Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Doktor Redaktor

22. 6. 2010 8:59
Hrubý omyl - Mayové se Španěly nikdy nebojovali.

Vrchol mayské civilizace byl v době kolem 600 - 900. V době příchodu Španělů byla již v troskách, Španělé viděli jen pozůstatky, třeba malé sídlo Tulúm.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

13. 4. 2008 22:04
pěkné

Také jsem si na Aztéky vzpomněl při psaní povídky o kolonizaci Země.

THERA CLOONY (Colony Earth).

0 0
možnosti

Semper2

13. 4. 2008 21:52
Krvelačná "civilisace"

Ještě, že přišli ti "krvaví Španělé", jak píše autor, jinak by byly Aztéky a Toltéky vyhubeny všechny oklolní kmeny indios...

Indiány v Latinské Americe zachránili jesuité, františkáni a dominikáni ( pater Bartolomeo de las Casas O.P. , "otec indiánů"). Žel v severní části takové štěstí indiáni neměli. Tam do nich nalejvali ohnivou vodu obchodníci z Holandska. Po vypuzení katolické Francie z Kanady a nakonec i z Lousianny, byl jejich osud n severu A.zpečetěn. ;-(X

0 0
možnosti

L.O.N.

14. 4. 2008 8:28
Re: Krvelačná "civilisace"

Škoda, že pořád debatujeme o Aztécích a ne o Mayích.

Já to stejně vidím trochu jinak, skoro mně připadá, že si trochu odporujete. Evropané (zde Španělé) si porobili a zdecimovali domorodce a bylo jim celkem fuk, zda to jsou Aztékové, Zapotékové nebo Toltékové. Stejně jako v Severní Americe tamní Indiány. Kdyby "kolonizace" proběhla jen trochu více mírumilovněji, mohlo dnes žít více potomků původních indiánských kmenů (viz kolonozované země africké či asijské). Pár misionářů to nezachránilo. A že by Aztékové vyhubili okolní kmeny si nemyslím. Oni by je sice zotročili, ale nechali přežít. Takto sice některé kmeny pomáhaly Španělům, ale vymřeli stejně (nemoci, ale i zacházení ze strany kolonizátorů).

0 0
možnosti

tuccy

9. 4. 2008 11:53
Španělé

Jen upřesním: oni tam nebyli Španělé sami, jak se občas (často) píše, Španělé se jen spojili s kmeny které se proti Aztékům bouřily (docela je štvaly ty "květinové války" o zajatce atd.), ti indiáni měli prakticky stejnou taktiku i výzbroj jako Aztékové a za normálních podmínek by bitva ("opravdová", ne o zajatce) byla dost dlouhá a vyhrávala by strna s větším počtem bojovníků (Aztékové).

Tady přišli ke slovu právě Španělé, bylo jich pár, ale měli 1) střelné zbraně, 2) ocelové ochranné prvky, 3) ocelové chladné zbraně. Bitva za jejich účasti proto vypadala většinou tak, že Španělé ve středu bojové sestavy zaútočili s využitím své technické (i taktické) převahy, prorazili Aztéckou linii a do průlomu vnikli jejich indiánští spojenci a odbojovali zbytek bitvy.

0 0
možnosti

L.O.N.

9. 4. 2008 11:59
Re: Španělé

A ještě bych doplnil 4) koně.

Četl(a) jste Aztéka od Jenningse? Hlavně první díl, to je nářez.8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,59
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.