Dobré prase všechno spase XLV
Plov je středoasijská obdoba nám známějšího pilafu. V Uzbekistánu je dokonce národním jídlem, svou popularitou překonává i známé šašliky. Ale ani další země regionu se v jeho spotřebě nenechávají zahanbit.
Při návštěvě uzbeckého hlavního města Taškentu je téměř povinnou zastávkou oběd v restauraci Besh Quozon - centru plovu, obrovském komplexu, kde denně poobědvá či povečeří až 5.000 strávníků, přestože zde podávají jen jedno jídlo, plov. A (téměř) všichni jsou nadšeni, poměr plný žaludek/cena je zde na nejlepší možné úrovni a mlsné jazýčky si přijdou na své. Pokud vám tedy nevadí skopové, v takovém případě máte smůlu, protože zde výjimky nedělají (na rozdíl od jiných jídelen, kde vám udělají plov klidně hovězí nebo i koňský).
Všechny obrázky je možné rozkliknout do větší velikosti.
Správný plov se prý vaří/smaží až 4 hodiny, proto zde začínají plnit své obří pánve už brzy ráno, aby do oběda měli připraveno. Do největší z nich se prý vejde až 300 kg rýže, ale na tu je ještě čas. Začíná se litry tuku, za nejlepší považují Uzbekové (ale i např. Kyrgyzové) ten ze ztučnělých ocasních partií místních kašgarských ovcí. Do tuku se nastrouhají kilogramy zeleniny, přidá se skopové maso (a někdy i jiné, jako třeba už zmiňovaná konina), další přísady (typické jsou rozinky a cizrna) a vše se pomalu vaří doměkka.
Po změknutí se maso vyjme a přidává se po pytlech rýže. Moc se ani nemíchá, jen se opatrně svrchu zaleje tukem a udělají se do ní díry, kterými se odpouští odpařovaná pára. Mezitím se maso nakrájí na kousky a připraví se další ingredience, třeba slepičí nebo křepelčí vejce, kterými se pak hotový pokrm dozdobí a dochutí.
Na první pohled do kotle s bublajícím tukem a skopovým tučným masem si člověk neumí výslednou chuť moc představit a Středoevropan se dokonce trochu začíná obávat, zda bude takto tučné jídlo schopen konzumovat a jaké budou následky. Ale obavy jsou liché, hodiny vaření udělají své a výsledek je vynikající. Trochu nasládlé, trochu kořeněné jídlo uspokojí každého gurmána (kromě těch nepřátel skopového). O tom svědčí i ty tisíce denních hostů, z 99% místních štamgastů, kteří se pravidelně vracejí možná i několikrát za týden.
My jsme kromě návštěvy tohoto taškentského ikonického podniku jedli plov ještě několikrát v restauracích a stravovnách různé úrovně. Musím říct, že jsem rozdíl od supervývařovny nepoznal, plov byl skvělý prostě vždycky, ať už skopový, hovězí nebo s plátky koňského masa. Dokonce jsme byli pozvaní i do rodiny připravující si svůj vlastní plov a mohli tak jeho přípravu sledovat opravdu detailně a zblízka. A jak jsem pravý masožravec, který má rád pořádnou flákotu masa, tak přesto jsem si zdejší plov zamiloval ještě více než populární šašliky (ale o těch až někdy jindy).
Dobrou chuť!
Libor O. Novotný
Víkend na bitevním poli ve Waterloo
Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.
Libor O. Novotný
Víkend v Antverpách
Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.
Libor O. Novotný
Víkend v belgickém Gentu
Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruggách
Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města
Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.
Libor O. Novotný
Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)
První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.
Libor O. Novotný
Čínské sombrero
Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).
Libor O. Novotný
Kde mají "kozy" křídla
Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.
Libor O. Novotný
Nejhezčí šnorchlování?
Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.
Libor O. Novotný
Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni
Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.
Libor O. Novotný
Ve středu světa
Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.
Libor O. Novotný
Boj o mrtvého kozla
Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLVI
Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.
Libor O. Novotný
Island - Duhové hory
Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.
Libor O. Novotný
Islandské vodopády
Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLIV
Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.
Libor O. Novotný
Mladoboleslavská věznice
Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.
Libor O. Novotný
Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka
V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.
Libor O. Novotný
Nejkratší tunel u nás a asi i na světě
Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...
Libor O. Novotný
Zavěšený klášter - prý jedna z nejnebezpečnějších turistických atrakcí
Možná se k vám dostal známý řetězový mail s deseti nejnebezpečnějšími turistickými atrakcemi světa, kde čestné místo v popředí obsazuje čínský Zavěšený klášter Xuankong Temple. Není tomu tak, ve skutečnosti je naprosto bezpečný.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 359
- Celková karma 14,59
- Průměrná čtenost 3233x
www.libornovotny.cz
www.libornovotny.cz/Vikend
Na blogu iDnes od roku 2007.
Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.
Můj kanál
Around the world with Libor Novotný
na YouTube má cca 15.000 odběratelů.