Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) V

V minulých dílech jsme se věnovali exotickým pochoutkám. Nechme dnes stranou všechny ty živé červy a smažené štíry, cibetčí trus a smradlavé ovoce, věnujme se tomu, co máme doma přímo pod nosem (a nad čím ten nos často ohrnujeme).

Tak třeba v diskuzích pod minulými díly mne překvapila nedůvěra a odpor k tak běžné a vynikající pochoutce, jako je králičí mozeček. Králíci patří na vesnicích k běžné drůbeži (je vůbec králík drůbež?) - vzpomínáte na Slunce, seno, jahody? Králík je běžným nedělním obědem v různých úpravách, hlava se však obvykle nevyužívá jinak, než jako součást polévkového vývaru. Někdy ji hospodyňka obere přímo do polévky, častěji dá hlavu králíka hlavě rodiny na obrání. V dětství jsem se na to vždy těšil: táta obíral a dělil se se mnou napůl o líčka, jazyk, patro - a hlavně mozeček vydloubnutý z rozlomené lebky. Mé děti ani žena již o to nestojí, já jim hlavu nevnucuji a mozeček srkám sám a jen sám. A vůbec si nepřipadám jako Hanibal. Nezkusili jste to ještě? Zkuste, není nad mozeček!

To mne doma občas nutili do experimentů, které jsem jako dítě nemusel. Třeba tehdy, když o mně doktor prohlásil, že mám slabé kosti (ještě na vojně, tedy v 25-ti letech, na mě volali kamarádi Dachau a když se blížili ke hřišti, kde jsem hrál fotbal, tak prý viděli nejdříve trenýrky a až pak mě - to by se dnes podivili). A na slabé kosti je nejlepší vápník. A vápník je ve skořápkách. Tak milá maminka schovávala skořápky od vajíček, drtila je v hmoždíři a přimíchávala do smaženice. Brrr, fuj, hnus. Kdo nezkusil, neuvěří. Škoda, že to tehdy sama nezkusila. Zlatý rybí tuk.

To tátův vynález byl mnohem příjemnější. On to tedy asi nebyl jeho vynález, na Hané prý to bylo celkem běžné, ale u nás na Valašsku byl chleba se sádlem hustě pocukrovaný práškovým cukrem braný jako jistý druh podivínství. Přitom je to vynikající jídlo, i když člověku uvyklému dochutit sádlo solí a cibulí to tak nemusí přijít. Než to poprvé zkusí (chce to ovšem trochu se zbavit předsudků a nesoudit podle prvního sousta). Pravdou ovšem je, že dnes sáhnu spíše po té cibuli.

Zvláštní kapitolou jsou jídla z nouze. Nikoliv z hmotné, ale situační. Při přechodu Slovenského rudohoří před pětadvaceti lety jsme procházeli krajinou nedotčenou civilizací. Z vrcholků bezejmenných kopců jsme viděli 30 km na všechny strany jen neporušenou přírodu, žádná stavení, cesty, elektrické vedení. Jen lesy a lesy. Jídlo jsme táhli na zádech, vždy asi na 5 dnů, pak jsme museli sejít do civilizace a nakoupit další zásoby (a dát si v nejbližší hospodě trojboj pivo-guláš-pivo-kafe-pivo). Zásoby musely být takové, aby zasytily a současně chutnaly, přitom byly co nejlehčí - ideální jsou těstoviny na zasycení, puding na chuť. A stávalo se, že pátý den už došly těžké masové konzervy (ty jsme spořádali první, ať je nemusíme tahat na zádech - kamarádka šetřila každé deko i tak, že si zkrátila držátko hliníkové lžičky na polovinu, každý gram dobrý). A nezbylo, než si udělat syté těstoviny ochucené dobrým pudingem. Vyhládlému tělo chutnalo. Když jsme to pak zkusili v časech hojnosti, nedokázali jsme pozřít více než jednou sousto, zbytek letěl do kompostu.

Druhou možností, jak si ušetřit cestu do civilizace, byly houby. Co na tom, že to byl rok Černobylu, o tom jsme nevěděli nic jiného, než že se stala drobná havárie prakticky bez úniku radioaktivity. Vždyť i Závod míru se jel na Ukrajině, tak co. Zato houby věděly moc dobře, co se děje - rostly jako divé. Ve zdejším odlehlém kraji jsme zažívali orgie - při chůzi lesem jsme se nedokázali vyhýbat hnědákům a pravákům a barbarsky jsme po nich museli šlapat, nebylo totiž jak se jim vyhnout, přes hnědé hlavičky místy nebyla vidět země (no tak dobře, byla, ale rostly opravdu hustě). Když jsme se rozhodli, že za deset minut bude jídlo, začali jsme sbírat, vybírali jsme ty nejhezčí hříbečky a začali je vařit. Jenže co s nimi, v lese a bez přísad? Jsou vlastně jen dvě možnosti: opékat je nakrájené na klacku, ale to se pěkně protáhne (stejně to není nic moc), nebo je uvařit v ešusu na osolené vodě. Jedli jste někdy houby jen takto uvařené, bez vajíčka, kmínu, pepře? Ne? Tak to ani nezkoušejte, je to pěkně hnusné. A dokonce ani ten hlad to tak nezažene, a když, tak jen na chvíli.

Poslední vzpomínka opět na vojnu. Ne, nebudu psát o prošlém hermelínu, který vytékal z krabiček a já jediný jej jedl po kilech (mně chutnal, ostatní zvraceli) - lžící, jinak to nešlo. Vůbec, kuchyni, takzvané CH-čko, raději vytěsním ze vzpomínek. O to raději vzpomenu výčep IV. cenové skupiny U zlaté štiky, ze zadní části špičkového stejnojmenného hotelu. Kuchyně jedna, ceny dvoje - hotelové a čtverkové. Navíc v hospodě obsluhovala mladá servírka (trochu tmavší) v průsvitné halence a bez, pro vojáky zážitek. Nejoblíbenější jídla? Smažený vepřový jazyk a býčí koule. Za pár korun, doslova. Vešli jsme se s večeří do desetikoruny. Jazyk si dnes dám raději s černou omáčkou - dokonce je to náš tradiční silvestrovský oběd, k těm koulím se už tak často nedostanu. Jinak jsme je jídávali už doma, když jsem byl malý. To ale ještě nebyly koule, tatínek jim říkal poetičtěji „býčí láska". Jakže se tomu říká dnes?

Autor: Libor O. Novotný | úterý 29.12.2009 11:45 | karma článku: 20,65 | přečteno: 3850x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 232x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 276x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 356x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,67
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.