Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

simi007

12. 2. 2009 11:00
souhlasím s pavlušou

je to tak, jak píše pavluša, skoro by to ještě chtělo článek "lékárníci, važte si svých farmaceutických asistentek":-)i ony jsou napadány veřejností, jen nemají tak silný hlas se ozvat a v lékárně dělají víc, než jen prodávají - ale je fajn, že bylo napsáno, že přitom i poradí :-)škoda, že nemám manžela, který by se mojí profese tak vášnivě zastal;-Dlékárníci, mějte nás rádi;-)

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

12. 2. 2009 14:57
Re: souhlasím s pavlušou

I takový článek tady je: http://pokus.blog.idnes.cz/c/68601/Mejte-sveho-lekarnika-ale-laborantky-se-bat-nemusite.html

Jinak já psal o lékárnících, protože k nim mám přes manželku blízko. Ale o užitečnosti práce lékárnických asistentů ("laborantek") vůbec nepochybuji a ani je bych rozhodně nenazval prodavačkami léků. Že dělají i v laboratoři, to je zřejmé už z dřívějšího názvu profese - farmaceutický laborant. Ale je to asi individuálně závislé na lékárně, jak to mají rozděleno.

Ale obecně: užitečná je i ta uklízečka a vedoucí lékárník. Prostě každá profese má své.

0 0
možnosti
P

pavlusa100

12. 2. 2009 9:26
Pravdivé, ale jen z části

Dobrý den, článek je hezky napsaný, lecos vysvětlující, ale není zcela pravdivý...to co popisujete jako běžnou práci lékárníka, například jeho část pracovního dne v laboratoři, tak vězte, že tuto práci dělá většinou tzv. farmaceutický asistent. Lékárník většinou laborantovi naváží substance, u kterých je třeba kontrolovat maximální denní dávky, nejčastěji u připravovaných kapslí. Vše ostatní většinou dělají asistenti, přípravu mastí, roztoků, sirupů, čípků i kapslí. V neposlední řadě i ten vámi okrajově zmiňovaný laborant musí procházet povinně akreditovaným celoživotním vzděláváním, aby dokázal dobře pacientovi poradit i v závislosti na jeho léčbě. Ani tedy asistent není prodavačem. Děkuji. Hezký den. 

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

12. 2. 2009 15:00
Re: Pravdivé, ale jen z části

Viz odpověď na příspěvek výše.

Jinak vím, že manželka dělá i činnosti popsané Vámi jako činnosti vykonávané laborantkami. Asi jak je kde zvykem a jak má kdo zrovna čas.

O celoživotním vzdělávání a školení laborantů vím, ale to je na jiný článek, jako je třeba jako ten zmíněný v odpovědi nad Vámi.

0 0
možnosti
D

DoeJohnny

6. 2. 2009 15:46
Platy lékárníků v Praze

Dobrý den, velmi děkuji za Váš článek - konečně se našel někdo, kdo si dal tu práci a snaží se o nápravu pohledu na povolání lékárníků. Měl bych snad jen jednu připomínku, která se týká platů lékárníků v Praze. Moje přítelkyně je lékárnice s cca 4-letou praxí, zatím bez atestace, a za poslední 3 roky vystřídala několik lékáren v Praze (včetně poliklinické). V žádné z nich nikdy nedosáhla na plat vyšší než 30.000,- Kč. Možná, že vyšší platy dostávají lékárníci v lékárnách v pražských obchodních centrech, kde ale pracují o víkendech a dvanáctky. Ještě na okraj - zvláštní je, že v Olomouci, kam jsme se nyní přestěhovali, dostávala má přítelkyně téměř srovnatelné platové nabídky jako v Praze, jen pár tisíc nižší.

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

6. 2. 2009 16:08
Re: Platy lékárníků v Praze

Nemám praktickou zkušenost, spíše je to "povídá se, že". Více asi budou mít vedoucí lékárníci a ty hypermarketové lékárny se směnami, to je jasné. Tam by to tak mohlo být. Jinak těch 30.000 je reálnějších.

0 0
možnosti
JM

Jaroslav maly

5. 2. 2009 19:32
Váš článek je hezký, ale je to jako házet perly sviním

Většina lidí je demagogii lidí jako Rath a Paroubek již tak zblblá, že je málo co přesvědčí o významu lékárníka .... my to máme v krvi - to třídní kádrování, teď jsou špatní lékárníci, až je odpudivý lidé Rath a Paroubek znemožní, tak si najdou jiný terč ...takže aby bylo jasno jestli je někdo zbytečný tak jsou to právě kreatury typu Rat a Paroubek - ti totiž skutečně nic užitečného nedělají a jenom páchají škody - na rozdál od poctivého lékárníka, lékaře, opraváře televizorů a pod.

