Dobré prase všechno spase XXXVIII

5. 02. 2018 15:01:06
Mezi nejpopulárnější města, kam se dá vyrazit na prodloužený víkend, patří italské Benátky. Jak se tam dá dobře najíst? Dnes nebudeme chytat žádné řekomyši jako posledně, ani pojídat hmyz či červy, ale zůstaneme hezky v Evropě.

Zkušení cestovatelé radí upřednostnit v Benátkách místní trattorie pro domácí před těmi turistickými. To je bohužel trochu knížecí rada, to by člověk musel dlouho hledat v postranních uličkách mimo hlavních čtvrtí a stejně by nenašel (my jsme chodili i stranou hlavních turistických lokalit, ale restauraci pro místní jsme nezahlédli ani jednu).

Takže nezbývá než se stravovat třeba jídly do ruky – hlavně přes den je všude plno oken a bufetů, kde prodávají všechno možné od klasických burgerů a hot-dogů až po různé kornoutky s mořskými plody, v trojobalu smaženou bufallo-mozarellu a jiné laskominy. A večer pokorně využít turistické restaurace.

  1. Všechny obrázky jsou rozklikávací.
  2. Na obrázcích většinou chybí měřítko, ale věřte, že porce jsou dostatečně velké, aby pořádně nasytily
article_photo (Libor O. Novotný)article_photo (Libor O. Novotný)article_photo (Libor O. Novotný)

Občas jídelníčky nabízejí dvoj- až tříchodová menu za €10-€15, většinou těstoviny nebo pizzu. Maso je dražší, ryby ještě více. Nám více vyhovovalo vybrat si právě těstoviny nebo pizzu, ale z jídelního lístku, bývají lepší než ty z menu. Protože třeba mořské plody jsou sice dražší než běžné přísady z menu-jídel, ale to euro navíc se vyplatí připlatit.

article_photo (Libor O.Novotný)article_photo (Libor O. Novotný)article_photo (Libor O. Novotný)

Pěkný zážitek byl, když si v jedné tratorii americký pár u vedlejšího stolu objednal rybu a paní se bála ji rozporcovat. Ochotný číšník přišel se lžící a vidličkou a za 5 minut nádherně rybu přímo na stole rozporcoval, zbyly dva krásné čisté filety zbavené kůže. Ještě upozornil na kritická místa, kde by mohly zůstat kostičky, zbytky kůže a kostí odnesl. Mistrovská práce. Asi je ale večeře vyšla o trochu dráže než nás naše špagety barvené sepiovými inkoustem s kousky grilované sépie a pizza s krevetkami.

Špagety s olihňovým inkoustem a grilovanou olihníŠpagety s olihňovým inkoustem a grilovanou olihní (Libor O. Novotný)article_photo (Libor O. Novotný)

Dvě místa jsou v Benátkách pro gurmány přímo povinná. První je gelateria Nico na nábřeží Zattere. Nejvyhlášenější benátská cukrárna a kavárna, kde se dá pořídit třeba královna zmrzlin gianduiotto, pravidelný špalíček domácí čokoládové zmrzliny plné lískových oříšků v kelímku se šlehačkou.

GianduiottoGianduiotto (Libor O. Novotný)

Ale „obyčejná“ zmrzlina se dá koupit na každém druhém rohu (výběr z desítek druhů), chutná tak nějak lépe než ta naše, hlavně ovocné sorbety. Manželka ujíždí na mangu, takže si zde užívá zmrzlinové orgie. Na první pohled vypadá jedna porce draze, ovšem prodavači rozhodně nešetří na nepravém místě a do kornoutu nadělí opravdu pořádné množství, takže ta cena už najednou není tak vysoká, jak se zdálo původně.

Malá mangová...Malá mangová... (Libor O. Novotný)

Druhým povinným místem je přímo na náměstí San Marco kavárna Florian (stojíme-li zády k chrámu sv. Marka, tak po levé ruce). Kavárna Florian je nejstarší kavárnou v Evropě (založena 1720), chodil sem i samotný Casanova, protože zde mohly i ve středověku dámy bez doprovodu. Poněkud oprýskaná fasáda se bude rekonstruovat, snad to neublíží atmosféře místa. Uvnitř je několik budoárů s miniaturními stolečky, každý salonek v jiné barvě, byť jinak v podobném duchu. Číšníci v bílých fracích s motýlky roznášejí kávu a dortíky na stříbrných táccích, porcelánový servis doplňují stříbrné lžičky. Káva stojí normálně €6,5, ale když hraje živá hudba, připlácí se prý dalších €6. Je to asi jedna z nejdražších káv ve městě, ale za ten pocit, že sedíte tam, kde Casanova balil benátské vévodkyně a šlechtičny, to určitě stojí.

Café Florian - nejstarší kavárna v Evropě (založena 1720)Café Florian - nejstarší kavárna v Evropě (založena 1720) (Libor O. Novotný)Café FlorianCafé Florian (Libor O. Novotný)Café FlorianCafé Florian (Libor O. Novotný)

S tou kávou to je vůbec zajímavé. Většina restaurací má dvojí ceny. Když si kávu dáte u barpultu nebo s sebou, tak stojí €1 - €1,5. Ale když si sednete ke stolečku, cena začíná od €2,5 výše. My si ji jednou objednali u pultu, a pak si s ní sedli ke stolečku – a neúčtovali nám ji vůbec, než jsme se o zaplacení přihlásili, pak stála €1,5 (ale nevím, jestli to neskončilo u číšníka v kapse, bylo to bez účtenky). Mimochodem, píšu-li káva, myslím tím espresso.

