Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase XXXI

Pokračujeme v projídání se Japonskem, kterému se věnujeme už několik dílů, Japonsko si to totiž zaslouží. Každý gurmán si tady začíná užívat už od rána. Pojďme spolu ochutnat jen takovou obyčejnou, jednoduchou japonskou snídani.

Odlétali jsme do Japonska trochu s obavami, hlavně manželka Hanka, která je silně nerýžová. Ubytování jsme měli zařízené v tzv. business hotelech (což je levnější kategorie hotelů s dobrým poměrem cena/výkon, využívaná japonskými obchodními cestujícími při služebních cestách), kde ráno podávají jen „jednoduchou japonskou snídani“, která bývá popisována jako "zelený čaj, polévka miso, rýže a mořské řasy, na zpestření různá nakládaná zelenina".

Polévku miso jsme doma v rámci příprav zkusili ve fast-foodu u Vietnamců – zkuste to někdy taky a uvidíte, že to obvykle není žádný zázrak. Zelený čaj nezasytí, rýže s řasami zní tak trochu jako sushi bez náplně. Pro člověka odvyklého rýži už od let školních jídelen žádná lákavá představa. Budeme trpět ranním hladem?

Už první snídaně nás přesvědčila, že veškeré obavy tu byly zbytečné. Japonská kuchyně nezklame ani u „jednoduché snídaně“. Ono ten popis není vyloženě nesprávný, jen je mírně zavádějící a neúplný.

Předně polévka miso podávaná v Japonsku je samozřejmě úplně jiná než její tuzemská vietnamská verze. Je to sice jen takový podezřelý vývar z fermentovaných (rozumějte: nakvašených) surovin – rýže, ječmene, bobů a fazolí, obvykle spíše přesolený, mírně nelibě páchnoucí, neurčité hnědé barvy, zahuštěný cibulí, pórkem, tofu nebo nebezpečně vypadajícími houbičkami. Ale po druhé misce vzniká návyk, kterého se člověk jen těžko zbavuje, a po příletu domů trpíme už dva měsíce abstinenčními příznaky. Pije se vždy jen čerstvá a Japonci si na rozdíl od nás nepřidávají a spokojí se při každém jídle s  malou mističkou, ve které je servírovaná. Polévka miso (správněji misoshiru, protože samotné miso je jen ochucovadlo) je téměř automatickou součástí každého většího jídla a ani často nebývá účtována v ceně útraty. Z mističek se miso pije, kousky tofu, cibulka a houbičky se vybírají hůlkami, lžíce se nepoužívá. Snídani bez miso bychom si v Japonsku ani neuměli představit (ono tedy ani večeři) a jak už jsem psal – doma nad snídaňovou houskou s paštikou vzpomínáme na miso každé ráno.

Zelenému čaji jsem věnoval samostatnou kapitolu dříve, takže pojďme na rýži. U snídaně ve všech hotelích je při snídani k dispozici neomezeně rýže ve formě malých trojúhelníčků obalených v různých směsích, každé ráno minimálně tři verze. Rýže je poněkud lepivá, ale rozhodně ne rozvařená, je to dáno typem rýže, ne způsobem úpravy. Trojúhelníčky se lehce rozdělí na hrudky, které už hůlky snadno dopraví do úst. Velikost trojúhelníčku je uzpůsobena tomu, aby každé sousto mělo na sobě trochu obalové směsi, která rýži ochucuje. Není to sice žádný zázrak, ale se vzpomínanou rýží ze školních jídelen to nemá nic společného. Člověk si nijak zvlášť nepochutná, ale ani ho to neurazí a naopak rýže dobře zasytí, ne nadarmo ji do sebe zápasníci suma ládují po miskách.

Kromě trojúhelníčků obalených ve směsi koření jsou často na táccích i podobné rýžové trojúhelníky obalené v těstíčku a osmažené. Zmiňuji je spíše jen kvůli kompletnosti, chuťově se od ostatní rýže téměř neliší.

Ale ta pravá snídaně začíná tam, kde popisy „jednoduchých snídaní“ končí, tedy u příloh, které autorům bedekrů a průvodců nestojí ani za zmínku. Ke každé snídani je na bufetovém stole nejméně šest různých příloh, které je většinou možné považovat za hlavní chod snídaně. A Evropan je skoro denně překvapovaný tím, co zde najde.

Velmi často jsou takovou přílohou nudle, mnohdy k nerozeznání od našich špaget. Bývají zalité různými omáčkami, které sem tam chutnají povědomě – třeba jako boloňská špagetová směs. Takže člověk sice jí tradiční japonské nudle, ale při zavřených očích by myslel, že snídá boloňské špagety. Podobně masové kuličky. Nepochybuji o jejich japonském původu, ale kdyby je přivezli k nám do skandinávského obchoďáku s nábytkem, tak by je klidně mohli vydávat za švédské masové koule. Na těstovinovém salátu s majonézou by si pochutnal leckterý konzervativní český strávník a několikrát jsme se setkali i s bramborovým salátem - kdo by to byl býval řekl do jednoduché japonské snídaně.

