Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase XXXIII

Zelená buchta, knedlík s hořčicí plněný masem a zelím, chobotnicové kuličky, obří skalní ústřice, rýžové onigiri s jikrami, hambáč s rýží místo housky, steak z nejlepšího hovězího na světě – to vše můžete posvačit v Japonsku.

Japonské snídaně jsme už docela detailně probírali, posuňme se tedy v čase o něco později, ke svačince. Jako takřka vše, co dělají, tak i přípravu svačiny dotáhli Japonci k jisté dokonalosti. Přitom sami jsou poměrně skromní a na svačinu jim stačí obyčejné onigiri, trojúhelníček vařené rýže obalený v řase, často plněný zajímavou nádivkou.

Děti si do školy nosí speciální taštičky trojúhelníkového průřezu, do kterých se jim vejde podle velikosti jedno až tři onigiri. Maminky jim je neváhají denně připravovat a dětem evidentně chutná, cestou ze školy posedávají na zídkách a lavičkách a baští, až se jim japonsky naducané tváře napínají.

combini prodejnách otevřených nonstop 7x24 je pro onigiri vyhrazen celý dlouhý regál o několika policích, od nejlevnějších čistě rýžových přes plněné řasami a zeleninou až po nejdražší tuňákové, lososové a jikrové (levnější drobné jikry a dražší kuličky skoro půlcentimetrové). Přepočtená cena vychází od 15 do 30 našich korun na kus. Kupované onigiri jsou geniálně zabalené v igelitu, který se speciálním tahem do stran rozevře a teprve tím spojí rýži s řasou. Ta by se totiž jinak od rýže rozmočila, kdežto takto zůstává pěkně křupavá.

Trochu to připomíná suši, ale rozdíl je hlavně v tom přizpůsobení snadnému jedení třeba ve vlaku. Jí se bez sojovky, wasabi a podobných dochucovadel. Komu to ovšem chybí, může si hned z vedlejšího regálu nakoupit opravdové balené suši včetně právě mističky se sojovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi – u pokladny dostane hůlky a ubrousek zdarma. K výběru je více druhů balení, od dvou kusů po dvanáct.

A jinou rýžovou variantou, už skutečně neobvyklou i pro turistu uvyklému různým extrémům, je něco jako hamburger po Japonsku, kde ovšem mleté maso a volské oko obklopuje místo housky vařená rýže a celé to je zabalené do mořské řasy. Kupodivu to chutná docela dobře.

Další sortiment zahrnuje různé pečivo (není pravda, že je vždy nedobré a sladké, dá se koupit i slané a celkově není vůbec špatné), včetně různých pizza housek, balených amerických hot-dogů s párkem ve shora rozříznuté housce, politým kečupem a hořčicí. Nechybí nabídka hotových jídel uzpůsobených ohřátí v mikrovlnce nebo polívek na zalití horkou vodou. Takže člověk si večer po návratu z výletu nakoupí na nádraží nebo u hotelu svačinu na další den a nemusí se pak zdržovat hledáním obchodu.

Snad jediná pochutina z obchodu nám nechutnala – zelený muffin ze zeleného matcha čaje. Vše ostatní bylo vynikající a v tak různorodém sortimentu, že některé věci bychom si dali znovu, ale kvůli novým a novým objevům na to nedošlo.

Ale jídlo z obchodu je jen taková nouzovka, když člověk ví, že se bude pohybovat někde, kde nic k jídlu nesežene. Což je v přelidněném Japonsku spíše rarita. Hlavně v turistických oblastech nikdo o hladu nezůstane, ani když si zapomene nakoupit, podél cest, kolem památek a hlavně na nádražích je nespočítatelně stánků s rychlým občerstvením, jedno jídlo lepší než druhé.

Například v čínské čtvrti ve městě Kóbe těží desítky stánkařů z obliby pekingské kachny. To, co je pro Číňany téměř posvátné, tady potomci jejich emigrantů nabízejí ve verzi do ruky. S originálem se to samozřejmě srovnat nedá, ale zase oproti párku v rohlíku to je mnohem lepší možnost odpolední svačinky.

A abychom nechodili daleko, na stejném místě si můžeme dát jako fast-food i jídlo, které zase jako národní poklad vidí samotní Japonci, tedy prý „nejlepší hovězí na světě“, wagyu - steak z kóbského skotu krmeného pivem a ve stájích masírovaného železnými hroty tak, aby měl maso pěkně prorostlé tukem. U stánku stojí kuchař v nažehleném sněhobílém oděvu s dvouřadým zapínáním, velmi zručně připravuje steak na rozpáleném železném plátu, přidržuje a obrací dlouhým párem hůlek. A flambuje alkoholem s vinětou výmluvně otočenou k zákazníkům – prý Henessy Cognac V.S.O.P. Když nestihnu včas zmáčknout spoušť, ochotně oflambuje znovu novým střikem drahého koňaku (nebo že by čínské kopie?). Masíčko je pěkně rovnou naporcované, aby se dalo i za chůze pojídat hůlkami. Porce asi za stovku, no nedejte si to.

U moře zase stojí stánky, kde se dají sehnat stoprocentně čerstvé mořské plody, především ústřice. Jsme zde uprostřed léta, tedy v době, kdy klasické ústřice nejsou jedlé, v sortimentu je nahrazuje jejich „skalní“ varianta ("rock oyster"). Gurmáni asi poznají rozdíl, já jsem jej na chuti nepoznal, zato na velikosti ano, tyto škeble jsou několikanásobně větší, než jejich pravé sestřičky. Obvykle je možné si vybrat přímo z akvária a dát si ústřici (nebo třeba srdcovku) ještě živou, případně si ji nechat mírně ogrilovat. Je to prvotřídní pochoutka, komu pravé ústřice připravené u nás nejedou, ten by měl zkusit tuto čerstvou nezamraženou variantu a ústřice se stanou jedním z jeho nejmilejších jídel.

