Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

Schválně, kdo si na první dobrou vybaví, kde Waterloo leží? Nebo aspoň ve které zemi – a ne, Francie to opravdu není? Kdo tipoval Belgii, má pravdu. Waterloo je městečko vzdálené 35 km jižně od centra Bruselu s asi 30.000 obyvatel. Dokonce se sem dá dojet příměstskou hromadnou dopravou (zaplatit se dá v hotovosti u řidiče, karty neberou), ale asi pohodlnější a rychlejší je cesta vlakem do stanice Braine-l'Alleud (jízdenky v automatech na nádraží, lze platit kartou), tam si počkat na městskou dopravu (opět hotovost u řidiče) a vystoupit na stanici Braine-l'Alleud Route de Nivelles. K památníku bitvy (Waterloo Battlefield) to už pak je jen kousek pěšky.

Všechny následující obrázky jsou rozkliknutelné do větší velikosti a rozlišení

Památník je sám o sobě úžasný, když si k tomu připočtete genius loci jednoho z nejvýznamnějších míst evropské historie, tak jeho návštěva může být velmi silným zážitkem pro každého milovníka cestování, historie nebo vojenství. Památník má dlouhou historii, ale v současné podobě jsou historické části doplněny moderní podzemní podstavbou historických budov, plnou interaktivních multimediálních atrakcí včetně 4D filmu, nově se pro ni používá název Memorial 1815.

Ceny jsou očekávaně poměrně vysoké. Sice funguje systém slev, ale ten skrývá několik pastí. Jedna u nich je ta, že hodinu a půl před koncem otevírací doby nám nechtěli prodat kombinovaný lístek do muzea a na slavnou Lví mohylu, protože to prý nestihneme. Stihli jsme, jen jsme museli koupit dva samostatné lístky.

Už při přiblížení upoutá pozornost obrovská mohyla se sochou lva, který teď ještě nevypadá tak mohutný, jak ho uvidíme zblízka později. Pod mohylou je několik zachovaných historických budov, v té největší je Wellingtonova restaurace, ale více zaujme kruhová budova Panoramatu bitvy – ta samozřejmě v době bitvy nestála, ale dnes už je také historická. Samotný Memorial 1815 není na první pohled vidět, vede do něj bezbariérová cesta postupně klesající pod úroveň terénu, protože muzeum je podzemní, jak už jsem psal výše.

Muzeum je také první bod prohlídky areálu. A je to zážitek, tak nějak by měla vypadat moderní edukativní expozice v 21. století. Uvidíme pohyblivé holografické exponáty přibližující různé vynálezy z doby bitvy, pohyblivé makety a repliky zajímavých objektů včetně gilotiny (ta naštěstí není interaktivní, ale jen multimediální, takže padající hlavu vidíme jen jako projekci), voskové figuríny obyčejných vojáků i známých osobností, projekce na stěnách i videomappingy se zakomponovanými reálnými objekty, pohyblivá schémata zobrazující postupný vývoj bitvy a různých parciálních šarvátek tak, jak se vyvíjely v čase, nebo například si můžeme na dotykových displejích maskovaných do jídelního lístku zobrazit menu hostiny pořádávané každoročně vítěznými generály na počest výročí Napoleonovy porážky.

Pomyslným vrcholem je 4D film, kde se k vizuálním 3D efektům (nutné speciální brýle jako v IMAXu) přidávají otřesy podlahy při dělové kanonádě či dusotu koní a občas i vítr zavane… Jednotlivé postavy mluví svými jazyky (francouzsky, německy, anglicky), přes mobil je možné si nastavit své titulky včetně češtiny (což musíte zadat už u pokladny), ale asi by to chtělo trochu času na nastavení, což jsme my neměli, tak jsme se spokojili s originálním zněním. Představa o průběhu bitvy, jejím vývoji a prudkém zvratu vedoucím k porážce Napoleona je dokonalá.

Součástí prohlídky je i Panoráma bitvy. Něco jako Maroldova Bitva u Lipan, ale větší. Panorama bitvy u Waterloo vytvořil francouzský malíř Dumoulin v roce 1912. Plátno má délku 110 metrů a výšku 12 metrů a zachycuje bitevní pole kolem 18. hodiny, kdy už byla Napoleonova porážka jasná. Prohlídku doplňují zvuky bitvy a při vstupu na plošinu uprostřed kruhového prostoru se prochází konstrukcí diorámatu, takže si návštěvníci mohou udělat i představu, jak je vše poskládáno dohromady a jak se asi tvořilo.

Poslední součástí tohoto areálu (další objekty a muzea jsou ještě v okolí a v městečku samotném) je známý Lví pahorek (Butte du Lion, anglicky Lion's Mound). V době Napoleona tu ještě nestál – byl vytvořen uměle až několik let po bitvě na místě, kde byl během bojů raněn vévoda Oranžský, pozdější nizozemský král. Dnes z něj mají návštěvníci úchvatný rozhled na bitevní pole. Na jeho vrcholku se vyjímá socha lva odlitá z kanónů poraženého francouzského vojska. Abyste si užili výhledu, musíte nejprve vystoupat po 226 schodech a poté už můžete spustit vaši vojenskou představivost na plné obrátky. Na vrcholu pahorku jsou také dalekohledy a orientační mapy se znázorněním rozmístění vojsk v různých časech bojů.

Pokud máte rádi historii a chcete se ponořit do vzrušujících událostí, návštěva památníku Bitvy u Waterloo je nezapomenutelný zážitek. Toto místo, kde se odehrála slavná bitva 18. června 1815, nabízí návštěvníkům fascinující pohled do vojenských strategií a dramatických okamžiků historie. Návštěva památníku je jako cesta do minulosti, která vám umožní prožít a pochopit důležité okamžiky evropské historie. Památník nabízí respekt k padlým, uctění hrdinů a pohlcující zážitek pro všechny, kteří mají zájem o vojenské dějiny.

Ani ne tříminutové video z návštěvy Památníku bitvy u Waterloo

 

Další blogy na téma "Víkend v ..." jsou k přečtení a prohlédnutí ve stejnojmenné rubrice.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 18.3.2024 15:00 | karma článku: 13,24 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.