Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dobré prase všechno spase XXXVII

4. 09. 2017 15:00:05
Dnešní díl seriálu o netradičních a exotických jídlech bude skutečně o pokrmu u nás poněkud neobvyklém. V Ghaně ale tradičně patří řekomyš africká do běžného jídelníčku a je považována za pochoutku.

Nicméně se obávám, že vám by nechutnala – my jsme ji také dojídali jen se sebezapřením.

Pojďme na to od píky, tedy od kovového šrotu a odpadu. Ten je v západoafrických zemích velmi ceněný, protože slouží jako surovina k přímému dalšímu zpracování. Podél cest jsou vidět kovářské dílny, kde se přemění jakýkoliv kousek kovu do nového zemědělského nástroje – a/nebo třeba do pastí (želez) na zvířata, souhrnně zde z kulinářského pohledu označovaná jako „bushmeat“, savanové menší antilopy, luskouny, varany a právě řekomyši.

Kovářská dílnaKovářská dílna (Libor O. Novotný)

Taková pastička se položí kdekoliv v buši na zem (ideálně někam, kde se dá předpokládat pohyb zvěře), a pak už zbývá jen čekat, co se chytí. Chycené zvíře se buď zkonzumuje doma, častěji se však nabídne k prodeji ve stáncích podél cesty. Tam je odkoupí majitel vývařovny a připraví z něj pálivou omáčku, která spolu s těsty banku nebo fufu tvoří základ jídelníčku Ghaňanů. Maso samotné je považováno za luxus a dá si jej k běžnému obědu málokdo, většinou se maso jí jen párkrát do měsíce.

Ulovené řekomyšiUlovené řekomyši (Libor O. Novotný)

Takové těsto s omáčkou se dá v běžné vývařovně pořídit tak asi 5 GHc (ghanských sedí), tedy cca 27 Kč, kdežto porce masa stojí kolem 20 GHc, 110 Kč, což je nad běžné možnosti strávníků. Z jedné řekomyši se dá udělat poměrně hodně porcí, protože se zpracuje každý kus masa metodou nasekání na stejně velké kusy bez ohledu na stavbu těla. Někdo tak dostane relativně slušnou porci, jiný zase kosti a šlachy, bez nároku na reklamaci. Lovci řekomyší si řeknou o 70 GHc za kus, takže na tom slušně vydělají jak oni, tak vývařovna.

Prodej řekomyší ve stánku u cestyProdej řekomyší ve stánku u cesty (Libor O. Novotný)Kromě antilop, luskounů, varanů a řekomyší patří mezi bushmeat i veverka...Kromě antilop, luskounů, varanů a řekomyší patří mezi bushmeat i veverka... (Libor O. Novotný)... a také krysy... a také krysy (Libor O. Novotný)Větší řekomyš se dá prodat u silnice i za 350 Kč.Větší řekomyš se dá prodat u silnice i za 350 Kč. (Libor O. Novotný)

Těstům bude věnován později samostatný blog, dnes tedy jen stručně: banku je fermentované těsto z kukuřice a manioku, podává se ve formě koule zabalené do igelitu a chutná silně po zkyslém těstu. Fufu je mírně nakynuté těsto z manioku a zeleninových banánů platains. Připomíná vzhledem i chutí běžné kynuté těsto, lepí se na prsty i v puse a chutná prostě jako neslazené nakynuté těsto. Obě těsta se jí rukama, kousek se odtrhne, uhněte v prstech do tvaru mističky a nabere se pálivá omáčka (ve dvou variantách – buď vývar z kozy, ryby či řekomyši, nebo verze z chili a podzemnice olejné – buráků). Maso se také jí rukama, příbory ve vývařovnách neznají, pro nás bílé cizince občas sehnali lžičky. Já jsem ovšem v rámci přizpůsobení místu k takové degradaci tradic neklesl.

Kuchyně vývařovnyKuchyně vývařovny (Libor O. Novotný)Kynuté těsto fufuKynuté těsto fufu (Libor O. Novotný)Fermentované (zkysnuté) těsto bankuFermentované (zkysnuté) těsto banku (Libor O. Novotný)

Při naší cestě Ghanou jsme se zpočátku snažili jíst ve vývařovnách právě tato tradiční jídla, ale naše trávicí trakty to nezvládaly. Prakticky všichni bez výjimky (včetně domorodého řidiče a průvodce z Toga) jsme trpěli průjmy, někteří i zvraceli. Jídlo nám většinou nechutnalo a jedli jsme jej víceméně s odporem – tady se však pár výjimek našlo, někteří kolegové u vývařoven zůstali déle, zatímco větší část naší desetičlenné výpravy hledala lepší bufety, kde se daly dostat ryby, pečené nebo vařené jamy, špagety s burákovou omáčkou, jollof rice (rýže ochucená pikantní omáčkou a kousky zeleniny) a podobná jídla, našemu žaludku poněkud bližší.

Jak tedy chutná to nejtradičnější ghanské jídlo? O obou těstech už jsem psal (regionálně se vyskytuje ještě třetí druh těsta kenke), koza ve vývaru chutná úplně jako (stará) koza v pálivém vývaru, buráková omáčka není arašídy příliš cítit, protože je přebíjí chili. A řekomyš? Smrdí myšinou a chutná přesně tak, jak by se dalo očekávat. Sníst nevelkou porci znamenalo projevit velkou dávku sebezapření a ještě dnes, když nás doma popadne mlsná, tak zavzpomínáme na řekomyš a chuť na jakékoliv jídlo nás docela spolehlivě přejde. Takže pokud někdo vyjíždí do exotiky za kulinářskými zážitky, tak Ghanu asi nedoporučím.

