Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Jan Borovička

9. 1. 2011 13:43
1000

právníků na dně oceánu - dobrý začátek ;-D

0 0
možnosti
PH

pamica

9. 1. 2011 0:25
bezmozek

Můj názor na pana "2222" je úplně jasný-zavřel bych jeho rodinu do auta v levém rychlém pruhu a čekal bych kdo to do nich rubne. "Chtěl bych je přeci jen vystrašit...."

Maximální hazard se životem, který si je vědom i člověk prostoduchý...

a za to bych mu zlámal ruce a nohy-protože při trošce blbé náhody a nepozornosti řidičů za pánem, co do něj naboural ho mohlo čekat totiž to samé.....

Tento nesympatický mafián by zasloužil na pranýř....hrozí mu xy let, jsem zvědavý jak ho jeho zástup draze placených advokátů vyseká....Osobně tipuju na max 2roky bez papírů a bude  z obliga...-jen doufám v pravý opak a jsem na naše soudy zvědavý....

Všem přeji takovéto individua na cestách nepotkávat!!

0 0
možnosti
S

satelitakxy

9. 1. 2011 14:48
Re: bezmozek

ano

0 0
možnosti
MH

žebro

8. 1. 2011 21:41
to snad není pravda

Běžte se stydět s takovýma názorama to se chcete zastávat těchto lidí? Co by jste říkal kdyby napálil vás?Dáváte zářné příklady mladým lidem.Stydím se za vás.

0 0
možnosti
JS

Carthoris

10. 1. 2011 12:56
Re: to snad není pravda

Asi to nechápete. Pisatel (i když v trestním právu plave), se rozčiluje nad tím, že to policie zbabrala a státní zástupce tak neměl jinou možnost než to vrátit. Naopak velmi horuje pro to, aby policie odvedla práci pořádně a tohoto idiota zažalovala za všechno, za co může...

0 0
možnosti
MK

sarumánek

8. 1. 2011 0:10
trochu mimo

To je ale z prominutím hezká hovadinka. Advokát, který by poukazoval na "úmysl postrašit" by svému klientovi moc nepomohl, protože chuť strašit není polehčující okolností. Není to ani přestupek, není to nic, právní řád se strašením prostě nepočítá :-). Soud samozřejmě vychází  z toho, že svým ÚMYSLNÝM jednáním MOHL někomu způsobit těžké ublížení na zdraví. Autor v tom má poněkud zmatek a absolutně nerozumí českému právu - stačí prokázat, že na tu brzdu těsně před druhým vozem ÚMYSLNĚ šlápl, nikoliv že chtěl někomu úmyslně způsobit vážné zranění. To je úplně jako bych začal pálit po někom z pistole, zasáhl bych ho - a pak bych tvrdil, že jsem ho chtěl jenom vystrašit a snažil se mířit nad něj, nikoliv do něj. Neznalost nebo podcenění možných následků mého úmyslného a životu nebezpečného jednání mne prostě neomlouvá.

0 0
možnosti
J

Jareczek

8. 1. 2011 10:10
Re: trochu mimo

Autor má pravdu. U TUnZ se prokazuje to, že chtěl způsobit těžké ublížení na zdraví nebo ho způsobil. Žádné mohl.Mohl neznamená pokus! Pokus je, pokud se jasně připravoval na to, že ten za ním to naboří a ublíží si na zdraví. Ano, TZ nezná strašení, ale pokud ho nezná, neznamená automaticky, že  si tam místo toho dosadím Vaši větu "svým úmyslným jednáním mohl". Proto na to, co provedl dotyčný řidič víc sedí víc Obecné ohrožení, pač tam je právě to slovo MOHL nepřímo obsaženo (ve formulaci Kdo vydá lidi nebezpečí smrti) přímo v zákoně. Pokud úmyslně šlápl na brzu před druhým vozem, spíš ho dostanou právě na obecném ohrožení a soudce může dát trest podle povahy ohrožení. Takže pokud někdo nerozumí českému právu jste spíš vy.Tak prosím  nepoužívejte takové obraty. Napsat "Dle mého názoru.." by bylo lepší.

Jinak autor se dopouší chyb pouze v číslování paragrafů. Uvádí §179-180. To je ob. ohrožení podle starého Trestního zákoníku. Podle nového TZ platného od 1.1.2010 je to někde kolem §272.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

6. 1. 2011 23:16
Ale no tak,...

Ale no tak, jak můžete vědět, co měli policisté v ruce?

Pokud vím, tak minimálně dva nezávislé svědky proti drzému frackovi, který si myslí (a vypadá to, že bohužel právem), že jeho peníze  a moc jej vysekají ze všeho.

