Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JG

Jiittkkaa

22. 11. 2010 16:10
Dobrý den pane kolego,

souhlasím. Vybírám si dnešní stav se všemi klady i zápory, ale především si ty zápory umím přiznat a nebudu projevovat svoji radost z toho, že už nežijeme v totalitě tím, že budu sobě nebo komukoli jinému namlouvat, že fakt MÁME FUNGUJÍCÍ EKONOMIKU. Dneska je strašně in vyprávět, jak člověk trpěl, že musel stát s aktovkou na zádech strašné fronty nebo že v osmdesátých letech nebylo maso či jste netušil, co Vám přivezou za nábytek -to je přeci hodně přehnané. Šlo mi o to poukázat především na to, že budeme-li si říkat ted je VŠECHNO lepší, ustrneme - zůstaneme stát na místě a přestaneme se posouvat dopředu. Jinými slovy začít víc řešit, co je špatné teď a jak to můžeme změnit k lepšímu, než co bylo špatné předtím. Nemám jen ráda extrémní zastánce komunismu ani opačný extrém, a to byla podstata mého článku. S tou stěnou jsem fakt nekecala, ještě ji mám.:-)Díky karma JG

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

22. 11. 2010 16:18
Re: Dobrý den pane kolego,

Dobrý den, já už ty obkladačky nemám, protože jsem se přestěhoval, ale v té tehdejší koupelně jsou na zdi dodnes, takže opravdu docela ušly. :-)

De facto si neodporujeme - zela jistě není dnes VŠECHNO lepší. Ale když mám volit tehdy nebo teď, neváhám ani chvíli. I za cenu všech těch nemocí demokracie (nebo specifik české demokracie), tedy korupce, povýšenectví politiků, ekonomických chyb atd. To souvisí s dneškem, stejně jako souviselo chování komunistů k nám ostatním s jejich vedoucí úlohou. Raději zkorumpovanou demokracii, než úskočné komunisty. I když bych samo taky raději demokracii ideální, čistou a s výkonnou ekonomikou. Jenže to za dnešních podmínek je právě ta utopie.

0 0
možnosti
H

hafusak2

22. 11. 2010 16:09
O tomhle psal v sobotu prof. Bělohradský:

Že největšími kritiky předplyšáku jsou ti, kteří se bojí pravdivě přiznat realitu dneška, natož ji kritizovat.

0 0
možnosti
JG

Jiittkkaa

22. 11. 2010 16:16
Re: O tomhle psal v sobotu prof. Bělohradský:

Díky, řekl jste jednou větou to, co jsem se snažila říct svým zbytečně dlouhým článkem. Sákriš.R^Vidím to taky tak a nejsem zastáncem tehdejšího režimu, toť vše.:-)Jitka Gotterová

0 0
možnosti
J

j.Havránek

22. 11. 2010 15:44
Tu otázku si může položit každý, jenže

moc zemí, kde by si mohl ten svůj socialistmu užívat už moc není....

0 0
možnosti
K

kfalstaff

22. 11. 2010 15:31
Řekl jste to věcně a výstižně.

Lidé s jednoduchým myšlením Vás ovšem zaručeně obviní ze zjednodušování, protože jim berete onu zdánlivě dokonalou střední cestu, která by nám umožnila "socialisticky pracovat a kapitalisticky žít". Kdo z nás by to nechtěl - kdyby to šlo? :-)

0 0
možnosti
KK

koudou

22. 11. 2010 15:34
Re: Řekl jste to věcně a výstižně.

100% souhlas s vami a s panem autorem,presne jste to trefiliR^

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

22. 11. 2010 15:30
souhlasím

třeba osmáctiletý mindy rozhodně za socíku nebyly špatné a ani nedostupné (svých 18 jsem měl za socíku - pozn. pachatele), to teď za zhýralého kapitalismu, aby si je starej pes skoro platil, potfory;-DR^

0 0
možnosti
BK7

bledy kanadan 7

22. 11. 2010 15:58
Re: souhlasím

a ta Viagra taky není zadarmo;-)

0 0
možnosti
JP

Prušák

22. 11. 2010 15:23
Srovnávat nelze vůbec

Nyslím si, že porovnávat oba systémy nelze vůbec. Totalita byla výsledkem konce druhé světové války a skutečností, že většina území včetně Prahy spadala do sovětské zóny. Reálný socialismus, totalita, komunismus - jakkoliv toto období nazveme - byl k nám importován  a udržován Rudou armádou.  To že se udržel přes 40 let vycházelo z toho, že SSSR měl po celou tuto dobu dostatek síly a prostředků na udržení svého impéria. Jakmile se jeho hospodářství zhroutilo, zhroutila se i totalita. Dnes by ten systém prostě nemohl fungovat - kdo by dodával levnou ropu? kdo by odebíral nekvalitní výrobky?  atd atd. Na druhou stranu, pokud by se situace SSSR bývala tak rapidně nezhoršila, tak to vše, co se nám na totalitě nelíbilo, bychom prožívali  dosud.

A naopak, i kdyby všichni občané volili dnešní KSČM, tak stejný systém by zde už prostě nemohl být, protože je zcela jiná globální mezinárodní a vojenská situace. Jakékoliv srovnávání je tedy pouze srovnáváním nesrovnatelného.

0 0
možnosti
G

Gašpo

22. 11. 2010 15:17
Ja vždy oponujem zástancom starých časov

Ale jedna vec, respektíve jej ekvivalent pre dnešnú dobu, nám nesmierne chýba.

Hovorilo sa tomu "rozkrádanie majetku v socialistickom vlastníctve" a bol to trestný čin. Dnes je za "rozkrádanie peňazí daňových poplatníkov" jediným trestom mediálna blamáž, voči ktorej sú štátny úradníci a štátny "manageri" už dávno imúnni. Nie som právnik, možno sa mýlim, ale vyzerá to tak.:-/

0 0
možnosti
PH

picky

22. 11. 2010 15:11
V jaké epoše bych chtěl žít?

Ani v bývalém tzv. socialismu a ani v té dnešní prohnilé demokracii, ale to bych asi žil v Utopii a to je zhola nemožné. Prostě standardní rozpor mezi chci a mohu. A můžeme vést dlouhé a nikam nevedoucí debaty. Hlavně když se na těchto debatách dobře živí hromada lidí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.