Fufu a řekomyš s omáčkou z podzemnice olejné, ještě na mne vyšel docela slušný kousek masaFufu a řekomyš s omáčkou z podzemnice olejné, ještě na mne vyšel docela slušný kousek masa (Libor O. Novotný)Správně by se mělo jíst rukamaSprávně by se mělo jíst rukama (Libor O. Novotný)

Řekomyš podle Wikipedie (výtah):

Řekomyš (Thryonomys) je rod hlodavců z čeledi řekomyšovitých (Thryonomyidae). Jde o velká zvířata žijící v africkém kontinentu od subsaharské Afriky na severu až po Jihoafrickou republiku na jihu. Řekomyši jsou velcí noční hlodavci s podsaditým tělem, které je 350-610 mm dlouhé. Váží 4–7 kg. Svrchní strana těla je hnědavá, spodní bělavá, někdy došeda. Přes svou zavalitost to jsou hbitá a rychlá zvířata. Řekomyši jsou býložravá zvířata: živí se především travou, rákosem a různými plody. Působí škody na plantážích. Jejich maso je vysoce ceněno a proto jsou loveny domorodci a někdy také chovány na farmách.

Správná reklama je důležitáSprávná reklama je důležitá (Libor O. Novotný)Vařený maniok s uzenou rybou, mnohem jedlejší oběd, než řekomyš s fufuVařený maniok s uzenou rybou, mnohem jedlejší oběd, než řekomyš s fufu (Libor O. Novotný)Řekomyš africkáŘekomyš africká (foto: Jiří Novotný)

Dobrou chuť (v rámci možností, vzhledem k dnešnímu tématu)!

Rubrika Dobré prase všechno spase

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 4.9.2017 15:00 | karma článku: 13.22 | přečteno: 578x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Někdy je prostě musíte nakopat do zadku

Ghana jistě nepatří k tradiční turistickým cílům. Ale právě proto tam můžete zažít příhody, které se vám už nikde jinde nestanou.

16.10.2017 v 15:00 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 886 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Rusku (Peterhof)

Při návštěvě Petrohradu je skoro povinností vyšetřit si den na výlet do Peterhofu (Petěrgófu, dříve Petrodvorce). Zdejší vodní kaskády a fontány svou krásou hravě překonávají Versailles i jiná známá místa.

7.8.2017 v 15:01 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 1102 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Rusku (Carskoje Selo a Jantarová komnata)

Kdyby se hypoteticky našla ztracená Jantarová komnata, co se s ní bude dít dál? Bude vrácena na původní místo, když tam ji už dávno nahradila naprosto přesná kopie (zhotovená podle fotografií), tedy vlastně druhý originál?

24.7.2017 v 15:00 | Karma článku: 25.32 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Kühtai – dostupný tyrolský luxus

Kühtai, ležící ve vysokohorském sedle 2020 metrů nad mořem, má pověst nejvýše položeného a nejdražšího rakouského střediska. Tato pověst je ovšem poněkud zavádějící.

19.1.2018 v 8:20 | Karma článku: 8.91 | Přečteno: 296 | Diskuse

Marta Kučíková

Relax větší než měl indickej pámbu

“Vy tam nemáte žádnou čajovnu?” zeptala se má česká intelektuální batikovaná známá.“A kde relaxujete?” zděsila se. Bez čajoven přece stojí život za pendrek! Utrousila jsem: ”No, kde - občas... v baru.”

18.1.2018 v 14:03 | Karma článku: 40.78 | Přečteno: 8177 | Diskuse

Jiřina Votavová

Kam v zimě? No přece na Kanáry!

Kdo nemá rád zimu, může si vybrat a zaletět třeba na některý ze sedmi Kanárských ostrovů. A nemusí tam jen ležet na sluníčku u vody. Není to vůbec tak nemožné, jak si mnoho lidí myslí. Stačí sledovat Last minute nabídku a odletět.

18.1.2018 v 12:52 | Karma článku: 18.20 | Přečteno: 811 | Diskuse

Michal Tříska

Úchvatné vyhlídky kolem řeky Vltavy - 2/3

Druhá část třídílného blogu o úchvatných vyhlídkách okolo řeky Vltavy, nás zavede na nejznámější zdejší vyhlídku - vyhlídku Máj

17.1.2018 v 18:30 | Karma článku: 16.89 | Přečteno: 578 | Diskuse

Petr Havránek

Výstup na Sněžku trochu jinak...

Přelom roku je pro mě spojen nejen s oslavou Silvestra, ale i s dalším zářezem, na pažbě mé životní cesty. Letošní narozeniny však oslavím trochu netradičně a to na skialpech, kdesi v kopcích pod Sněžkou.

17.1.2018 v 12:25 | Karma článku: 10.88 | Přečteno: 406 | Diskuse
Počet článků 310 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3156

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

 

www.libornovotny.cz

.

Kniha nevšedních kulinářských zážitků z exotických zemí (podle seriálu na blogu iDnes):

 

Dobré prase všechno spase





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.