Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Normální člověk by rozpočet navrhl lépe, než naši politici

Platy učitelů, lékařů, vědců - a platy politiků. Poplatky v nemocnicích - a poslancům MHD zdarma. Školné, vodné, stočné, elektrika, nájem, inkaso - a podplácení ve veřejných zakázkách.

foto:iDNES

My, normální lidi, bychom si s rozpočtem poradili mnohem lépe, než naši slavní politici. My žijeme v reálném světě, ne jako ONI ve skleněných palácích, odtrženi od skutečného života. Takže rozpočet bychom měli sestavovat my, politici by jej měli jen schválit. Pokud možno jednohlasně.

  

Kapitola 1 - platy

Platy učitelů jsou nezaslouženě nízké. Chceme přece, aby naše děti vzdělávali ti nejlepší, ne odpad, který se neuživí jinak. Učitelství je poslání, nemělo by tedy produkovat zisk. Proto by měly být školy zřizovány jen jako neziskové organizace. Abychom naše skvělé učitele udrželi, musíme je zaplatit. Proto by se všem učitelům měl zvýšit plat na důstojnou úroveň.

Platy doktorů jsou nezaslouženě nízké. Chceme přece, aby nás léčili ti nejlepší, ne odpad, který se neuživí jinak. Zdravotnictví je poslání, nemělo by tedy produkovat zisk. Proto by měly být nemocnice, ordinace, polikliniky a lékárny zřizovány jen jako neziskové organizace. Abychom naše skvělé zdravotníky udrželi, musíme je zaplatit. Proto by se všem zdravotníkům měl zvýšit plat na důstojnou úroveň.

Platy vědců jsou nezaslouženě nízké. Naši vědci by měli pracovat na světové úrovni, protože jen stát s rozvinutým vlastním vědeckým výzkumem je v současném světě konkurenceschopný. Abychom naše skvělé vědce udrželi doma, musíme je zaplatit. Proto by se všem vědcům a výzkumníkům měl zvýšit plat na důstojnou úroveň. Jinak se nedovíme, zda se do toho Karlova mostu vajíčka přidávala či nikoliv.

Platy ostatních pracujících jsou obvykle nezaslouženě nízké, proto by se všem měl zvýšit plat na důstojnou úroveň. Hranici důstojné úrovně si stanoví každý individuálně a sdělí ji úřadům.

Naši politici jsou povětšině verbež. Berou za práci s mizivými viditelnými výsledky hříšné peníze. Za hejtmanství jsme platili Bendlovi (považte!) skoro 80.000 Kč z našich daní. A Rathovi (který správně upozornil na jeho životní úroveň a zeptal se nás, zda ho chceme nadále podporovat) zaplatíme prakticky za totéž 150.000 Kč (bude sedět na dvou židlích, k tomu hejtmanství si nechá poslanectví jako vedlejšák). Já říkám NE! Řídit stát (či kraj) je poslání, ne povolání. Omezme politikům plat horní hranicí 40.000 měsíčně. Korun, samozřejmě. Pak zlatokopové odejdou (mezi poslanci je tolik doktorů, že se tím současně vyřeší jejich nedostatek v nemocnicích, na který nás vytrvale upozorňuje pan Kubek). Zůstanou jen ti, co to s námi myslí upřímně. Než také odjedou na Floridu.

Kapitola 2 - poplatky

Samozřejmě se všichni shodneme, že poplatky ve zdravotnictví jsou největším nepřítelem lidstva, možná ještě horším, než daně (daním se lze při rozumné optimalizaci příjmů/výdajů vyhnout, ale před julínkovným neutečeš). Zrušit, a hned. Nebo je zaplatit z rozpočtu.  V rozpočtu rezervy vždycky jsou. Vymeteme rohy a zdroje najdeme. A abychom občanům kompenzovali prožité strádání uplynulého roku, za každou návštěvu nemocnice jim teď přidáme přeplatek 30 Kč, za den v nemocnici 60 Kč a za návštěvu pohotovosti 90 Kč. Za položku na receptu pak také 30 Kč. V důsledku na tom vyděláme všichni, protože zvýšený příliv pacientů přinese zvýšené platby zdravotních pojišťoven a naše neziskové nemocnice hned budou bohatší ("tím, že vzroste počet ošetřených pacientů, vzrostou i tržby nemocnic od pojišťoven, vydělají na tom a o to bude moci kraj nemocnicím snížit dotace" - uhodnete, který budoucí hejtman to řekl?).

