Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HG

Víťa Jakoubek

24. 7. 2008 11:18
zaslouží - nezasloží

K tomu abychom mohli posoudit jestli si někdo něco zaslouží nebo nezaslouží musí být nastavený ve společnosti rovný pravidla a možnosti aby rozhodovala o úspěchu pracovitost a ne nic jinýho, což v naší zkorumpovaný republice v některých oborech není bohužel možný...

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

24. 7. 2008 11:37
Re: zaslouží - nezasloží

Dovolím si nesouhlasit. Samotná pracovitost nikdy nebude jediným kritériem úspěchu. Pracovitý člověk handicapovaný nedostatkem vzdělání, nadání, šikovnosti a pod. nikdy nebude odměňovaný (pokud tedy úspěch redukujeme na plat, což není vůbec přesné :-P) stejně jako nadaný (resp. šikovný) kolega, který přinese svému zaměstnavateli lepší poměr zisk/náklady. Byť nebude tak pracovitý. S tím se nic nenadělá.

0 0
možnosti
PP

Pouchetty

24. 7. 2008 10:22
Zbytečně bulvarizující titulek

Otázka "Zaslouží si" smrdí socialistickým uvažováním. Autor to asi použil naschval, aby provokoval, ale podle reakcí v diskuzi to stejně většina nepochopila.

Zvlašní je, kolik lidí nechápe, že svět nefunguje na principu "kdo si to zaslouží", ale "najde se někdo, kdo mu to dá". Stejně jako cena zboží nemá žádný důvod reflektovat výrobní náklady, ale pouze cenu, kterou jsou za něj ochotni lidé platit.

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

24. 7. 2008 10:38
Re: Zbytečně bulvarizující titulek

Titulek: no jo, ale když tak opravdu začíná většina diskuzí o tématu...

Jinak samozřejmě záleží na tom, zda se najde někdo, kod ty peníze dá. Ale já chtěl (možná neobratně) říci, že když budete ve svém oboru mezi nejlepší desítkou na světě, tak Vám ty prachy vždycky někdo dá. A je jedno, jestli chytáte ve fotbale, zpíváte pop, vymyslíte lék zpomalující rakovinu, stavíte nejvyšší mrakodrap nebo píšete popularizační knihy o fyzice.

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

23. 7. 2008 20:59
taky se muzeme zeptat

zaslouzi si Paris Hilton ty penize co ma ? Prece je umelkyne, vydala CD, vytvorila novou modni radu kabelek a pracuje i jako uspesna modelka......nejak mne to neoslovuje.  Nicmene v "konzumni" spolecnosti neni nejak zohledneno, kdo je lepsi v danem oboru, ale kdo jednoduse vic vydelava. Je lepsi Reinhold Messner nebo Luis Hamilton? Je lepsi Forman nebo nebo Vieweg? Asi by se kazdy mel zeptat : co zbyde po Kylie Ann Minogue?-NIC NEZ FOTKY. Co zbude po Petru Cechovi ? PRODRENE RUKAVICE Co zbylo po Watsonu a Crickovi - navzdy zustanu objeviteli DNA - i kdyz nijak zvlast bohati - penize neurcuji  vyznam osoby, vetsinou maji penize ti, kteri zadneho opravdoveho celospolecenskeho vyznamu nedosahli

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

23. 7. 2008 21:04
Re: taky se muzeme zeptat

PH hlavně hodně zdědila, respektive má solidní apanáž a rentu.

Jinak je vše OK, až na to, že článek je o špičkách a jejich špičkových příjmech, nikoliv o zasloužení či zásluhách. Prostě špičky mají špičkové příjmy. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.

0 0
možnosti
D

djlukasek

23. 7. 2008 16:11
Těžko srovnávat umělce, vědce

atd. (čili ty, kteří opravdu používají a rozvíjejí svůj lidský potenciál) se zábavnými šašky, kteří své tělo namutují na pár mechanických pohybů (tzv. sportovci). Čili ze sebe za použití extrémních metod udělají tupého robota (kde mozek je většinou přebytečný - to se týká zejména cyklistů, běžců a spol.). Kopání do kusu kůže apod. je sice dobrá kratochvíle, ale "význam", který se tomu dává, včetně naprosto zvráceného ohodnocení, patří k absurdnostem dnešní doby

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

23. 7. 2008 13:09
Je to zajímavé

Je zajímavé, kolik peněz jsou lidé ochotni utratit za zábavu. A je jedno, jestli je to sport, hospoda, divadlo, TV, DVD atd. Myslím, že i podle toho se dá poznat, že jsme na tom velice dobře, i když mnoho lidí brečí, že to tak není.:-)

0 0
možnosti
JP

real_goldie

23. 7. 2008 11:16
souhlasil bych

Souhlasil bych s autorem, kdyby. Kdyby kluby nebyly podporovane statem/samospravou. Kdyby stat/mesta/obce/kraje nestaveli stadiony nedavali klubum dotace. Pak bych souhlasil s autorem. Ono je toho ale samozdrejmne vic, lidi si bez problemu koupi listek na fotbal, ale doktora, nebo nemocnici platit nechteji.....

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

23. 7. 2008 11:28
Re: souhlasil bych

Světové platy světových hvězd obvykle nejsou vypláceny z českých peněz.

Ale s tím fotbalem a doktorem  souhlasím.

0 0
možnosti
TT

Thorough

23. 7. 2008 10:44
Proč se řeší výdělky sportovců?

Proč by si neměli vydělávat _jakkoliv_ vysoké částky? Vydělávají si je, protože jim je jsou ochotny jejich kluby platit. Nebo by to mělo být jak - že by si vláda dané země kde klub sídlí řekla: "ty sportovní kluby se mají nějak moc dobře - vysajeme z nich peníze formou daně"? Tak to naštěstí nefunguje.

0 0
možnosti
MM

uz jsem tady taky

23. 7. 2008 10:38
spirála vzhůru

Problém s těmito rostoucími příjmy vidím v tom, že roztáčejí celou tu spirálu rychleji a rychleji vzhůru, protože se shora přenáší celou tou pyramidou profesionálního sportu až dolů, tam, kde už to neplatí bohaté kluby, ale my všichni v daních, které formou dotací obce a města strkají do sportu, staví či opravují nové stadiony a sportovní areály.

Mrkněte někdy na nepoměr dotací, které třeba město Brno dává do sportu, s těmi co dává na kulturu, sociální služby či běžné volnočasové aktivity dětí a mládeže. A to samé kraj či celá republika. Rozdíl je markantní a to jen proto, že sport (především masový) se dobře mediálně prodává a obecně se v něm točí velké množství peněz. A proto považuji tyhle megasmlouvy špiček s mnohamilionovými částkami za nemravné. Protože tu spirálu roztáčejí stále rychleji.

0 0
možnosti
VJ

Bochi1

23. 7. 2008 10:32
Skutečnost je úplně jiná

Autore, ta úvaha je chybná. Rozdíl mezi desítkou nejlepších a průměrem v daném oboru je většinou řádový, to ano, jenže už zdaleka neplatí, že by byla rovnováha mezi různými obory. Špičkový sportovec v nejlukrativnějších sportech (F1, golf, fotbal, hokej, basketbal, ...) má plat ve stovkách MKč. Špičkový vědec v top 10 svého oboru vydělává typicky maximálně milióny.

Sportovci prostě profitují z toho, že dělají mediálně zajímavou činnost, a tedy se najde dostatek lidí, od kterých ten svůj astronomický plat po malých částkách (ať už přímo přes vstupné nebo nepřímo např. přes reklamu) dostanou. Je to pouhé štěstí, nikoliv jejich zásluha.

0 0
možnosti
LON

L.O.N.

23. 7. 2008 10:49
Re: Skutečnost je úplně jiná

Co třeba fyzik Stephen Hawkins, vědec - určitě řádově více než miliony. Totéž opravdové špičky (skutečně deset nejlepších na světě v daném oboru).

I ten profesor Holý by mohl mít více - kdyby nebyl patriot a jel vydělávat americkým koncernům.

A to "štěstí" - někdo má štěstí, že je nejlepší pilot F1, někdo je nejlepší fyzik - i to je otázka štěstí a nejen jeho zásluhy. I když u toho Hawkinse se asi o životním štěstí mluvit nedá :-(.

0 0
možnosti
V

vapenda

23. 7. 2008 10:28
takový blábol

Asi zaslouží, ale je otázka, kam se až platy sportovcu budou šplhat dál.....:-/ Už se ty sumy na výplaty dostali tak hrozně vysoko, že si nedovedu představit, co bude za pár let, pokud na tom někdo něco nezmění. :-/Jen mně tak napadá, jestli by si třeba takový Petr Čech, nechtěl koupit náš státní dluh? Že by mohl šoupnout nějakou tu miliardičku Topolánkovi, aby nám všem trochu pomohl, když mi mu tak fandíme.Stejně přeci často sportovci říkají - fotbal hrajeme hlavně pro lidi. Doufám, že podpis smlouvy Petra Čecha težce nese pan Košťál, který si snad konečně uvědomil, kdo je opravdu nejlepší. Je asi težké to přiznat, ale pane Košťál, Vy to rozhodně nejste;-D

0 0
možnosti
FP

forhend

23. 7. 2008 10:32
Re: takový blábol

...nejlepší???...;-D;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.