Víkend v Rusku (Peterhof)

7. 08. 2017 15:01:01
Při návštěvě Petrohradu je skoro povinností vyšetřit si den na výlet do Peterhofu (Petěrgófu, dříve Petrodvorce). Zdejší vodní kaskády a fontány svou krásou hravě překonávají Versailles i jiná známá místa.

Prokletím i spásou pro Peterhof byla druhá světová válka, kdy byl areál prakticky zcela zničen. Jeho renovace pak trvala celý zbytek minulého století, takže dnes to tu vše vypadá jako nové – ono to totiž nové skutečně je. A tak se připravte, že ve slunečném dnu budete potřebovat pořádně tmavé sluneční brýle, aby vás od toho všudypřítomného vypulírovaného zlata nepálily oči.

Cesta rychlolodí Meteor z Petrhradu do Peterhofu
Cesta rychlolodí Meteor z Petrhradu do Peterhofu (Google Maps)

Nejlevněji se dá do letního sídla Romanovců dostat metrem (červená linie, stanice Baltyjskaja) a dále příměstským vlakem do Nového Peterhofu (9 stanic). Dá se to zvládnout i za hodinu (když se nemusí čekat na vlak) a za asi 150 RBL – 60 Kč – včetně metra. Ale tuto cestu volí málokdo, většinou jen velmi nízkonákladoví cestovatelé, kteří potřebují šetřit za každou cenu (to není výtka, cesta do Ruska není levná záležitost, takže pro někoho může být rozdíl několika set korun velmi významný). K Peterhofu totiž už několik desetiletí neodmyslitelně patří cesta Meteorem, křídlatou tryskovou rychlolodí, která se po dosažení cestovní rychlosti „vznese“ nad hladinu, pod kterou zůstávají jen proudnicová křídla. Tak jsem návštěvu Peterhofu absolvoval už před třiceti lety při studentské aktivitě.

Všechny následující fotky jsou rozklikávací

Létající rychloloď Meteor (foceno na kameru velkým zoomem)
Létající rychloloď Meteor (foceno na kameru velkým zoomem) (Libor O. Novotný)

Meteory odplouvají (resp. odlétají) z několika přístavů na Něvě kolem Palácového mostu za Ermitáží. Po celém Něvském prospektu stojí nadháněči a snaží se prodat zájemcům cestu za 700 RBL, někteří včetně dopravy k přístavu. Vytrvalý turista ale vydrží až na nábřeží, kde si nechá od afrorusů (nebo jak se korektně říká černochům žijícím v Rusku) potvrdit cenu 1000 RBL za zpáteční lístek. A za tu cenu pak v přístavišti lístek skutečně koupí (ale jen u jedné společnosti, přístav vlevo od Palácového mostu, v okýnku sedící slečna si zakládá na angličtině a uráží se, když na ni cizinci chtějí mluvit rusky). Odjezdy co půl hodiny, bohužel už při koupi lístku musíte nahlásit, v kolik hodin se budete vracet, a na tu konkrétní loď dostanete místenku. Což je těžké předem říct, takže je tu ještě varianta Meteorem tam, vlakem zpět.

Cesta je velmi pohodlná, kdyby náhodou bylo v hlavní kajutě plno, tak zadní kajuta bývá prázdná. Mezi kajutami jsou toalety, v prodejním okýnku se dá koupit kvas, mors nebo jiné pití (viz blog o jídle a pití při návštěvě Ruska), zmrzlina a jiné lehké občerstvení. V některých spojích jsou i slečny nabízející palubní prodej suvenýrů. Cesta trvá něco přes půl hodiny, cestou se míjí Vasiljevskij ostrov se Strelkou a Rostrálními sloupy, na druhé straně je hezky vidět Petropavlovská pevnost s katedrálou, kde jsou pohřbeny všechny carské rodiny po Petru Velikém.

Na lodi se dá občerstvit třeba ruským kvasem.
Na lodi se dá občerstvit třeba ruským kvasem. (Libor O. Novotný)

V Peterhofu Meteory přistávají u dlouhého mola, která přímo navazuje na promenádu, která prodlužuje směr Velké kaskády. To znamená, že hned po vylodění se jde přímo proti Velkému paláci a hlavní atrakci, jedné z nejhezčích světových fontán kaskádového typu. Pozor na turisty před vámi, protože každou chvíli někdo nepředvídatelně zastaví a fotí. Stejně tak budete pravděpodobně ohrožovat i vy chodce za vámi, protože prostě neodoláte.