Žákům a studentům zaplatíme autobusy a vlaky. Protože spojení není všude optimální, proplatíme jim případně palivo na cestu autem. A kdo nemá auto, dostane na ně nevratnou půjčku, kterou nařídíme poskytovat všem bankám. Abychom odstranili riziko věčných studentů, omezíme nárok na bezplatné jízdy do 45 let. Stejně by se mělo přispívat i starším občanům, a protože důchodu se dožije málokdo, hranice pro nárok na tyto příspěvky by mohla být od 45 let.

Když zrušíme bezplatnou MHD pro poslance, jistě to bude stačit na pokrytí těchto dopravních výdajů. Bude třeba to ale ověřit později výpočtem, případně vyhodnotit reálná čísla po cca 10-ti letech praktické realizace.

Kapitola 3 - platby občanů

Občané by měli dostat příspěvek na elektřinu (stát je sice majoritním vlastníkem ČEZu, ale nemá vliv na stanovení ceny elektřiny, proto budou přímo dotovaní všichni občané). Podobně na veškeré položky inkasa, které ruinuje rodinné rozpočty. Regulované nájemné by mohlo být tak zhruba poloviční, kdo bydlí ve vlastním, má v rámci občanské spravedlnosti nárok na příspěvek ve výši rozdílu mezi tržním a regulovaným nájemným obvyklým v místě, přepočet podle metrů čtverečných jeho bytu, domečku či vily.

Z pohledu státního rozpočtu se sice nejedná o žádné horentní částky, které by někomu měly dělat hlavu, ale pro rýpaly nabízím řešení: zdanit korupci. Když můžeme uvažovat o zdanění prostituce, tak proč ne korupce. Obvyklá výše provize z veřejných zakázek se prý pohybuje kolem 3% (dálnice jsou z toho vyjmuty, tam platí řádově jiná pravidla, proto se jimi nebudeme zabývat), při dani 40% ze zisku by to mohlo být něco přes 1% každé veřejné zakázky, což není mnoho a firmy s touto částkou jistě začnou kalkulovat v nabídkové ceně. Daně by platil vyhlašovatel veřejné zakázky, tedy ten, kdo ji podepisuje, každý z členů výběrové komise by mu mohl přispět poměrným dílem.

Myslím, že jsem zde nabídl realistický náhled na tvorbu rozpočtu. Kdo by s výše uvedenými body nesouhlasil, je ekonomicky stupidní - vždyť kdo by chtěl ošidit učitele, lékaře a vědce o jejich plat, kdo by souhlasil s poplatky ve zdravotnictví, kdo si nemyslí, že platíme drahé nájmy a inkasa? Jen zbohatlík, mafián a zkorumpovaný politik. Proto mne podpořte na  http://Nejlepsi-kandidat-na-hejtmana.eu .

Aktuálně (po dopsání článku):

Návrh státního rozpočtu zcela odmítnul předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Prohlásil, že vláda přeceňuje ekonomický růst, takže v rozpočtu chybí minimálně 20 miliard.

"Vláda lže daňovým poplatníkům, vlastně lže občanům za situace, kdy se k České republice každým dnem přibližuje finanční krize," řekl Paroubek, podle něhož by kabinet měl rozpočet zcela přepracovat a zohlednit návrhy ČSSD.

Můj komentář: Moje řeč. To je zcela v duchu mých návrhů. Děkuji panu předsedovi za podporu.

Autor: Libor O. Novotný | středa 22.10.2008 14:48 | karma článku: 25,13 | přečteno: 3236x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 352x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 316x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:15

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak, dva vagony se převrátily

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak, na místo...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.