Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

DOBR

1. 6. 2009 16:04
Vždyť je to přeci jasné.

Vytváření iluze,že školství,nebo zdravotnictví je zadarmo naprosto deformuje celé prostředí. Paradoxně náklady ještě více rostou,protože prostředky na službu,takzvaně zadarmo jsou vynakládány neefektivně a čerpání služby je také nadměrné. Řešením je přiznat, že tyto služby jsou velice drahé, zvolit a zavézt přiměřenou míru solidarity a zavézt normální tržní prostředí,s přesně stanovenými podmínkami.

0 0
možnosti
K

kenev

1. 6. 2009 17:13
Re: Vždyť je to přeci jasné.

Tyto služby  drahé jsou a pokud jdeme ještě dál zjistíme, že nejdražší je pracovní síla. Nejen  zmíněných. Bludný kruh. Studium je drahé, z převážné většiny hrazené z kapes daňových poplatníků a vystudovaný je drahý, poněvadž má vzdělání. Solidarita a daňový poplatník? Ten to hradí dvakrát. Vše na ruby!

Někde se musí ubrat plynu.:-( Tahle země není pro chudý, poněvdaž je vymeteno. Pro bohatý také ne. Vymetli a jsou v daňovém ráji.;-D Zůstává otevřená otázka, pro koho tahle země vlastně  je.:-©

0 0
možnosti

zijutady

1. 6. 2009 15:55
kdo chce, ten studuje. Žádná věda.

netušíte někdo jak je to např. v Německu? (západním ;-)).

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

1. 6. 2009 15:45
Chce to vyjít z reálných čísel

Proč autor nejmenuje ty fakulty? Opravdu by mě zajímalo, na jaké fakultě má člověk slušnou šanci na přijetí až s 50k investicí.

0 0
možnosti
PS

alienated

1. 6. 2009 15:49
Re: Chce to vyjít z reálných čísel

milý profesore, dotaz který pokládáte je irelevantní, neboť, pokud jste si článek četl, jistě pochopíte, že se nejedná jen o jednu fakultu.

0 0
možnosti
LL

Arthur171

1. 6. 2009 15:43
Dane chudych

Ano, vzdělání není zadarmo a souhlasím, že bohatství rodičů deformuje rovné šance. Ale pokud se na vzdělání budeme dívat jako na investici do budoucna - vyšší vzdělání se může rovnat vyšším výdělkům v budoucnu, je to stejné jako každá jiná investice do budoucna.

A daně chudých - chudí daně neplatí, podívejte se na rozdělení výberu daně vzhledem k výši příjmu.

0 0
možnosti
JP

Dale Cooper

1. 6. 2009 15:45
Re: Dane chudych

Jo jo, a stejně jako při každé jiné investici bez vlastního kapitálu - když to nevyjde, tak se z toho investor vyhrabává pěkně dlouho. V některých oborech i kdyby to vyšlo...

0 0
možnosti
J

Jxyz

1. 6. 2009 15:41
obory

To by me zajimalo co to muze byt za super prestizni obory kde je nutne dat za pripravu 50000.

Ja jsem teda delala prijmacky uz pred 4 lety ale dostala jsem se na 4 obory z 5-ti a bez nejakych kurzu a statnic, tak na to mozna dceruska prece jen nema, ony pekne znamky ze stredni skoly nejsou vsechno.

0 0
možnosti
PJ

Hip

1. 6. 2009 15:39
to myslíte vážně?

že by měl studentům, kteří nedokončí školu nebo nedosáhnou na průměrný plat (u absolventů pedagogických fakult by s tím měli sakra problém) dluh uhradit stát??? dovedete si představit, že by si každý maturant vzal půjčku, 2 roky se flákal na vejšce a pak to nechal zatáhnout státem?? Nechápu, kde jste přišel na "odhad", že by to stálo stejně jako současné financování. Netvrdím, že je to optimální, vždy je co zlepšovat, ale některé vaše názory jsou dost mimo.

0 0
možnosti
JR

Daun

1. 6. 2009 15:34
Neni studium jako studium

Ono jde tak trochu o to, co chce mlady clovek studovat. Je spousta oboru, ke kterym (a ted to prosim berte jako hyperbolu) nemusite nic umet. Proto je tam takovy previs studentu. To, ze Vase dcera delala statnice z anglictiny, mi tak trochu napovida, co asi tak muze jit studovat.

Na druhou stranu prakticky vsechny technicky zamerene skoly vezmou snad uplne vsechny, kteri se prihlasi. Jen je tezke se tam udrzet, protoze studium na takovych skolach vyzaduje trochu vic premysleni, nez uceni nazpamet.

Jde jen o staly boj mezi technicky a humanitne zamerenymi obory.

0 0
možnosti
TB

Tezeas

1. 6. 2009 15:24
...

A co kdyby stát zaplatil všechno všem?

Ale teď vážně, myslím si, že u nás mají studenti hodně dobré podmínky, studovat může každý (když na to má, jinak to nezachrání ani těch 50000) Kdo chce, může si při škole přivydělávat, naříkat, že socky na to nemají je trochu mimo.

Já jsem letos přijat na tři školy a dal jsem na každé cca 500 za přihlášku + necelých 500 za scio. Hold někdo dá 2000 a někdo 50000...

0 0
možnosti
V

veskawesi

1. 6. 2009 15:23
opet nepochopeni levicovych volicu

kteri se neuvedomuji, ze paradoxne nase "bezplatne vysoke skoly" jsou pro ty chudsi (coz ale nejsou volici CSSD, byt ti nejvice rvou proti zavedeni skolneho) nedostupne a rodice nemaji sanci udrzet sve dite na skole, zvlast kdyz je v jinem meste. skolne by naopka umoznilo (i v male vysi) rozeznat  tyto chude, a poskytnout jim vzdelani formou grantu, stipendii a podobne. Chce se to jen zbavit zkostnateleho a zajmovymi skupinami ziveneho nazoru, ze skolne znamena zpoplatneni vysokeho skolsvtvi. takovy renonc. Kdo my dite na vejsce a podporuje ho, tak o tomto "bezplatnem skolstvi"  vi sve.

jako zdravotnictvi, pokud se o necem rika, ze je bezplatne, jeste to neznamena, ze bezplatne opravdu je. To nebylo totit nikdy. Problem se objevi v okmaziku, kdy je platba pojmenovana. Najednou je to, co delavame v ruzne forme bezne po cela desetileti, problem. A je fuk, zda se to jmenuje regulacni poplatky, nebo skolne.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

1. 6. 2009 15:18
Ale to je přeci logické,

jestliže dogmaticky trváme na tom, že školství musí být "pro všechny a zadarmo", tak ten, kdo se chce spolehlivě něco naučit, si musí připlatit.

Můžeme to balit do sebelíbivějších frází, ale realitu neukecáme - tudíž bude jenom hůř. Zanedlouho si bude platit soukromé kursy (asi se tomu bude říkat "doučování") každý, kdo bude chtít umět číst a psát.:-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.