Areál Peterhofu
Areál Peterhofu (Google Maps)Příchod do areálu přes Velkou kaskádu
Příchod do areálu přes Velkou kaskádu (Libor O. Novotný)

Velkou kaskádu nemá cenu popisovat, raději se podívejte na fotky a neváhejte je rozkliknout, protože menší formát nemá tu vypovídací schopnost. A omluvte to množství fotek, je jich tu přesto jen asi setina z celkového vyfoceného množství.

Velká kaskáda, Samson bojuje se lvem
Velká kaskáda, Samson bojuje se lvem (Libor O. Novotný)Velká kaskáda
Velká kaskáda (Libor O. Novotný)Detail sochy ve Velké kaskádě
Detail sochy ve Velké kaskádě (Libor O. Novotný)Velká kaskáda
Velká kaskáda (Libor O. Novotný)Pohled svrchu Velké kaskády k Finskému zálivu Balstkého moře
Pohled svrchu Velké kaskády k Finskému zálivu Balstkého moře (Libor O. Novotný)Když vysvitlo slunce (určitě doporučuji rozkliknout do plné velikosti)
Když vysvitlo slunce (určitě doporučuji rozkliknout do plné velikosti) (Libor O. Novotný)Velká kaskáda
Velká kaskáda (Libor O. Novotný)

Nám bohužel vyšla návštěva na pondělí, kdy je zavřený Velký palác nad kaskádou. Aspoň jsme měli více času na park a další objekty, které určitě také stojí za návštěvu a prohlídku. I tak jsme stihli jen jednu půlku Dolního parku (při pohledu zpět k moři pravou stranu), do Horního jsme se ani nedostali. V námi prohlídnuté části nelze minout několik dalších fontán (včetně opět kaskádové Šachovnicové fontány nebo fontány se soubojem Neptuna s hydrou).

Šachovnicová kaskáda
Šachovnicová kaskáda (Libor O. Novotný)Neptun bojuje s hydrou
Neptun bojuje s hydrou (Libor O. Novotný)

Blíže k pobřeží zdobí křižovatky cestiček několik méně významných fontán, ale důvodem k návštěvě této části je palác Monplezír (ano, takto foneticky to Rusové přepisují do azbuky, takže ponechávám v ruském tvaru). Před ním je několik vodních atrakcí typu nášlapných vodotrysků, které vystříknou v okamžiku, kdy se stoupne na určitý kámen před nimi – šikovný a opatrný člověk stačí utéct, ostatní jsou bez milosti pokropeni.

Palác je možná silné slovo, ve skutečnosti je Monplezír přízemní budova, nepříliš rozlehlá, kterou nechala vybudovat a využívala Kateřina Veliká. Její luxusní pokoje si můžeme za 500 RBL prohlédnout (a bereme to jako rozumně investované peníze). Nádhera, hlavně prostřené stoly v jídelnách, ale i soukromé komnaty carevny.

Palác Monplezír (s ruskou fonetickou transkripcí)
Palác Monplezír (s ruskou fonetickou transkripcí) (Libor O. Novotný)Palác Monplezír
Palác Monplezír (Libor O. Novotný)Palác Monplezír
Palác Monplezír (Libor O. Novotný)

Palác tvoří jednu stranu nádvoříčka, jehož protilehlá část je obestavěna něčím, čemu bychom dnes řekli „saunový svět“, tady tomu říkají komplex carevniných lázní. Vstupné o něco nižší, ale dojem a index zajímavosti ještě mnohem vyšší než u samotného paláce, opravdu doporučuji – když už v Peterhofu nic jiného, tak lázně určitě ano.

První místnost sice trochu zklame igelitem přes nábytek, ale už pootevřená carevnina toaleta dává tušit, že se podíváme do míst, kam asi jen tak někdo přístup neměl. A divy začínají hned v další komnatě, vybavené běžným nábytkem, tapetami, komodami a podobně, ale uprostřed dřevěné mozaikové podlahy vedou schody pod úroveň podlahy, kde stojí stolička, na které se carevna nechala osvěžovat studenou vodou, prostě takový moderní sprchový kout.

Proč ten igelit, když jinde ho netřeba?
Proč ten igelit, když jinde ho netřeba? (Libor O. Novotný)

Následuje několik druhů saun, které by se i dnes uplatnily v jakémkoliv wellnessu.

