Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase XXXIX

Bývalá miss Belize Miriam má bistro hned za belizským parlamentem, takže tam prý občas skočí na rychlovku (samozřejmě rychlý oběd) i místní poslanci. My jsme se tam také stavili a já si dal specialitu dne - polévku z kravské nohy.

Do Belize se asi hned tak nedostanete. Ale kdyby přece jen, tak mrkněte na pár fotek, na jaké jídlo se můžete připravit. A nemusíte se bát, najíte se dobře. Jen to překvapivě bude o něco dražší, než by bylo u nás. 

Střední Ameriku máme zafixovanou jako španělsky mluvicí oblast, ovšem Belize se vymyká, mluví se zde anglicky. Platí se kromě místní měny i americkými dolary, takže to vypadá, že i kuchyně bude nějaký mix kultur. Ale není tomu tak, Belize má kuchyni poměrně tradiční, přesně takovou, jakou bychom ve Střední Americe čekali.

Jídlo o něco dražší, než jsme zvyklí z domu. Za normální oběd v průměrné restauraci tak dáte v přepočtu přes tři stovky, steaky nebo ryby vyjdou ještě dráž. Pokud někomu nevadí street food, je na tom poněkud lépe. V největším městě (neinvenčního pojmenování Belize City) je na pobřeží Karibiku známý Food corner, kde se dá najíst tradičních jídel levněji. Zdejší quesadillas a burítos nám tak chutnaly, že jsme na ně chodili takřka denně (někdy i na oběd i na večeři).

Znalci mexické kuchyně mě asi opraví, ale zdejší verze obou těchto tradičních pokrmů se liší jen "balením", jsem si tím jistý, protože jsem sledoval přípravu na venkovním grilu s dřevěným uhlím. Placky se buď naplní, přeloží a nakrájí na trojúhelníky - pak je z toho quesadilla. Nebo se zabalí do válečku, výsledkem je buríto. U našeho stánku používali stejné placky i stejnou náplň. Placky jsou z kukuřičné mouky, jako náplň se používá většinou kuřecí maso na malé kousky okořeněné a grilované, doplněné kvanty zeleniny a posypané sýrem.

 

Mořské plody patří k dražším jídlům. Asi nejlevnější jsou krevety velikosti malíčku. To vypadá nadějně, pokud tedy jste jako já milovníky krevet. Skutečnost je trochu zklamáním, ty zdejší jsou takové nějaké suché, nešťavnaté, takže tolik nechutnají. Dokonce naše oblíbené ceviche, o kterých jsem už několikrát psal (syrové kousky ryby "zatažené" a "uvařené" octem a limetkovou šťávou, podávané se zeleninou v pikantní úpravě) se zde servírují zásadně v krevetí verzi, rybí se běžně nesežene - a výsledek je tristní, suché syrové krevety šťavnaté rybě nemohou konkurovat. To už je o něco lepší krevetové kari, ale pořád platí, že i to lépe vypadá, než chutná.

Mimo velká města (pokud tedy za "velké" považujeme třistatisícové Belize City a patnáctitisícové hlavní město Belmopan) se dá najíst levněji. Jen si člověk nesmí vybírat a musí si dát ten nejobvyklejší oběd - pečené kuře, rýži s fazolemi, bramborový salát a pečený banán. My jsme ve stylové vesnické restauraci dostali navíc kousek pudingu ze sladké kasavy. Cena včetně místního piva Belkin kolem naší stovky.

 

 

 

Když už jsme přeskočili na pití, nesmíme zapomenout na výborný karibský rum. Je možné navštívit některou z místních malých destilérií rumu a udělat si ochutnávku.

 

A nakonec k avizovanému obědu u Miriam. Kdoví, jak to s tou miss Belize bylo, na Wikipedii jsem ji nenašel. Možná se Miriam jen účastnila a nevyhrála. Kromě toho to bude asi dost dávno. Nicméně Miriam si na tom zakládá, do práce by nenalíčená a neupravená nepřišla (na rozdíl od jiných místních žen jejího věku). 

Dnes vede populární bistro za belizským parlamentem v hlavním městě Belmopanu. On ten parlament je takový trochu větší rodinný dům uprostřed parku, poslanci to nemají daleko. Asi jim nevadí dřevěné lavice a stoly nevábného vzhledu. Na oběd se podává jedno jídlo - kuře a rýže s fazolemi a tak dále, viz výše. Dnes je ovšem v nabídce specialita podniku - polévka z kravské nohy. To si pochopitelně nemůžu nechat ujít.

 

Jaká byla? Překvapivě docela dobrá. Něco jako naše gulášovka s bramborem. Jen ta noha nařezaná na centimetrové plátky poněkud překvapí. Chuťově je zajímavá, byť je to vlastně jen chrupavka. Nicméně se asi mým nejoblíbenějším jídlem už nestane.

Dobrou chuť.

Asi 16 minut z Belize:

 

Rubrika Dobré prase všechno spase.

 

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 17.9.2018 15:00 | karma článku: 20,17 | přečteno: 2119x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.