Dobré prase všechno spase XXXVIII

5. 02. 2018 15:01:06
Mezi nejpopulárnější města, kam se dá vyrazit na prodloužený víkend, patří italské Benátky. Jak se tam dá dobře najíst? Dnes nebudeme chytat žádné řekomyši jako posledně, ani pojídat hmyz či červy, ale zůstaneme hezky v Evropě.

Zkušení cestovatelé radí upřednostnit v Benátkách místní trattorie pro domácí před těmi turistickými. To je bohužel trochu knížecí rada, to by člověk musel dlouho hledat v postranních uličkách mimo hlavních čtvrtí a stejně by nenašel (my jsme chodili i stranou hlavních turistických lokalit, ale restauraci pro místní jsme nezahlédli ani jednu).

Takže nezbývá než se stravovat třeba jídly do ruky – hlavně přes den je všude plno oken a bufetů, kde prodávají všechno možné od klasických burgerů a hot-dogů až po různé kornoutky s mořskými plody, v trojobalu smaženou bufallo-mozarellu a jiné laskominy. A večer pokorně využít turistické restaurace.

  1. Všechny obrázky jsou rozklikávací.
  2. Na obrázcích většinou chybí měřítko, ale věřte, že porce jsou dostatečně velké, aby pořádně nasytily
article_photo
(Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)

Občas jídelníčky nabízejí dvoj- až tříchodová menu za €10-€15, většinou těstoviny nebo pizzu. Maso je dražší, ryby ještě více. Nám více vyhovovalo vybrat si právě těstoviny nebo pizzu, ale z jídelního lístku, bývají lepší než ty z menu. Protože třeba mořské plody jsou sice dražší než běžné přísady z menu-jídel, ale to euro navíc se vyplatí připlatit.

article_photo
(Libor O.Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)

Pěkný zážitek byl, když si v jedné tratorii americký pár u vedlejšího stolu objednal rybu a paní se bála ji rozporcovat. Ochotný číšník přišel se lžící a vidličkou a za 5 minut nádherně rybu přímo na stole rozporcoval, zbyly dva krásné čisté filety zbavené kůže. Ještě upozornil na kritická místa, kde by mohly zůstat kostičky, zbytky kůže a kostí odnesl. Mistrovská práce. Asi je ale večeře vyšla o trochu dráže než nás naše špagety barvené sepiovými inkoustem s kousky grilované sépie a pizza s krevetkami.

Špagety s olihňovým inkoustem a grilovanou olihní
Špagety s olihňovým inkoustem a grilovanou olihní (Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)

Dvě místa jsou v Benátkách pro gurmány přímo povinná. První je gelateria Nico na nábřeží Zattere. Nejvyhlášenější benátská cukrárna a kavárna, kde se dá pořídit třeba královna zmrzlin gianduiotto, pravidelný špalíček domácí čokoládové zmrzliny plné lískových oříšků v kelímku se šlehačkou.

Gianduiotto
Gianduiotto (Libor O. Novotný)

Ale „obyčejná“ zmrzlina se dá koupit na každém druhém rohu (výběr z desítek druhů), chutná tak nějak lépe než ta naše, hlavně ovocné sorbety. Manželka ujíždí na mangu, takže si zde užívá zmrzlinové orgie. Na první pohled vypadá jedna porce draze, ovšem prodavači rozhodně nešetří na nepravém místě a do kornoutu nadělí opravdu pořádné množství, takže ta cena už najednou není tak vysoká, jak se zdálo původně.

Malá mangová...
Malá mangová... (Libor O. Novotný)

Druhým povinným místem je přímo na náměstí San Marco kavárna Florian (stojíme-li zády k chrámu sv. Marka, tak po levé ruce). Kavárna Florian je nejstarší kavárnou v Evropě (založena 1720), chodil sem i samotný Casanova, protože zde mohly i ve středověku dámy bez doprovodu. Poněkud oprýskaná fasáda se bude rekonstruovat, snad to neublíží atmosféře místa. Uvnitř je několik budoárů s miniaturními stolečky, každý salonek v jiné barvě, byť jinak v podobném duchu. Číšníci v bílých fracích s motýlky roznášejí kávu a dortíky na stříbrných táccích, porcelánový servis doplňují stříbrné lžičky. Káva stojí normálně €6,5, ale když hraje živá hudba, připlácí se prý dalších €6. Je to asi jedna z nejdražších káv ve městě, ale za ten pocit, že sedíte tam, kde Casanova balil benátské vévodkyně a šlechtičny, to určitě stojí.

Café Florian - nejstarší kavárna v Evropě (založena 1720)
Café Florian - nejstarší kavárna v Evropě (založena 1720) (Libor O. Novotný)Café Florian
Café Florian (Libor O. Novotný)Café Florian
Café Florian (Libor O. Novotný)

S tou kávou to je vůbec zajímavé. Většina restaurací má dvojí ceny. Když si kávu dáte u barpultu nebo s sebou, tak stojí €1 - €1,5. Ale když si sednete ke stolečku, cena začíná od €2,5 výše. My si ji jednou objednali u pultu, a pak si s ní sedli ke stolečku – a neúčtovali nám ji vůbec, než jsme se o zaplacení přihlásili, pak stála €1,5 (ale nevím, jestli to neskončilo u číšníka v kapse, bylo to bez účtenky). Mimochodem, píšu-li káva, myslím tím espresso.

A snad poslední věc, která by se měla ochutnat, je samozřejmě místní benátský Aperol-Spritz, nabízejí jej podobně jako zmrzku na každém rohu, k pultu, ke stolečku i take-away do jednorázového pohárku. Asi není třeba více rozepisovat.

article_photo
(Libor O. Novotný)

Platí se eurem, karty berou bez problémů všude včetně restaurací (spropitné se včas nahlásí a obsluha jej přičte při zadání částky do terminálu).

Benátky byly dlouho napadány, že jejich laguna smrdí. Už dávno to není pravda, každý dům má povinně čističku. Na hygienu se tu velmi pozorně dbá, třeba pitná voda je přivedena potrubím z pevniny a je pečlivě hlídána. V hotelech a restauracích je tedy kohoutková voda bez problémů pitná. A v rámci ekologie je pitná voda rozvedena do desítek a stovek fontánek a pítek po celém městě, aby turisté neměli potřebu kupovat balenou vodu v PET lahvích. Oficiálně se jim doporučuje koupit si jen první vodu a následně už jen plnit vyprázdněnou láhev z pítek.

Hlady tedy v Benátkách nikdo neumře, ovšem je dobré počítat s tím, že cenová hladina je trochu vyšší než u nás. Samozřejmě když si někam vyrazíme na romantický víkend, tak se s tím smíříme a nebudeme na jídle šetřit, že ano. Podle zpráv z tisku je dobré pozorně číst jídelní lístky, kde je občas uvedena cena za 100g, nikoliv za celé jídlo, které se může docela prodražit. Ale třeba při nákupu pamlsků nás na podobné nebezpečí prodavači automaticky předem upozorňovali – cena někdy nebývá za balíček, ale právě za 10 deka.

Rubrika Dobré prase všechno spase

Video - doporučuji si jej rozkliknout do plného rozlišení, např. zde.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 5.2.2018 15:01 | karma článku: 18.82 | přečteno: 1356x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 488 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...