Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dobré prase všechno spase

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXVII

Dnešní díl seriálu o netradičních a exotických jídlech bude skutečně o pokrmu u nás poněkud neobvyklém. V Ghaně ale tradičně patří řekomyš africká do běžného jídelníčku a je považována za pochoutku.

4.9.2017 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 518 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXVI

Když jsem byl před třiceti lety na studentské aktivitě v tehdejším SSSR, tak jsem za tři týdny zhubnul 8 kilo. Dnes bych to bral. Bohužel letos při pětidenní cestě po Moskvě a Petrohradu jsem naopak spíše něco nabral...

12.6.2017 v 15:01 | Karma článku: 32.72 | Přečteno: 1653 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXV

Ryby a mořské plody nejlépe chutnají přímo u moře, o tom není třeba diskutovat. Ale ne v každé přímořské zemi chutnají stejně. Třeba v Japonsku mají úplně jinou chuť (i vzhled), než v jiných asijských zemích.

27.12.2016 v 15:01 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 660 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXIV

„Rámen udon soba“. Ne, to není finsky. To jsou jen názvy tří nejběžnějších japonských jídel. Jedna polévka a dvoje nudle, které spolu s rýží tvoří základ japonského jídelníčku.

12.12.2016 v 15:01 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 634 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXIII

Zelená buchta, knedlík s hořčicí plněný masem a zelím, chobotnicové kuličky, obří skalní ústřice, rýžové onigiri s jikrami, hambáč s rýží místo housky, steak z nejlepšího hovězího na světě – to vše můžete posvačit v Japonsku.

28.11.2016 v 15:01 | Karma článku: 18.51 | Přečteno: 513 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXII

Rjókany, tradiční japonské penziony. Oč méně pohodlné oproti hotelům, o to dražší. Mají mnoho nedostatků (z našeho pohledu), ale dva zásadní klady: staletou tradici a vynikající jídlo.

14.11.2016 v 15:01 | Karma článku: 23.75 | Přečteno: 846 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXXI

Pokračujeme v projídání se Japonskem, kterému se věnujeme už několik dílů, Japonsko si to totiž zaslouží. Každý gurmán si tady začíná užívat už od rána. Pojďme spolu ochutnat jen takovou obyčejnou, jednoduchou japonskou snídani.

3.10.2016 v 15:01 | Karma článku: 19.88 | Přečteno: 658 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXX

Jubilejní třicátý díl rubriky nemůžeme oslavit ničím jiným než alkoholem.Takže přestože tento díl Dobrého prasete je ve skutečnosti už 32. (dva díly byly přidány dodatečně a nejsou číslované), tak jej věnuji japonskému saké.

19.9.2016 v 15:01 | Karma článku: 13.89 | Přečteno: 486 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXIX

Japonci jsou jiní ve všem. Dokonce i v pití čaje se liší od zbytku světa. A oni ten čaj nejen pijí, ale i jedí. A dokonce jej jedí, i když jej pijí. Je to pěkně zamotané, co? Pojďme prozkoumat zelený matcha čaj.

5.9.2016 v 15:01 | Karma článku: 18.96 | Přečteno: 545 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXVIII

Máte rádi zmrzlinu? Třeba levandulovou, s příchutí saké, zeleného čaje, jedlých kaštanů nebo sezamu? A co řeknete na zlatou, tedy ve skutečnosti jen pokrytou pravým plátkovým zlatem? Právě takové si můžete dát na ulici v Japonsku.

22.8.2016 v 15:01 | Karma článku: 22.73 | Přečteno: 687 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXVII

V Japonsku prý žijí dobrodruzi, kteří dobrovolně riskují život při konzumaci jedovaté ryby fugu. Takové články se objevují v našem tisku často, ale téměř nikdy nejsou doplněny vlastním autentickým zážitkem. Takže to hned napravím.

8.8.2016 v 15:01 | Karma článku: 23.79 | Přečteno: 934 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XXVI

Hledáte ráj pro masožravce? Už dál nemusíte hledat, já jej našel a rád to místo masu zaslíbené prozradím, nebudu s tím dělat žádné tajnosti - je to ...

21.9.2015 v 15:01 | Karma článku: 22.02 | Přečteno: 903 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXV

Nejméně v desítce zemí napříč kontinenty jsme už slyšeli, že jejich káva je ta nejlepší na světě. Ale jen jedna země se může pochlubit tím, že se v ní káva začala poprvé pěstovat a následně šířit do celého světa. Jako je Etiopie kolébkou lidského rodu (tady se ale o prvenství dělí s několika okolními zeměmi), tak je i kolébkou pěstování a pití kávy. Pojďme se podívat, co dalšího se v Etiopii pije.

22.9.2014 v 15:00 | Karma článku: 13.95 | Přečteno: 761 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXIV

"A proč uprostřed masa leží ten obvaz?" Celkem logický dotaz pod sdílenou fotkou jedné z večeří při naší expedici. Proč? Protože to není obvaz, ale národní etiopský pokrm, placka injara.

8.9.2014 v 15:01 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 1243 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXIII

Přestože je Malajsie velmi tolerantní země ke všem náboženstvím a Malajcům nevadí ani jinověrci či bezvěrci (kostel, mešita, čínský chrám a hinduistická pagoda klidně sousedí v jedné ulici), jedno náboženství ovlivní turisty v nečekané oblasti. Ano, islám a jeho ramadán potrápí gurmány amatéry, jako jsem třeba já. Pokud máte smůlu a cestujete severní Malajsií v období ramadánu, může se snadno stát, že si den protrpíte hladem a najíte se proti své vůli až po západu slunce. Dříve totiž nenarazíte na otevřenou restauraci.

25.10.2013 v 15:01 | Karma článku: 17.54 | Přečteno: 1554 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXII

Není vždy pravda, že co je psáno, to je dáno. O Singapuru se píšou celé legendy popisující tělesné i jiné tresty za dovoz žvýkaček, přecházení mimo přechod, odhození papírku na ulici. Nevěřte teoriím, skutečnost je jako obvykle poněkud nudnější.

13.9.2013 v 15:01 | Karma článku: 18.64 | Přečteno: 2026 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXI

Třetí desítku netradičních pokrmů načneme ve Střední Americe. Svým způsobem to bude částečně opakování, o syrových rybách i hovězích steacích už jste si mohli přečíst dříve. Ale opakování je matkou moudrosti.

17.12.2012 v 15:01 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 1387 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XX

Dnes se při toulkách Vietnamem dostaneme i k exotickému ovoci. Ale nebudete to hned, začneme oklikou, přes maso.

21.9.2012 v 15:01 | Karma článku: 13.42 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XIX

Také jistě občas chodíte na jídlo k Vietnamcům, když se to nejí příliš často, tak to docela chutná – ale pozor, většinou za cenu přeglutamátování a přesojovkování. Víte co? Pojďme se podívat k pravým Vietnamcům, tedy těm vietnamským. Přímo do Vietnamu.

14.9.2012 v 15:01 | Karma článku: 17.34 | Přečteno: 2267 | Diskuse

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVIII

Zdrojů ubývá. Co bude hlavní potravou našich potomků? Brambory? Rýže? Ne, podle odborníků to bude hmyz. V Kambodži se na to připravují už dnes. Pojďme ochutnat pečené tarantule!

7.9.2012 v 15:02 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4418 | Diskuse
Počet článků 310 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3122

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

 

www.libornovotny.cz

.

Kniha nevšedních kulinářských zážitků z exotických zemí (podle seriálu na blogu iDnes):

 

Dobré prase všechno spase



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.