Sauna - odpočívárna, ve vitríně oblečení do sauny
Sauna - odpočívárna, ve vitríně oblečení do sauny (Libor O. Novotný)Všechny sauny vypadají velice moderně
Všechny sauny vypadají velice moderně (Libor O. Novotný)

Uprostřed komplexu v kuchyni vybavené měděným nádobím se připravovalo jídlo, po občerstvení mohla Kateřina relaxovat v japonské zahradě s výhledem na Finský záliv.

Kuchyně v saunovém světě
Kuchyně v saunovém světě (Libor O. Novotný)Člověk by se hned nechal pozvat
Člověk by se hned nechal pozvat (Libor O. Novotný)Venkovní odpočívárna v Japonské zahradě
Venkovní odpočívárna v Japonské zahradě (Libor O. Novotný)

A v druhé půlce další sauny různých typů včetně lázeňských van jak z dnešní doby.

Další sauna
Další sauna (Libor O. Novotný)Lázeň
Lázeň (Libor O. Novotný)Další lázeň
Další lázeň (Libor O. Novotný)

Jednoznačným vrcholem je pak frigidárium, které naprosto překonává i moderní wellnessy. Namísto ochlazovacího bazénku se zde po sauně tělo ochlazuje v celé místnosti. Vše nám personál ukáže v provozu: uprostřed je pod úrovní podlahy z voděodolného dřeva bazének se studenou vodou. Proces začíná tryskami pod hladinou, které stříkají husté proudy asi do úrovně horní poloviny trupu člověka stojícího v bazénku. Pak se přidá hustá a přitom jemná „dešťová“ sprcha ze zlacené koule na vrcholku sloupu ze stejného materiálu tyčícího se uprostřed bazénu. A nakonec trysky v podlaze promění pokoj v jednu velkou fontánu, naštěstí nás obsluha včas uklidila do kouta u dveří, kde je asi jediné místo ušetřené vodních paprsků. Bohužel stíhám vše natočit na kameru, ale na focení mně přísná hlídačka místnosti odmítne proces pustit ještě jednou. Jedna výprava (zde já s manželkou) = jedno předvedení a hotovo. Její kolegyně naproti by byla ochotnější, ale nemá ten správný ovladač. Poprvé a naposled za 5 dnů v Rusku se setkáváme s neochotou (jaký to rozdíl od doby před 30 lety, kde slovo děžůrného bylo zákonem).

Ochlazovací frigidárium, v pozadí nakukuje hodná děžůrná, ta by nám vše klidně spustila znovu, kdyby to šlo
Ochlazovací frigidárium, v pozadí nakukuje hodná děžůrná, ta by nám vše klidně spustila znovu, kdyby to šlo (Libor O. Novotný)Frigidárium, z děr v podlaze tryská voda
Frigidárium, z děr v podlaze tryská voda (Libor O. Novotný)

Víc jsme už nestihli, protože jsme museli utíkat na loď, na kterou jsme měli lístek. Ale protože vysvitlo slunce, které ráno bylo schované za mraky, nešlo samozřejmě odolat a ještě pár snímků blýskající se Velké kaskády jsem za běhu prostě pořídit musel.

Samson bojuje se lvem
Samson bojuje se lvem (Libor O. Novotný)Velká kaskáda za slunečního svitu
Velká kaskáda za slunečního svitu (Libor O. Novotný)My jsem stihli projít jen naznačenou část, k vidění by toho bylo ještě mnohem více
My jsem stihli projít jen naznačenou část, k vidění by toho bylo ještě mnohem více (Google Maps)

Tímto končí seriál z prodlouženého víkendu v Moskvě a Petrohradu, tentokrát rozdělený do více blogů. Sami uznáte, že do jednoho by se to stlačit nedalo. Takže pokud vám něco uniklo, tak už jsem psal o místnímu jídle a pití, Moskvě, Petrohradu a o Carském Selu s Jantarovou komnatou.

Pět dnů v Rusku stojí stejně jako dva-tři týdny někde u moře, ale zážitků si odnesete desetkrát tolik.

Poznámka: v době uveřejnění budu pobíhat někde po Ghaně nebo Togu, takže na případné dotazy v diskuzi nebo mailech odpovím až po návratu ze Západní Afriky někdy koncem srpna.

Video z celého prodlouženého víkendu, Peterhof začíná zhruba v čase 33:50.

Další blogy na téma "Víkend v ..." jsou k přečtení a prohlédnutí ve stejnojmenné rubrice.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 7.8.2017 15:01 | karma článku: 28.11 | přečteno: 3561x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 450 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...