Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víkend v Rusku (Carskoje Selo a Jantarová komnata)

Kdyby se hypoteticky našla ztracená Jantarová komnata, co se s ní bude dít dál? Bude vrácena na původní místo, když tam ji už dávno nahradila naprosto přesná kopie (zhotovená podle fotografií), tedy vlastně druhý originál?

Asi bych si spíše tipnul, že by byla sestavena na nové lokaci, pravděpodobně v petrohradské Ermitáži. Protože proč něco nahrazovat něčím úplně stejným? Takže nezoufejme nad neúspěchy hledačů pokladů a pojďme se podívat aspoň na zdařilou kopii, estetický dojem bude úplně stejný.

Rusku a pár dnům stráveným v Moskvě a Petrohradu jsem se už věnoval v dřívějších příspěvcích, stejně jako místnímu jídlu. Především moskevské povídání obsahuje podrobnější informace o tom, jak si takovou cestu zařídit a co je před cestou i v jejím průběhu zapotřebí vědět. Na Petrohrad doporučuji rezervovat si trochu delší dobu nejen kvůli většímu množství památek a zajímavostí ve městě, ale hlavně proto, že pro cestovatele jsou takřka povinné dva polo- až celodenní výjezdy do okolí – výlet do Carského Sela (mj. na Jantarovou komnatu) a do Peterhofu (dříve Petrodvorce) na jednu z nejúžasnějších kaskádových fontán na světě. Fontány si necháme na příště a dnes se svezeme vlakem do Carského Sela.

Všechny obrázky je možné rozkliknout do lepšího rozlišení

Cesta

Červenou linkou metra se dostaneme na stanici Puškinskaja, která stojí hned vedle Vitebského nádraží. Nádraží má dvě části, jednu pro cesty po městě a blízkém okolí, druhou pro tzv. příměstské trati – a tato část nás zajímá. U pokladny koupíme bilet do stanice Carskoje Selo, papírová jízdenka obsahuje čárový kód, který nás po přiložení ke snímači pustí přes turniket na nástupiště. Pozor, jízdenku nevyhazovat, jednak ji kontroluje průvodčí ve vlaku, jednak ji budeme potřebovat na východ turniketem v cílové stanici (aby si někdo nekoupil lístek na dvě stanice a nejel jich deset). Systém je dostatečně chytrý, aby si poradil i se zmatkujícími turisty: Google mně napsal čtyři stanice, ale to platí jen pro zrychlený vlak, takže jsme omylem vystoupili v polovině cesty. Turniket nás pustil ven, ale po zjištění omylu bez problémů i zpět do stanice. Tam jsme si půl hodinky počkali na další spoj a dojeli další čtyři zastávky do cílové stanice (celkem tedy 8 zastávek). Vlaky jezdí přes den každých 30 minut, cesta trvá půl hodiny a stojí kolem 100 RBL, tedy 40 Kč.

Vlaky jsou trochu horší než u nás, ale není to žádný horor. Sedí se na lavicích, na každé straně uličky tři místa. Lidé jsou přátelští, klidně se zmáčknou, aby si jich sedlo i více. Zajímavý je vlakový prodej, kdy vlakem procházejí podomní prodejci s různým zbožím, na krku mikrofon s reproduktorem na baterky, a vychvalují a nabízejí své zboží: punčochy, ponožky, domácí potřeby do kuchyně, elektrický pilník na paty, slevové kupóny apod. Kupodivu občas někdo koupí. Prodejci mají koupený lístek a průvodčí je sice zkontrolují, ale jinak je nechají v klidu dělat jejich práci.

V Carském Sele je dobré najít si autobus MHD ke Kateřinskému paláci (Jekatěrinskij dvorec), cesta pěšky trvá skoro půl hodiny a je lepší pozorně sledovat směr, některé chodníky mají zavádějící odbočky (držet se spíše směrem rovně doprava). Směrníky a ukazatele v Rusku opravdu nečekejte. Až se budete blížit, tak už uvidíte zlaté kopule, určitě si palác s ničím nespletete.

Kateřinský palác

V Rusku, zejména v Petrohradu a Moskvě, je hodně překrásných paláců, ale před Kateřinským palácem v Carském Selu musí všechny ostatní blednout závistí, vedle něj totiž každý jiný palác bude vypadat jako pastouška. A i v celosvětovém měřítku se jen těžko hledá trochu důstojnější konkurence, a to jak u exteriéru, tak i u části interiérové. Rusové mají vše v naprostém pořádku, krásně renovované, fasáda jak nová (svěží barvy, ani čtverečný centimetr odloupnuté omítky), zlacené prvky naleštěné a jiskřící odrazy slunce.

Palác navzdory jménu nenechala postavit Kateřina Veliká, ale jeho investorskou byla dcera Petra a Kateřiny Alžběta I., která výstavbou paláce věnovaného své matce pověřila dvorního architekta Rastrelliho (s jeho díly se v Rusku setkáte téměř všude). Ten vybudoval uprostřed velkolepého parku barokní palác s třistametrovým průčelím (!) v bílé a modré barvě, doplněné sloupy, reliéfy, balustrádami a sochami, bohatě zdobené ornamenty jsou pokryty pravým plátkovým zlatem a vyleštěny do zrcadlového lesku. Nad palácovým chrámem se zvedá pět typicky ruských cibulovitých věžiček, jak jinak než zlatých. To vše obklopeno francouzským parkem se vzorně upraveným trávníkem a záhony kytic a jehličnanů, mezi kterými vedou antukově červené chodníčky.