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

6. 2. 2009 8:40
Re: Váš článek je hezký, ale je to jako házet perly sviním

R^

0 0
možnosti
Z

Zawgat_Mohammed

1. 2. 2009 21:34
Super!

Konecne se mi podarilo najit clanek popisujici skutecnou praxi v lekarnach. Je videt, ze se o profesi sve zeny zajimate. R^

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

6. 2. 2009 16:41
Re: Super!

Díky!

0 0
možnosti
E

EWCZ+

1. 2. 2009 1:44
Tak fajn.

Utrela jsem si slzy, ktere mi vyhrkly nad tezkym osudem lekarniku a ted se jen ptam, proc, kdyz je to tak straslive tezke zivobyti, proc tedy mame aspon v Praze snad 2x tolik apatyk, nez za sociku. V poliklinice na Budejovicke je maji dokonce rozdelene na dve - jedna jen na leky na predpis a druha na ty ryze komercni. Pritom dalsi apatyka je hned naproti v obchodnim centru DBK a dalsi asi 250 metru pod Budejovickou.

0 0
možnosti
PS

trohat

5. 2. 2009 16:17
Re: Tak fajn.

A nevšimla jste si, že v lékárně na poliklinice Budějovická funguje zároveň několik výdejních míst a když jdete kolem, je u nich pořád fronta ?? To mi nepřipadá jako nadbytek, když je někde fronta, znamená to spíše nedostatek provozoven stejného typu (míněno lokálně, celorepublikově nechci hodnotit).

Navíc, lékárny v centru Prahy a na stanicích metra žijí hodně z cizinců - ti si tu často kupují do zásoby doplňky stravy, které jsou u nás podstatně levnější než na západě (na rozdíl od např. elektroniky, značkového oblečení, ale v poslední době snad už i potravin a aut ...).

0 0
možnosti
ML

Mar__tanka

28. 1. 2009 12:54
tak já se přiznám

že si své lékárnice vážím (chodím do stejné lékárny až na výjimky už 10 let).

Milá usměvavá ženská, co poradí, popřemýšlí, chodím si k ní i se spoustou věcí na poradu místo k lékaři (protože když jde o volně prodejné věci, tak toho ví stejně víc než někteří doktoři).

A navíc mi vyhovuje, že vždy se snaží vymyslet co nejlepčí poměr cena/účinnost a už mi kolikrát rozmluvila nějakou předraženost z reklamy jako vyhazování peněz a nabídla alternativu.

takže "respekt";-)

0 0
možnosti
L

lycka.tomas

27. 1. 2009 14:57
Otevírácí doba lékáren je vždy každého věc.

Taky Vám nikdo neříká, abyste pracovali i o víkedu.

0 0
možnosti
AP

prouki

27. 1. 2009 10:12
Otvírací doba

Dnes má město s 10 tis. obyvatel tři lékárny. Otevřené jsou od pondělka do pátku. V sobotu a neděli léky neseženete široko daleko. I to jsou "služby" a ještě se brání prodeji volných léků např. u čerpacích stanic. Co takhle se domluvit a mít otevřeno i o víkendu (třeba i omezeně).

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

27. 1. 2009 10:19
Re: Otvírací doba

Víte, čím to je? O víkendu totiž nepřijde dostatek lidí, aby marže pokryla náklady na provoz (kromě nákupních středisek, tam jsou proto otevřeny i o víkendech). Těžko někoho nutit, aby na svou práci doplácel a dotoval ji ze svého. To si může dovolit nemocniční lékárna, která je službou veřejnosti a nemusí generovat zisk. Až budou soukromé lékárny dotované třeba krajem tak, aby na víkendové služby nedoplácely, budou ochotně sloužit. Vy byste šel v sobotu do práce zadarmo a ještě za to třeba někomu zaplatil, že můžete pracovat?

Ono totiž ty marže nejsou takové, jak se všeobecně soudí. Rozhodně nepokryjí náklady na víkendový provoz.

0 0
možnosti
TM

everlast1

27. 1. 2009 9:56
rocni limit

Ten rocni limit je tam nepresne uvedeny.

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

27. 1. 2009 10:20
Re: rocni limit

Už jsem se níže kál za svou chybu, stejně jako u záměny majitele za odborného vedoucího.

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.