Dobré prase všechno spase XLII

9. 12. 2019 15:00:29
Po roční pauze se 42. dílem seriálu vrátíme do Číny. Ochutnáme jaka i raka, přidáme tažené nudle vařené i smažené, fazolové sušenky i nanuky, slepičí hlavy i pařáty a mnoho dalšího.

Bez dlouhých okolků žačněme jakem (končit budeme naopak rakem). Jaky jsme potkali v bývalé tibetské provincii Kan-Su, která ovšem spadá pod Čínu mnohem déle, než sahají současné spory o Tibet (abych nebyl pranýřovaný zato, že Tibet pokládám/nepokládám za součást Číny - už se mně to skutečně stalo), je zde dokonce poslední kámen Velké čínské zdi, takže historicky je příslušnost Kan-Su jasná. Jak je samozřejmě druh tura a chovaná je domácí forma, menší než její divocí příbuzní. Mimo jiného se zužitkovává jeho maso a mléko. V Kan-su je populární zejména jogurt.

My jsme zkusili jak maso jaka, tak jogurt jaka. Asi není patrný žádný větší rozdíl oproti hovězímu, snad jogurt je hutnější a hrudkovitější, to ale může být ruční domácí přípravou, na kterou nejsme u našich velkomlékáren zvyklí. Možná velmi, velmi malinko je cítit určitá divoká příchuť, ale kdybych nevěděl, že konzumuji jaka, tak bych si jí zcela určitě nevšiml.

Všechny obrázky je možné rozkliknout do větší velikosti.

Jak domácí, pohoří Mate, údolí Koňské podkovy, provincie Kan-Su, severozápadní Čína (hodně zoomovaná fotka)
Jak domácí, pohoří Mate, údolí Koňské podkovy, provincie Kan-Su, severozápadní Čína (hodně zoomovaná fotka) (Libor O. Novotný)Jak s knedlíkem
Jak s knedlíkem (Libor O. Novotný)Jačí jogurt
Jačí jogurt (Libor O. Novotný)Sušený jak (ve skutečnosti není úplně sušený, spíše marinovaný a vakuově zabalený po jednotlivých soustech do miniaturních balení - asi jako klasický bonbónek)
Sušený jak (ve skutečnosti není úplně sušený, spíše marinovaný a vakuově zabalený po jednotlivých soustech do miniaturních balení - asi jako klasický bonbónek) (Libor O. Novotný)

Provincie Kan-Su je známá svými typickými nudlemi, kterým se podle hlavního města province Lanzhou říká "lanžhouské tažené nudle". Tažené proto, že jsou vyráběny opakovaným tažením těsta. Zadělaný válec těsta kuchař natáhne na délku rozpažených paží a složí napůl, opět natáhne a složí a to vše tak dlouho, dokud nezíská tenké nudle (pardon, jednu předlouhou tenkou nudli). Kraje se říznou a nudle se uvaří do polívky nebo usmaží s přílohami. Chuťově se asi neliší od jinak připravovaných nudlí, ovšem velice se chuťově liší od toho, co je za čínské nudle vydávané v našich (čínsko-vietnamských) fast-foodech. Nudle v Číně jsou pochoutka a jedna porce v lidové vývařovně se vejde do 10 yuanů, tedy asi 35 Kč. My jsme naše porce nedojedli ne proto, že by nám nechutnaly, ale že ty kotle se prostě sníst nedaly. Příště jsme si je už objednávali vždy po dvojicích.

Příprava lanžhouských tažených nudlí v lidové vývařovně
Příprava lanžhouských tažených nudlí v lidové vývařovně (Libor O. Novotný)Nudlová polévka
Nudlová polévka (Libor O. Novotný)Smažené nudle s přílohou
Smažené nudle s přílohou (Libor O. Novotný)Takto jsem si naloži talíř při bufetové snídani v hotelu, zde s normálními nudlemi
Takto jsem si naloži talíř při bufetové snídani v hotelu, zde s normálními nudlemi (Libor O. Novotný)

Když jsme byli v Číně poprvé (před dvaceti lety), všude se pil jasmínový čaj. Při další návštěvě se pil čaj normální (černý nebo zelený), vloni jsme k jídlu dostávali už jen teplou vodu - to jsme se ale pohybovali v hodně chudých oblastech. Letos se ten sestupný trend poněkud zlomil, hitem jsou bylinkové čaje se sušenými ovocnými plody. Opravdu chutný je jak čaj, tak nabobtnalé ovoce.

Relativně běžný způsob podávání čaje v restauracích, se sušeným ovocem
Relativně běžný způsob podávání čaje v restauracích, se sušeným ovocem (Libor O. Novotný)

Asi každý ví, že v Číně se jí hůlkami. A stejně tak je známé, že si nikdo neobjednává jídlo sám pro sebe, ale objednává se pro celý stůl, obvykle o jednu dvě porce více, než je stolovníků. Nějaké maso, nějaká zelenina, ryba, případně přílohy. K tomu kotel rýže, který obsluha průběžně doplní, kdyby se snědl. Talíře jsou servírovány na otočný disk uprostřed stolu, každý si naloží to, na co má chuť, samozřejmě tak, aby zbylo na ostatní.

Přefocený snímek z lidové hostiny
Přefocený snímek z lidové hostiny (Muzeum v Huaihua)article_photo
(Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)

Drůbež se někdy připravuje v peci zabalená do papíru a udušena v hliněném obalu.