První vstupné se platí už při vstupu do zahrad, jinudy se k paláci dostat nedá. Stejně tak si nemůžete objednat jen vstup do Jantarové komnaty – její prohlídka je součástí celkové vstupenky do paláce v ceně asi 500 rublů (200 Kč). Ale výjimečně to není ke škodě věci, protože neprohlédnout si palác by byla nenapravitelná škoda. Pro mne osobně dokonce Jantarová komnata ani není vrcholem prohlídkové trasy, protože ještě mnohem více na mne zapůsobil Velký sál, jeden z největších v Evropě a na světě.

Tradičně se poněkud více nachodíte už před prohlídkou, protože pokladny, šatny (batohy a tašky se musí odložit) a samotný vstup do expozice jsou důmyslně rozhozeny po přízemí tak, aby návštěvníci absolvovali trochu delší rozcvičení a neměli příliš ztuhlé svaly, prostě jako všude jinde v Rusku. Můžete si půjčit elektronické průvodce, přidat se k nějaké skupině s průvodcem nebo si chodit sami. Tento systém je v Rusku obvyklý a myslím, že tady se máme hodně co učit. Každý si prostě vybere, co mu nejvíce vyhovuje, je to geniálně jednoduché.

Už vstup do první místnosti ohromí. Všude zlato, zrcadla, látkové tapety – prostě tradiční barokní kudrlinkový luxus. Sice plno lidí, průvodcované výpravy překážejí, ale ohromující podívaná. A hned jako druhá místnost v pořadí už zmíněný Velký sál, ta nejkýčovitější barokní nádhera, jakou si umíte (či spíše neumíte) představit. Většina návštěvníků zůstane stát ohromeně ve dveřích a speciálně vycvičené děžůrné je musejí postrkávat dovnitř, aby neblokovali provoz.

Celým palácem se pak prochází jedna nádherná místnost za druhou, můžete se kdekoliv zastavit a poslechnout si výklad, všude se bez problémů může fotit a natáčet. Jen zhruba uprostřed před vstupem do slavné Jantarové komnaty uvaděčky slušně upozorní, že to je jediná místnost, kde se fotit nesmí.

Jantarová komnata

Legendární jantarová komnata je místnost s plochou stěn asi 100 metrů čtverečných, vyzdobená jantarem, zlatem a zrcadly (definitivní podobu jí dal? Kdo jiný než Rastrelli). Originál pocházel vlastně už z doby Petra Velikého, zakladatele Petrohradu, byť v poněkud menším provedení. Petr jej vyměnil s původním vlastníkem, pruským králem, za oddíl gardistů. Rastrelli pak komnatu instaloval do Kateřinského paláce a rozšířil zhruba do dnešní podoby. Ovšem originál Němci za druhé světové války odvezli do Královce, kde se koncem války ztratil. Proto byla podle fotodokumentace vyrobena co nejpřesnější kopie, kterou od roku 2003 (tedy od třístých narozenin Petrohradu) můžeme vidět na původním místě dodnes.

Jantarová komnata má trochu smůlu, že je umístěna v konkurenci Velkého sálu a dalších zámeckých komnat, v jejichž zlatém lesku skoro zaniká. Je to samozřejmě obdivuhodné dílo, ale pro mne byla po velkém očekávání trochu zklamáním. Jak píši výše, nesmí se uvnitř komnaty fotit, nikdo ale nic nenamítal proti fotkám z vedlejších pokojů, takže aspoň pro hrubou představu dvě fotky zpoza dveří můžu přiložit.

Park

Obdivuhodný je ovšem i celý okolní park, počínaje Cameronovou lodžií, vyhlídkovým altánem manýristicky napodobujícím antické chrámy (je odsud nejhezčí výhled na samotný palác), přes různé další altány, turecké lázně a jezírka až po místní Ermitáž, zde ovšem ve formě barokního pavilonu.

My jsme návštěvě Carského Sela věnovali asi 5-6 hodin čistého času (tedy bez cesty) a park jsme prošli tak z jedné čtvrtiny. Ale stačili jsme i poobědvat výborný boršč (manželka), rybí polévku uchu (já) a šašliky (oba).

Cestou zpět na nádraží jsme ještě zaskočili omrknout pravoslavný kostelík na náměstí městečka, který byl pro nás zajímavý hlavně tím, že to je živý kostel, kam nesměřují turisté, takže je zde vidět běžná výzdoba ruského pravoslavného kostela.

 

 Video z celého prodlouženého víkendu, Carské Selo začíná zhruba v čase 11:45.

Další blogy na téma "Víkend v ...jsou k přečtení a prohlédnutí ve stejnojmenné rubrice.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 24.7.2017 15:00 | karma článku: 28,86 | přečteno: 4562x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 221x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 272x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 343x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 310x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 267x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Čínské sombrero

Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).

21.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Kde mají "kozy" křídla

Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.

7.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,62 | Přečteno: 291x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejhezčí šnorchlování?

Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.

24.10.2022 v 15:00 | Karma: 17,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni

Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.

10.10.2022 v 15:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Ve středu světa

Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.

26.9.2022 v 15:00 | Karma: 20,92 | Přečteno: 2114x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Boj o mrtvého kozla

Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.

1.8.2022 v 15:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLVI

Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.

25.7.2022 v 15:00 | Karma: 19,93 | Přečteno: 487x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLV

V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.

19.7.2022 v 15:00 | Karma: 26,45 | Přečteno: 950x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Island - Duhové hory

Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.

27.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Islandské vodopády

Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.

13.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 571x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLIV

Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.

30.8.2021 v 15:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 601x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Mladoboleslavská věznice

Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.

14.9.2020 v 15:00 | Karma: 13,38 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka

V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.

17.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,86 | Přečteno: 609x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejkratší tunel u nás a asi i na světě

Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...

3.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,15 | Přečteno: 820x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,59
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.