Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) II.

Už jednou jsem tu na sebe prásknul, co všechno jsem dokázal v minulosti pozřít. Při cestě po Číně jsem svůj jídelníček dále rozšířil. Máte-li slabší žaludek, raději neklikejte.

Čína. Jméno země je u nás současně synonymem pro její kuchyni. Ale pravá „čína" vlastně neexistuje, v tak rozlehlé zemi to vlastně ani nepřekvapí. Existuje zde mnoho různých kuchyní, závislých například na přírodních podmínkách toho kterého regionu. Ale žádná z nich není to, co nám podávají Vietnamci ve svých verzích fastfoodu, to skutečně nemá s „čínou" společného vůbec nic.

Ale nezabývejme se žádnou z těchto regionálních čínských kuchyní, nechme stranou jídla pekingská, kantonská či sečuánská. Pojďme se podívat na ulici, co se prodává jako rychlé občerstvení pro místní. Typickým znakem takového občerstvení je jeho praktické uzpůsobení pouliční konzumaci. Takže vše je na špejli, aby bylo možno jídlo držet jednou rukou - i párečky zde prodávají po jednom, nabodnuté na dřívku. Výjimkou jsou různé pařátky a nožičky všelijakých tvorů - ty mají ponechaný kus holé kosti, nahrazující právě tu praktickou špejli.

Největší pochoutkou pro domorodce nejsou libová masa, jak jsme zvyklí u nás, naopak. Čím více chrupavky, tím oblíbenější pochoutka. Vedou drůbeží pařátky obalené cáry kůže a prasečí nožičky se strhlými paznehtíky - nevím, proč mně to vždy asociuje mučení a strhávání nehtů...

Ovoce a zelenina se sice prodávají i v čerstvé podobě, často jsou k vidění různé plody sušené, ale jednoznačně vede podoba kandovaná. Od meruňky přes kiwi po zázvor.

Oblíbená jsou slepičí čajová vejce - vařená v čaji. Pěkně hnědá, mírně zapáchající. Chuťově ale takřka stejná, jako ta vařená ve vodě. Protože však takové vejce nenapíchnete na špejli, na trhu na ně obvykle nenarazíte. Vejce zastupují ta křepelčí - několik je jich pěkně za sebou rozklepnutých do formičky, kterou prochází špejle, celé je to pak uvařené a před podáním i ofritované na oleji.

Ale největší zážitek poskytnou stánečky s masem různého druhu. Od ryb, přes různá masa klasická (drůbeží, hovězí, vepřové i skopové), hadi, mořské potvory a zlatým hřebem je hmyz. U mas to není vždy zrovna kotleta - kromě i u nás oblíbených býčích varlat jsou nabízené třeba beraní penisy (dlouhé, ale tenké), různé jazyky, vnitřnosti - vše opět na klacku. Před podáním ponořené na chvíli do vařícího oleje.

Hadi jsou ve variantě mořské a suchozemské. Mořští zhruba třikrát dražší. Mořské plody nekončí krevetami a škeblemi, jsou mezi ně počítány i chobotnice, kalamáry, řasy, mořské houby (krásně barevné, ale jen do opečení, pak tradičně zhnědnou), hvězdice, sumýši (mořské okurky), krabi a mnoho dalšího, těžko pojmenovatelného.

Králem je hmyz. Štíři od velkých (na špejli je jen jeden), přes střední (po třech) až po malinké. Včelí larvy. Různé druhy švábů. Tesaříci, potemníci. Deseticentimetrové stonožky s červenými nožičkami. Kobylky. Cikády. Na co má kdo právě chuť.

My jsme neodolali. Dáváme si hvězdici: chutná trochu jako prázdný trojobal od řízku, není to špatné. Chobotničky: skvělé, nepříliš odlišné od těch, které si můžete dát i u nás, tady ale znatelně levnější. Had: tužší, než jsme čekali, hodně žvýkavý, více než chobotnice, trochu zklamání - mořský by třeba byl lepší. Mořské houby: původně bílé se žlutou špičkou, osmažené jsou hnědé - docela ujdou, voní trochu po syrečkách.

A jako zákusek cikády: vynikající, mnohem lepší, než by se čekalo. Trochu kořeněné, křupavé, připomínají trochu chipsy, případně nějaké oříšky. Jen se olizujeme.

Samozřejmě každého napadne, proč jsme nezkusili štíra? No protože jej známe z minulého dne, z restaurace připravující pekingskou kachnu - tam jsme si dali kromě hlavního jídla i kachní játra na škorpionech. Obojí se smaží najednou, štírci jsou servírováni na krevelových lupíncích. Jed v žaludku nepůsobí, je nebezpečný jen v krvi, proto se jedí i s ocáskem a žihadlem. Chutnají podobně jako cikády - křupaví, chutní. Doporučuji každému.

Dobrou chuť!

Omluvte prosím horší kvalitu některých fotek, ale nechtěl jsem ctěné čtenáře o ně ochudit!

Autor: Libor O. Novotný | úterý 1.9.2009 15:03 | karma článku: 26,25 | přečteno: 7013x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.