A snad poslední věc, která by se měla ochutnat, je samozřejmě místní benátský Aperol-Spritz, nabízejí jej podobně jako zmrzku na každém rohu, k pultu, ke stolečku i take-away do jednorázového pohárku. Asi není třeba více rozepisovat.

article_photo (Libor O. Novotný)

Platí se eurem, karty berou bez problémů všude včetně restaurací (spropitné se včas nahlásí a obsluha jej přičte při zadání částky do terminálu).

Benátky byly dlouho napadány, že jejich laguna smrdí. Už dávno to není pravda, každý dům má povinně čističku. Na hygienu se tu velmi pozorně dbá, třeba pitná voda je přivedena potrubím z pevniny a je pečlivě hlídána. V hotelech a restauracích je tedy kohoutková voda bez problémů pitná. A v rámci ekologie je pitná voda rozvedena do desítek a stovek fontánek a pítek po celém městě, aby turisté neměli potřebu kupovat balenou vodu v PET lahvích. Oficiálně se jim doporučuje koupit si jen první vodu a následně už jen plnit vyprázdněnou láhev z pítek.

Hlady tedy v Benátkách nikdo neumře, ovšem je dobré počítat s tím, že cenová hladina je trochu vyšší než u nás. Samozřejmě když si někam vyrazíme na romantický víkend, tak se s tím smíříme a nebudeme na jídle šetřit, že ano. Podle zpráv z tisku je dobré pozorně číst jídelní lístky, kde je občas uvedena cena za 100g, nikoliv za celé jídlo, které se může docela prodražit. Ale třeba při nákupu pamlsků nás na podobné nebezpečí prodavači automaticky předem upozorňovali – cena někdy nebývá za balíček, ale právě za 10 deka.

Rubrika Dobré prase všechno spase

Video - doporučuji si jej rozkliknout do plného rozlišení, např. zde.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 5.2.2018 15:01 | karma článku: 17.80 | přečteno: 989x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLI

Pátou desítku seriálu načneme v středoamerické Guatemale. Ochutnáme garifunskou polévku z mořských plodů, několik snídaní ve stylu Huevos rancheros, Quesadillu, banánový chléb, Churrasco a vše zapijeme pivním koktejlem Micheladou.

15.10.2018 v 15:00 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 612 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XL

XL v nadpisu neznamená, že nějaké dobré prase je extra velké, ale značí římským číslem dokončení čtvrté desítky blogů o neobvyklých a exotických pokrmech. A kam nás zavede tento díl? Do Hondurasu a Salvadoru ve Střední Americe.

1.10.2018 v 15:00 | Karma článku: 18.20 | Přečteno: 803 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXIX

Bývalá miss Belize Miriam má bistro hned za belizským parlamentem, takže tam prý občas skočí na rychlovku (samozřejmě rychlý oběd) i místní poslanci. My jsme se tam také stavili a já si dal specialitu dne - polévku z kravské nohy.

17.9.2018 v 15:00 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 1951 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Berlíně

Pěkný a plnohodnotný prodloužený víkend se dá strávit i ve městě, které ani s přivřením obou očí nelze označit za hezké. Stačí, když je dostatečně zajímavé. Jako třeba Berlín.

21.5.2018 v 15:01 | Karma článku: 17.17 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Michal Tříska

Z Mníšku pod Brdy do Dobřichovic

Podzimní přechod Brdské vrchoviny, nás zavede od zámku k zámku. Cestou uvidíme dva zámky, poutní areál a parádní vyhlídku do údolí řeky Berounky.

17.11.2018 v 14:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Zuzana Palečková

Gabon 2. Příjezd do Port Gentil

Strašně se těším na rodinu a zároveň si vůbec neumím představit, kam vlastně jedu a jak to tam bude vypadat. Opravdu jsou tak rádi, že přijedu? Kupodivu nemám žádné obavy, jen jsem moc zvědavá a pořád musím někde čekat!

15.11.2018 v 22:03 | Karma článku: 10.60 | Přečteno: 431 | Diskuse

Klára Kutačová

Aviou Amerikou 2017 - Střed světa a konečně Kolumbie

Společně s Amálkou už odpočítáváme posledních pár set kilometrů do jejího finálního bezpečného přístavu. Cestou ale zvládneme vidět ještě spoustu zajímavých věcí.

15.11.2018 v 10:00 | Karma článku: 9.73 | Přečteno: 176 | Diskuse

Petr Havránek

Šumava, Luzný.

Kopec Luzný 1.373 m, je jedním z nejkrásnějších vrcholů Šumavy, ležící v Bavorském lese, těsně u hranic s Německem, ale zdolat ho z naší strany, není nic jednoduchého.

15.11.2018 v 7:00 | Karma článku: 16.69 | Přečteno: 330 | Diskuse

Jan Tomášek

Ohlédnutí za starým Žďárem

Nedávná návštěva Žďáru nad Sázavou připomněla jeden populární televizní seriál, jehož jméno zajisté není potřeba připomínat. V seriálu sice nešlo přímo o toto město - ale což už...

15.11.2018 v 2:11 | Karma článku: 4.49 | Přečteno: 174 | Diskuse
Počet článků 316 Celková karma 17.52 Průměrná čtenost 3248

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

 

www.libornovotny.cz

.

Kniha nevšedních kulinářských zážitků z exotických zemí (podle seriálu na blogu iDnes):

 

Dobré prase všechno spase

Najdete na iDNES.cz