Cestou obrovským šinkanzenovým nádražím v Ósace jsme jen s obtížemi odolávali pokušení stánku s knedlíky, popravdě řečeno jsme obvykle neodolali. Stánek je příkladem japonské efektivity a výkonnosti. Kuchaři vzadu připravují knedlíky ve velkém a rovnou je balí do krabic po jednom, dvou, třech, čtyřech, šesti nebo dvanácti kusech a strkají do police. Obsluha vepředu odbavuje neuvěřitelným tempem dlouhou frontu. Každý jen řekne počet kusů a podá peníze, dostává okamžitě svou krabici, druhu rukou už obsluha strká inkasovanou hotovost do zdířky v pokladně, kde jen ťukne na tlačítko s počtem. A okamžitě z pokladny vyjíždí účet a na tácek přesná hotovost na vrácení. Celá transakce trvá jen pár vteřin.

A knedlíky jsou vynikající, vždy horké a chutné. Každý knedlík je od ostatních oddělený papírovou přepážkou, aby se neslepily, v krabičce je odpovídající počet ubrousků na ruce a hlavně minisáčky s velmi pikantní hořčicí. Knedlíček je ubalený z tenčího těsta do ranečku, uprostřed je plněný směsí mletého masa a zelí. Když se potře přiloženou hořčicí, vzniká jeden z vrcholů japonské pouliční gastronomie.

Podobně se připravuje další ósacká specialita, chobotnicové kuličky. Zásadně ve všech stáncích pracují kuchtíci přímo před zákazníky. Na velkých pleších se rozlévá směs tekutého těsta, které rychle začíná tuhnout. Kuchař jej dlouhými hůlkami bleskově rozdělí na malé čtverce, doprostřed každého hodí kus chapadla z chobotnice a hůlkami čtverec sbalí do dokonalé koule. Posune plech kolegovi, který párkrát kuličky otočí, a proces začíná od začátku. Zákazníci opět jen řeknou počet, dostanou dýhovou vaničku s dobrotou zalitou speciální omáčkou, ubrousky, hůlky a mohou začít debužírovat. Na večeři většinou už v žaludku místo nezbude.

Poměrně častou pochoutkou prodávanou na ulici bývají různé sušenky, často ve speciálním tvaru odkazujícím na místo prodeje. Tak, jako se u nás v lázeňských městech někdy připravují lázeňské oplatky na strojích přímo v cukrárnách, tak se tyto japonské sušenky připravují na strojích ve výlohách obchůdků. Třeba na posvátném ostrově Itsukušima mívají tvar listu japonského javoru, který patří k symbolům ostrova (spolu s ikonickou plovoucí branou tórii). Náplň bývá různá, zákazník si může vybrat z desítky druhů.

Příkladem tradice a japonské skromnosti a vytrvalosti je ve starobylém Kóbe soukromník, který bydlí ve starém městě u turistické cesty. Přímo za oknem domu na primitivním stroji vyrábí tři druhy sušenek, které přímo z okna prodává. Nedodává je nikam jinam, jinde než u něj doma je neseženete. A s tím se dostal i do průvodců, které se o něm vesměs zmiňují jako o místní pamětihodnosti. Když koupíte všechny tři druhy, zaplatíte jen za dva. Škoda, že jsme nenakoupili ještě více, ale hodil jsem je do batohu bez ochutnávky a tak jsme je dovezli až do Čech. Byly výborné a všem moc chutnaly.

Mohl bych pokračovat různými zmrzlinami (ale to bych se opakoval), francouzskými bagetériemi, čokoládou, krabičkami do vlaku bentó, palačinkami s fazolovou pastou, kandovaným ovocem a oříšky prodávanými na váhu, obřími krevetami v těstíčku a tak dále a tak dále. Nicméně je ještě jedna cesta, jak rychle posvačit. Skoro všechny stánky a malé obchůdky (ale i velké obchody) nabízejí vzorky k ochutnání. Stačí obejít pár stánků a člověk je po svačině.

Dobrou chuť.

Rubrika Dobré prase všechno spase

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 28.11.2016 15:01 | karma článku: 22,43 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 227x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,10 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 272x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 344x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 311x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 267x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Čínské sombrero

Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).

21.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Kde mají "kozy" křídla

Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.

7.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,62 | Přečteno: 291x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejhezčí šnorchlování?

Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.

24.10.2022 v 15:00 | Karma: 17,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni

Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.

10.10.2022 v 15:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Ve středu světa

Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.

26.9.2022 v 15:00 | Karma: 20,92 | Přečteno: 2116x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Boj o mrtvého kozla

Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.

1.8.2022 v 15:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLVI

Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.

25.7.2022 v 15:00 | Karma: 19,93 | Přečteno: 487x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLV

V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.

19.7.2022 v 15:00 | Karma: 26,45 | Přečteno: 950x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Island - Duhové hory

Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.

27.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 810x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Islandské vodopády

Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.

13.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 571x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLIV

Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.

30.8.2021 v 15:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 601x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Mladoboleslavská věznice

Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.

14.9.2020 v 15:00 | Karma: 13,38 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka

V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.

17.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,86 | Přečteno: 609x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejkratší tunel u nás a asi i na světě

Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...

3.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,15 | Přečteno: 820x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,59
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.