Dušení drůbeže v hliněném zábalu v peci
Dušení drůbeže v hliněném zábalu v peci (Libor O. Novotný)Kromě drůbeže z hlíny (v rozbaleném papíru) i první setkání s raky
Kromě drůbeže z hlíny (v rozbaleném papíru) i první setkání s raky (Libor O. Novotný)

Trochu netradiční zelenina - ocra
Trochu netradiční zelenina - ocra (Libor O. Novotný)

A mohou se na stole objevit i "stoletá vejce".

Stoletá vejce

Wikipedie:

Stoleté vejce je specialita čínské kuchyně.

Vyrábí se ze syrových slepičích, kachních nebo křepelčích vajec, která se obalí směsí vápna, jílu, popela a rýžových plev a nechají se uzrát minimálně tři měsíce. Hmota kolem vejce ztvrdne a chrání ho před chladem i oxidací, zatímco oxid vápenatý se změní na hydroxid vápenatý a zvýší zásaditost vnitřku vejce až na pH 12. Hotové vejce je výrazně cítit po sirovodíku, bílek zrosolovatí a zabarví se jantarově, zatímco ze žloutku se stane mazlavá tmavošedá až tmavozelená hmota. Vejce se podávají obvykle jako předkrm, buď samotná se zázvorem a sojovou omáčkou, nebo jako součást zeleninových salátů, případně jako příloha k rýžové kaši kondží. V Číně se této pochoutce říká také vejce dynastie Ming, černá vejce nebo borovicová vejce (podle toho, že vysrážené soli vytvoří na povrchu vejce obrazce připomínající větev s jehličím).

Stoletá vejce
Stoletá vejce (Libor O. Novotný)

Oblíbenou a levnou surovinou pro přípravu biopotravin jsou různé fazolky. Kromě příloh k jídlům jsme se s nimi setkali třeba ve formě sušenek nebo dokonce nanuků (ty byly z fazolek mungo). Obojí chutná přesně podle očekávájí - po fazolích. Není to špatné, ale jednou to stačí.

Fazolové koláčky, i když bychom spíše řekli sušenky
Fazolové koláčky, i když bychom spíše řekli sušenky (Libor O. Novotný)Zmrzlina z mungo fazolek
Zmrzlina z mungo fazolek (Libor O. Novotný)

Drůbež je velmi oblíbená, ale způsob úpravy je pro nás poněku nezvyklý v tom, že se často podává nasekaná na kousíčky (kvůli hůlkám), které jsou odsekány naprosto nahodile, kost-nekost. Takže hůlky nestačí a musí se zapojit prsty. Drůběž je sice levná, ale Číňané nejsou zvyklí plítvat, takže se zužitkuje úplně vše, tedy i hlava s hřebínkem nebo pařátky.

Kosti nejsou při porcování drůbeže překážkou
Kosti nejsou při porcování drůbeže překážkou (Libor O. Novotný)Zužitkují se i pařátky
Zužitkují se i pařátky (Libor O. Novotný)Pařátky se dají dokonce koupit vakuované v každém marketu nebo na nádražích
Pařátky se dají dokonce koupit vakuované v každém marketu nebo na nádražích (Libor O. Novotný)Ani já jsem pařátkem nepohrdnul...
Ani já jsem pařátkem nepohrdnul... (Libor O. Novotný)... a toto zbylo
... a toto zbylo (Libor O. Novotný)Tentokrát kachní pařátky doplněné o krky a hlavy
Tentokrát kachní pařátky doplněné o krky a hlavy (Libor O. Novotný)S obíráním hlavy je dost práce, ale masíčko je docela chutné, hřebínek chutná trochu jako tužší rosol
S obíráním hlavy je dost práce, ale masíčko je docela chutné, hřebínek chutná trochu jako tužší rosol (Libor O. Novotný)

A nakonec slíbení raci. Je to ostuda, ale toto kdysi docela typické jídlo českých chudších vrstev jsem musel jet ochutnat až do Číny. A musím říct, že si ta chudina docela pochutnávala.Raci jsou vynikající, pro mě lepší než třeba krevety, kterým se maso z jejich těla a zadečku chuťově podobá. Je jen ještě jemnější a chutnější. Zato z klepýtek jsem nevydoloval téměř nic.

Tady jsou ještě živí.
Tady jsou ještě živí. (Libor O. Novotný)Porce pro jeden stůl (samozřejmě jako jeden z mnoha chodů)
Porce pro jeden stůl (samozřejmě jako jeden z mnoha chodů) (Libor O. Novotný)Můj první, další následovali, protože ostatním tak nešmakovali (kromě manželky Hanky, která má se mnou obvykle stejné chutě a tady se to potvrdilo)
Můj první, další následovali, protože ostatním tak nešmakovali (kromě manželky Hanky, která má se mnou obvykle stejné chutě a tady se to potvrdilo) (Libor O. Novotný)

Rozhodně to není vše, co se jídla týče, co jsme při poslední cestě zažili. Příště se projdeme po muslimskému trhu a ochutnáme durian, mořské potvory a mnoho dalšího. Vynecháme jen skopové hlavy.

Dobrou chuť!

Rubrika Dobré prase všechno spase

Asi 3/4 hodinové video z provincií Kansu (jen fotky, protože kameru jsem utopil ve Žluté řece Chuang Che) a Chu-nan (točené po ztráte kamery přes mobil a foťák).

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 9.12.2019 15:00 | karma článku: 20.43 | přečteno: 671x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 439 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...