Teď to zase vypadá, že japonská snídaně je ve skutečnosti tak trochu evropská. Ale není tomu tak, i tyto přílohy vypadají japonsky a ten chuťový podtón místní kuchyně tam zůstává. A kromě toho další talířky na pultu obsahují už zmíněnou nakládanou zeleninu, často velmi netradiční a nám neznámou. Nebo možná známou, ale v jiné úpravě. Speciální nakládané okurky (nebo to byla cuketa?), tenoučké plátky růžového zázvoru gari, již zmíněné řasy, zelí, neidentifikovatelné zeleninové saláty, lotosové květy buď nakládané nebo jako součást salátu, nakládané kyselé švestičky ume, až moc trpké a svíravé naložené třešně. Každý den něco jiného, něco chutná víc, něco méně, ale vždy se vybere dost a dost příloh, aby se člověk dosyta najedl.

Ponechme teď na závěr stranou hotelové snídaně a pojďme se na jednu noc ubytovat do rjókanu, tradičního japonského penzionu. Spí se zde v prázdných pokojích, kde jediným vybavením je asi 15 cm vysoký stoleček a televize s více než 100 cm úhlopříčkou, podlaha je z rákosových rohoží tatami, stěny někdy ještě papírové posuvné, jinde už přece jen trochu bytelnější z tenkého sádrokartonu papír pouze imitujícího. Na spaní se z výklenku ve stěně rozloží tzv. futony, ráno se opět sbalí i s přikrývkou do role a uloží se zase do výklenku. Boty se nechávají u vchodu, chodí se bosky, jen na záchodech (společných) jsou záchodové pantofle. Společná je i koupelna s neustále napuštěným bazénkem šíleně horké vody. Před vstupem do bazénku se každý poctivě pořádně vydrhne a osprchuje, takže Japoncům (na rozdíl od nás) pak nevadí, že se koupou v bazénku po někom cizím. Po rjókanu se chodí v domácích kimonech (správněji v jukatách, ale u nás se to moc nerozlišuje), která jsou každému volně k dispozici.

Součástí ubytování v rjókanu bývá také japonská snídaně, tentokrát už ovšem ne „jednoduchá“, ale „tradiční“. Stoluje se vsedě na zemi u nízkých dřevěných stolů, jídlo přináší obsluha. Součástí je samozřejmě konvice zeleného čaje (obsluha ochotně doplní), mistička polévky miso a neomezeně rýže. A kromě toho pak velké množství miniaturních talířečků s drobnými chuťovkami, třeba tři malinké houbičky (něco jako naše špičky), malá nakládaná švestka, kousek tofu. Jenže talířků je tolik, že i těmi drobnostmi se člověk zasytí. Z větších porcí je na stole talířek s volským okem, velmi tenký plát ryby opečené do křupava (aby nevadila občasná kůstka, která pečením zkřehne tak, že pak není ani cítit) a mistička nakvašených fazolí, kterými prý Japonci testují cizince. Kdo ji dokáže sníst, má jejich uznání. Ovšem na Čechy přivyklé olomouckým tvarůžkům si nepřijdou.

Takže shrnutí na závěr: až vás někdo před cestu bude varovat před japonskými snídaněmi, tak se nenechte vystrašit. Nemusíte jíst ryby a mořské plody, nemusíte mít rádi rýži, ale hlady přesto trpět nebudete a dokonce si pochutnáte tak, že se vám bude po japonských snídaních stýskat.

Dobrou chuť.

Rubrika Dobré prase všechno spase

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 3.10.2016 15:01 | karma článku: 21,35 | přečteno: 852x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 227x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 221x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 272x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 344x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 310x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 267x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Čínské sombrero

Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).

21.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Kde mají "kozy" křídla

Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.

7.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,62 | Přečteno: 291x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejhezčí šnorchlování?

Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.

24.10.2022 v 15:00 | Karma: 17,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni

Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.

10.10.2022 v 15:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Ve středu světa

Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.

26.9.2022 v 15:00 | Karma: 20,92 | Přečteno: 2115x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Boj o mrtvého kozla

Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.

1.8.2022 v 15:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLVI

Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.

25.7.2022 v 15:00 | Karma: 19,93 | Přečteno: 487x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLV

V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.

19.7.2022 v 15:00 | Karma: 26,45 | Přečteno: 950x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Island - Duhové hory

Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.

27.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 810x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Islandské vodopády

Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.

13.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 571x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLIV

Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.

30.8.2021 v 15:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 601x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Mladoboleslavská věznice

Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.

14.9.2020 v 15:00 | Karma: 13,38 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka

V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.

17.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,86 | Přečteno: 609x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejkratší tunel u nás a asi i na světě

Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...

3.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,15 | Přečteno: 820x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,59
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.