podloží. Asi by se něco podobného našlo i na jiných geologicky aktivních místech.

Bahenní jezírko na ostrově Vulcano

Na Vulcanu je i dost usazené síry, ale ne tolik, aby ji bylo možno těžit. Zato v zatopeném kráteru indonéské sopky Kawah Ijen (Jáva) jsou síry (8) tuny. Je pravda, že její ruční těžba a doprava do civilizace patří k nejhorším zaměstnáním na světě, ale nebýt sopky, tak by mohla chybět, a tak zaplať pánbu za ni. Samozřejmě to není jen síra, ale i mnoho dalších rud a surovin.

Nosič síry v Kawah Ijen, Jáva, Indonésie (náklad síry váží asi 120 kg)

Sopečné ostrovy (9) patří k nejhezčím na světě. Havaj, Kanáry, Lipary. Vše bývalé sopky, všechny s výjimečnou krásou danou právě sopečným původem. Tím se dostáváme k přírodním krásám. Podle mne nejhezčí jen přírodou formované místo na světě je tanzanský kráter Ngorongoro (10). Těžko jej popsat, těžko jej nafotit. Psal jsem o něm minule. Musí se vidět, kdo neviděl, neuvěří.

Pozorování zvěře v Ngorongoro

Zcela zvláštní kapitolou je turecká Kappadokie (11). Také následek výbuchu sopek, konkrétně vulkánů  Erciyes Dagi a Hasan Dagi. Ty pokryly celou zemi vrstvou nánosů, které postupně zvětrávaly do dnešní podoby. Vznikla pohádková krajina s kamennými věžemi, hříbky, oponami. Lidé ji dotvořili vyhrabáním dvacetipatrových podzemních měst, do měkké skály vysekaných kostelů, vydlabaných obydlí. Vzniklo území, které se nepodobá ničemu jinému na celém světě.

Různé typy krajiny a osídlení v turecké Kappadokii

A na závěr jeden paradox. Jednou z nejplošších a nejrovinatějších krajin na světě je oblast tanzanského Serengeti (12). Po kopcích ani památka, natož nějaká sopka. Jen travnatá pláň, keře, nízké stromy. Ráj pro býložravá divoká zvířata, pakoně, zebry, ráj pro masožravá zvířata živící se zvířaty býložravými, pro lvy, levharty, gepardy, hyeny. Celé Serengeti totiž vzniklo na místě hodně, ale opravdu hodně starého supervulkánu. Celá oblast byla srovnána se zemí a pokryta nepropustnou pevnou vrstvou sodných nánosů, na kterých se postupem věků vytvořila jen asi metrová vrstva humusu. Proto tu nemohou růst stromy s kořeny sahajícími níže než metr pod úroveň země. Tím má více prostoru k životu nižší vegetace, hlavně tráva. A proto tu přežívají milionová stáda zvěře přesouvající se sem při Velké migraci z Masai Mary. Nebýt sopky, byl by tu třeba prales a pakoně (předpokládám, že všichni vědí, že pakůň je antilopa, která s koněm jako takovým nemá kromě podobného jména nic společného) by měly smůlu.

Velká migrace pakoňů v Serengeti

Svítání nad Serengeti

Mladí lvi v serengetských rovinách

Takže jen tak na posezení jsem našel 12 dobrých následků pocházejících ze špatných příčin. Určitě vás napadnou další. Vzpomeňme na to, až nám zase třeba nějaká islandská Eyjafjallajökull uzemní letadla a my budeme muset řešit problémy s dovolenou. 

Autor: Libor O. Novotný | pátek 10.5.2013 15:01 | karma článku: 16,09 | přečteno: 1425x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.