Pokud tito by dosvědčili, že dvakrát předjel zprava a vjel doleva a dupnul na brzdu, nedá se to z úmyslu vyvléct ani těmi nejchytřejšími advokáty.

Ta neschopnost naší justice prokázat úmysl (obecně - hlavně u finančních, do očí bijících miliardových tunelů) je tragická a právě kvůli ní máme k právnímu státu daleko.

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

7. 1. 2011 9:18
Re: Ale no tak,...

O úmyslu není sporu. Jenže jeho advokáti budou poukazovat na "úmysl postrašit", tedy jen na potrestání nějakou pokutou, nikoliv na "úmysl ublížit na zdraví" a "úmysl poškodit cizí majetek". Takže úmyslné ublížení a poškození se neprokáže, jen úmyslné strašení. Obecné ohrožení to řeší. Jinak 100% souhlas.

0 0
možnosti
PJ

Paveljan

6. 1. 2011 18:10
Smiřte se stím,

že výše trestu není závislá na tom, co jste spáchali, ale na té komedii, co po tom následujue. Když máte vhodnou společenskou a politickou atmosféru, prachy a štěstí, tak vyváznete i z těžkého provinění. Když ne , tak Bůh s vámi.;-)

0 0
možnosti
DM

Aretta

6. 1. 2011 17:45
Zajímavý pohled!

R^

0 0
možnosti
S

starec229

6. 1. 2011 11:34
novotný?

škoda že se to nestalo tobě.to bys tady blábolil jinou písničku co?takhle tady jen hloupě žvatláš.dej si pytlík ledu na hlavu a pak si přečti co jsi napsal.

0 0
možnosti
PF

jakub7

6. 1. 2011 14:47
Re: novotný?

Zkus si precist cely clanek, ne jen nadpis...

0 0
možnosti
JDJOT

Judge Dredd je o5 tady

6. 1. 2011 10:30
Jen poznámka do diskuse

Trestný čin je spáchán úmyslně, jestliže pachatel

a) chtěl způsobem v tomto zákoně uvedeným porušit nebo ohrozit zájem chráněný tímto zákonem, nebo

b) věděl, že svým jednáním může takové porušení nebo ohrožení způsobit, a pro případ, že je způsobí, byl s tím srozuměn.

To písmeno b) je velmi důležité !! protože jel a náhle zabrzdil bezdůvodně, resp. bez dopravněbezpečnostního důvodu. Jeho cíl bylo "ztrestat" jiného řidiče, a to dokonce ve vysoké rychlosti nebezpečným brzděním - protože je řidič, tak věděl se tímto jednáním může ohrozit jiného na životě a byl s tím, protože není mentálně rtardovaný, srozuměn.

Tečka - vinen - 5 let... nevím co tím státní zástupce vymýšlí.Rv

0 0
možnosti
J

Jareczek

8. 1. 2011 10:25
Re: Jen poznámka do diskuse

Nebyl bych si tak jistý, že pokud není ment. retardovaný nebo duš. nemocný, tak že s tím byl srozuměn.Už předtím to udělal u té ženské a zvládla to. A kdoví, kolikrát předtím. Pokud 20x předtím už někoho takhle trestal, tak nemusel vědět, prostě si myslel, že zas někoho jenom potrestá, že se nic nestane. Je to věc názoru a právní argumentace st. zástupce a obhájce. .Nikoho se nezastávám. Jen pokud máme zákony a soudy takové, jaké máme, je lepší tam jít s jistotou a tou je prostě Obecné ohrožení. Je tam 3 až 8 let. Navíc pokud se bude st. zástupce činit a okolnosti v tom daném případu budou v neprospěch pachatele, může tam být ob. ohrožení více osob a ještě přísnější trest. To že se to kvalifikuje jinak neznamená, že někdo uteče trestu.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

6. 1. 2011 10:24
naprosty souhlas....

A divim se, ze to obecne ohrozeni tam nepadlo, to se podle me nabizi, kdyz bylo jen riziko, ale ne dokonany cin (resp. prokazany umysl).

U sekretarky nevim - mam pocit, ze krive svedectvi se tyka jen soudu, u podavani vysvetleni na policii se muze menit vypoved dost casto (alespon tak usuzuji z ruznych zprav, kde se uvadi, kolikrat a jak kdo menil vypoved) a jedinym dopadem snad je, ze to vypoved zneduveryhodni pro soud.

0 0
možnosti
JDJOT

Judge Dredd je o5 tady

6. 1. 2011 10:27
Re: naprosty souhlas....

Tzv. křivé svědectví je možné samozřejmě i na policii. Jedinný kdo může lhát je obviněný - má to ovšem omezení, nesmí obvinit někoho jiného, potom se dopuští křivého obvinění. Prostě jakmile řekne to já ne, to ta paní, tak by měl následovat trest ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.