Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tezko verit ze takovy kus kamene mohl sfouknout vitr. Mozna ze v davnych dobach byla zeme kolem toho kamene aspon o metr vys (a kamen nasledne couhal nad zemi jenom dva a pul metru, snad i min).

0 0
možnosti
Foto

Těžko říct, výška terénu se může opravdu měnit. Ono to nemusel být jen vítr, ale třeba i blesk - menhir trčí do výšky uprostřed plochého pole jako ideální hromosvod.

0 0
možnosti
Foto

Už se tam také nějakou dobu chystám... Jinak skvěle zpracované blogy... R^

0 0
možnosti

Jak víte, že kolem něj Keltové křepčili?

Vždyť sám píšete, že byl vztyčen poté co padl poměrně nedávno. To za celou tu dobu od doby Bójů stál pevně a nepadl? Nebo ho pořád co 200 let vztyčovali? I za křesťanského středověku a ranného novověku?

Já bych spíše odhadoval, že kámen vztyčil vlastník pole, když začal orat ruchadlem a koňským spřežením, protože na jeho likvidaci nebo odtažení neměl sílu (jen na jeho vztyčení) a ležící mu překážel a zabíral místo pro obilí.

1 0
možnosti
Foto

Taky nepíšu, že křepčili, ale jen že si neumím představit, jak křepčili ;-). Ale stejně si nemyslím, že vykopat metrovou jámu, vztyčit menhir, vše zasypat atd, je jednodušší, než jej odtáhnout.

Jinak máte pravdu, že když nevíme, co bylo v minulosti zbudováno k jakému účelu, tak řekneme, že to je kultovní keltské místo :-P, proti tomu se totiž těžko něco namítá a opak se špatně dokazuje.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS