Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

beldor

29. 12. 2007 10:29
mno jo no..

Kdyz sme si tady za komunistu zvykli na to ze elektrina je dotovana a vsichni ji mame za babku a ted najednou se za ni musi platit jako vsude ve svete(CR ma druhe nejnizsi ceny elektriny v EU)..Co maji rikat slovaci kteri ji pri o tretinu mensich platech maji jeste o 20% drazsi? :ú Ale CEZ je dabel,na tom se vsichni shodnete;-D ..Ja jen dodam abyste si zvykli,protoze na tomhle stavu se nic k "levnejsimu" nezmeni;-D;-D;-D

0 0
možnosti
HH

jo jo

29. 12. 2007 11:43
Re: mno jo no..

rozumbrado, nějak jsi zapomněl? napsat o kolik mají vyšší platy v tej EU a také jsi nás zapomněl? poučit kolik činí přiměřený ;-D zisk v monopolu ..... ;-€

0 0
možnosti

Milouš

28. 12. 2007 8:09
Další daně

Jednoduše řečeno, je cena za elektriku stanovená "státem" ve "státním" podniku jen další skrytou daní. Dobře vybíratelnou, špatně šiditelnou, bez odečitatelných položek.

0 0
možnosti

honza

28. 12. 2007 6:55
To ne ČEZ,ale stát

Vypadá to moc jednoduše.Za všechno může ČEZ.Kdyby to byla zcela soukromá firma tak budiž,ale majoritu drží stát a jako každý řádný vlastník,určuje cenu on nebo s ní alespoń souhlasí.A protože je to pořádný balík co mu každý rok přiteče,tak je pěkně v klidu vzadu a tu špinavou práci nechá na ČEZu,přesně podle rčení "To já ne ,to on".

Teoreticky by cenu měl dělat Energetický regulační úřad,ale bohužel.Stát je  mocnější a tak si to prostřednictvím svých lidí v dozorčích radách a ve vedení ERU dělá on.

Stejně tak jako se ve vládě stanovuje energetická koncepce,tak se i určuje jaká  elektrárna se postaví,nebo alespoň nebude moc vadit a co se Čezu dovolí.

Problém je velice jednoduchý,netřeba v tom hledat nic zakukleného,jen všechno nesvádět naivně nebo populisticky na ČEZ.

0 0
možnosti

alex hart

28. 12. 2007 5:14
Proč vadí právě ČEZ?

ČEZ je typickou ukázkou firmy, která by měla být státní a to bez ohledu na politické zřízení. Výroba elektřiny je totiž strategické odvětví, odbyt je vždy zaručen, není tedy třeba dělat nějaké obchodnické kotrmelce, ale především co nejlaciněji vyrábět i prodávat a generovat PŘIMĚŘENÝ zisk, který se bude investovat do stavby nových a ekologických elektráren. 

Nevím tedy proč tady v souvislosti s ČEZem někdo vyhrožuje socialismem. Ale když to už někdo dělá, musím na to odpovědět: Za socialismu to podle uvedeného principu víceméně fungovalo (a lidé si to dodnes pamatují), ale dnes už to tak nefunguje. A právě  proto to lidi štve.

Takže socialismus zde nehrozí od ČEZu, ale když už od něčeho, tak od růstu nasranosti lidí, tedy voličů. Ale tak zle zatím podle mne ještě není, aby lidé příliš protestovali, takže ty obavy ze socialismu jsou velmi přehnané a popravdě řečeno v souvislosti s ČEZem silně zavání demagogií. 

0 0
možnosti

Stará kára

28. 12. 2007 13:52
Re: Proč vadí právě ČEZ?

Moc se mi líbí ten PŘIMĚŘENŸ ZISK. Můžete ho definovat?  Pomohu: výše zisku se většinou definuje v poměru k vlastnímu kapitálu, nebo k obratu. Jaký byste si představoval. A víte, jaký je tento poměr u ČEZu v současnosti?

0 0
možnosti
UH

akcionář ČEZu

27. 12. 2007 20:19
Rada

Mili lidé, když si odhlasujete socialismus, proděláte na tom nejvíce.

0 0
možnosti

Václav

27. 12. 2007 23:29
Re: Rada

No, skoro se bojím, že pokud bude ČEZ dál takto blbnout s cenami a pravice jen naivně pindat o fungování trhu v odvětví, kde je to jakžtakž možné za optimálních podmínek, do nichž ovšem ty současné mají sakra daleko, tak se nám ten socialismus nebo ještě něco horšího může vrátit právě přes energetiku a to v takové síle, že se z toho budeme dlouho vzpamatovávat.

0 0
možnosti

Mirek

27. 12. 2007 20:07
ČEZ nepatří státu, ale nám, občanům!

Stát má pouze spravovat co občanů jest a měl by se občanů ptát, za co má utratit ony zisky, které ČEZ rozděluje svým akcionářům, tedy občanům. Stát si nemůže dělat co chce s těmito penězi a měl by je vyúčtovat zvlášť a to pro každého občana, tedy také důchodcům a kojencům. ČEZ chce koupit hnedouhelné doly, nikoliv stavět novou elektrárnu, to nedávno proflákly sdělovací prostředky. Proč zrovna hnědouhelné doly ví Bůh, ale občanům zatím nikdo nesdělil, proč se zdražuje elektřina, když bylo řečeno před dostavbou Temelína, že když se dostaví Temelín, elektřina bude lacinější. Navíc ČEZ nemůže prodávat víc, než vyrobí a tedy to, co nabídl na zahraniční trhy je nadvýroba a ta by neměla odvlivňovat cenu pro občany v ČR. Navíc, příjmy občanů ČR nedosahují úrovně příjmů občanů v Německu, ale cena elektřiny je dnes již vyšší než ceny, kterou platí Němci v poměru ke svým příjmům.

0 0
možnosti

Honza

27. 12. 2007 21:06
Re: ČEZ nepatří státu, ale nám, občanům!

Ale vzdyt stat (vlada a poslanci, ktere jsme si zvolili) spravuje ty penize. Holt nejdou tam, kam by vetsina z nas chtela:)

Čez by rad stavel, ale jadernou nemuze a uhelnou take ne (pokud se neprolomi limity), takze max bude palit plyn.

A proc zrovna hnedouhelne doly? Protoze v naproste vetsine nasich elektraren se pali hnede uhli...

0 0
možnosti
UH

akcionář ČEZu

27. 12. 2007 19:54
Milý ČEZe, přeji Ti vše nejlepší do nového roku 2008!

Děkuji za milé přání :)

0 0
možnosti
UH

akcionář ČEZu

27. 12. 2007 19:56
Re: Milý ČEZe, přeji Ti vše nejlepší do nového roku 2008!

Dneska šly akcie ČEZu hodně nahoru :) Je to ten nejhezčí dáreček pod stromeček :)

0 0
možnosti
FP

forhend

27. 12. 2007 19:37
Vlastník

autor zapoměl na jedno a dle mne to nejdůležitější. A to, že majoritní vlastník jsme prý my, tedy stát a ten ČEZu všechno musí posvětit, takže hurá na ...

0 0
možnosti

Gogo

27. 12. 2007 18:41
CEZ

Vsichni umi nadavat na zdrazovani elektriny, ale malokdo se vubec zamyslel nad tim, proc tomu tak vlastne je. CEZ v podstate nema jinou volbu, je to producent elektriny, coz je dnes ponekud nedostatkova komodita, navic ji neprodava jen v CR a z tohoto duvodu se na nej vztahuje ruka ne ceskeho, ale evropskeho trhu. Proc se nikdo nedivi, ze skodovky jsou u nas stejne drahe jako v Nemecku? Nebo ze ceske vino je stejne drahe jako francouzske? Vratte se vsichni do reality, cenu neceho jako je elektrina nelze jentak od stolu v Praze odklepnout podle toho, jak se sefove dohodnou, nelze ji nezvysovat  ze soucitu. Jak rikam, CEZ to udelat musel...

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

27. 12. 2007 19:21
Re: CEZ

az bude na energetickem trhu tolik poskytovatelu jako treba firem zabyvajicich se vyrobou a prodejem pohonnych hmot, pak uverim, ze je cena za litr benzinu (nebo za kWh) v poradku. U elektriny to tak neni a neni to tak ani u plynu, a to ani v Nemecku, kde byly prokazano predrazovani elektriny a plynu. Vase predstava o NUTNEM zdrazovani zrejme pochazi ze spravni rady CEZU nebo jste alespon vlastnikem jejich akcii;-D

0 0
možnosti

Nefin

27. 12. 2007 18:35
Proč vám vadí jen ČEZ?

Nechápu kdo neustále nechutné výpady proti ČEZu, Škodovka taky vyrábí za nižší pracovní náklady auta a prodává je u nás dráž než v cizině. Banky jsme dali za 1,- Kč oddlužené soukromým společnostem a teď platíme krvavé peníze za bankovní poplatky které v cizině nemají. A to i u bank, které mají pobočku u nás. ČEZ je přes polovinu vlastněná státem a alespoň dividendové výnosy jdou do státního rozpočtu. Nechápu autora proč psal takový populistický blog, když je zřejmé, že není žádný blbec a zná jak to jde ve světě. ČEZ je zdaleka nejúspěšnější naší firmou a na její expanzi profitujeme všichni. Navíc opravdu každý člověk si může odepřít nějakou zhovadilost typu kouření a pár piv, koupit si akcie ČEZu a podílet se na jejich výnosech. Vylévat si žluč na jeho adresuje zbytečné a řadíte se k hlupákům co zacpou hranice a večer si potom rozsvítí doma elektřinou z Temelína.

0 0
možnosti

Václav

27. 12. 2007 19:30
Re: Proč vám vadí jen ČEZ?

Sorry, ale srovnávat výrobu aut nebo jakékoliv jiné komodity se zásobováním elektřinou je dost nepřesné až zavádějící. Elektřina je už z fyzikálně technické podstaty značně unikátní komoditou, pro kterou trh dost dobře fungovat nemůže.

Pokud jde o to, jak to funguje ve světě, tak doporučuji se vypravit kapánek dále na východ do zemí vyvážejících ropu a podívat se, zda je na tamních domácích trzích za světové ceny. Napovím, že z většiny ani zdaleka ne. Tamní vlády totiž nejsou tak pitomé, aby si huntovaly vlastní ekonomiku drahou energií, když je ta energie z domácích zdrojů. Vesele prodávají pouze přebytky.

Ani u nás nebyla nutnost se za každou cenu cpát na energetickou burzu a tím svazovat naše ceny s evropskými. Na burzu totiž můžete klidně dávat pouze přebytky.

A pokud jde o ty akcie, tak tam rovněž nemáte tak zcela pravdu, protože když si každý bude chtít koupit akcie ČEZ, tak jejich cena poletí divoce nahoru, vznikne tak cenová bublina a máte založeno na budoucí malér.

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,67
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.