Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

Antverpy jsou po Bruselu druhým největším městem Belgie, žije zde kolem 500 tisíc obyvatel. Cesta vlakem z Bruselu sem trvá asi 3 hodiny. Příjezd vlakem má před jinými způsoby jednu ohromnou výhodu – IC i ostatní spoje přijíždějí do úchvatné secesní budovy hlavního nádraží z 19. století, která sice byla za WW2 poničena, ale koncem minulého století se dočkala zdařilé rekonstrukce a rozhodně stojí za prohlídku, i kdybyste přijeli do města třeba autobusem nebo autem. Velmi působivé jsou už samotné zastřešené peróny, ale hlavní nádražní hala při vstupu od kolejišť i zvenku vyloženě ohromí.

Všechny následující obrázky jsou rozkliknutelné do větší velikosti a rozlišení

A poměrně netradičně přímo uprostřed města, hned za nádražní budovou, je možné navštívit místní ZOO. Na vstup upozorní rohový dům s náznakem věžičky, kterou ovšem místo obvyklé lucerny nebo jehlanové střechy okupuje jezdec na velbloudu.

Kousek od nádraží začíná nákupní ulice Meir s pěší zónou monumentálním průhledem mezi dva symetricky umístěné, barokně zdobené domy s kopulemi a věžičkami, oddělené sochou malíře Davida Tenierse.

Kdo se nechystá na nákupy, odbočí doprava a prohlédne si budovu Vlámské opery. Budova byla postavena v roce 1834 v klasicistním slohu.

Cestou do centra, pokud se nenakupuje na Meiru, je možné si prohlédnout dva velké kostely, které ovšem nemusí být pro veřejnost vždy otevřené – kostel svatého Jakuba nebo kostel svatého Caroluse Borromeuse. Jelikož jsou Belgičané z 70% katolíci, jsou oba kostely katolické.

Největší dominantou města je ovšem katedrála Milostivé Panny Marie (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal), která je současně nejvýznamnější katedrálou celé Belgie. Tato gotická katedrála se nachází na Velkém náměstí (Grote Markt), byla postavena v 14. století a je vysoká 54 metrů. Katedrála se pyšní jednou z největších věží v Evropě a dokonce byla zapsána na seznam UNESCO. Zaujme i monumentálním průčelím, v interiéru pak svítivě bílou barvou sloupořadí oddělujícího chrámové lodi v kontrastu s bohatě vyřezávaným dřevěným obložením stěn a kazatelnou s baldachýnem. Hlavním tahákem jsou ovšem Rubensovy obrazy, především úžasná dvojice triptychů Ježíšova Přibíjení na kříž a Snímání z kříže a obraz Nanebevzetí Panny Marie.

Právě Rubensovy obrazy chodili do katedrály obdivovat Nella a Patrasche, hlavní hrdinové knihy Flanderský pes, jejichž sousoší stojí (či spíše leží) před katedrálou. Podle příběhu se sirotek Nello spřátelí s opuštěným psem Patraschem a společně každý den navštěvují katedrálu v Antverpách, kde obdivují Rubensovy obrazy. Příběh však nemá šťastný konec, ve svém životě chlapec i pes zažili spoustu neúspěchů, a tak společně umírají na životní utrpení. Příběh chce poukázat na poselství hrdosti a bezpodmínečné přátelství.

Na Velkém náměstí, které obklopují belgické cechovní domy, se kromě katedrály nachází i Městská radnice. Radnice je postavena v renesančním stylu, ale její původní návrh byl gotický. Než se radnice ovšem stihla postavit, gotika už pomalu zanikala, a tak byla radnice navržena znovu, tentokrát v renesančním slohu.

Ve středu náměstí je fontána Brabo, která představuje mýtického římského vojáka, který zabil obra Druon Antigoona. Obr terorizoval místní obyvatele, kteří chtěli přejít most řeky Šeldy a také nutil námořníky odevzdávat vysoké clo. Kdo odmítl zaplatit, tomu obr utrhl ruku a hodil ji do řeky. Brabo byl hrdina, který obra zabil a na oplátku mu také mečem usekl ruku. Legenda tvrdí, že tento příběh stojí za názvem města handwerpen, neboli Antwerpen, co znamená holandsky házení rukou. Událost znázorňuje socha hrdiny Brabo stojícího na vrcholu fontány. Useknutá ruka se dostala i do městského znaku.

Kousek od náměstí se nachází středověký hrad Het Steen. Je to nejstarší stavba v Antverpách, postavená již v 9. století. Dokonce se jedná o první kamennou pevnost, která kontrolovala všechny příchozí, které připluli do města po řece Šeldě. Roku 1520 byla z velké části přestavěna a začalo se jí říkat Het Steen, což je překládáno jako „Kamenný hrad“. Po mnoha století sloužila i jako vězení, v 19. století však byla velká část pevnosti zbořena. Dnes je známá také pod názvem Antwerpen Burcht, tedy Antverpská pevnost. Část hradu, která se dochovala, nyní slouží jako námořní muzeum. Od hradu jsou krásné výhledy na řeku Šeldu a část přístavu.

Před hradem Hat Steen je nemožné si nevšimnout sochy legendárního obra Lange Wappera, který údajně v minulosti terorizoval obyvatelstvo Antverp. Uměl měnit velikost od dítěte po obra, nakukoval lidem do vyšších pater, strašil opilce a v noci je pronásledoval. Další legenda spojená s Lange Wapper vysvětluje, proč existuje tolik soch Panny Marie na fasádách domů v centru města. Lidé z Antverpách, které Lange Wapper šikanoval, zjistili, že trýznitel města se obával Marie a proto si všichni začali dávat její figurky a sošky na fasády svých domovů. Lange Wapper se nakonec podle legendy utopil se ve vodách řeky Šeldy.

Co určitě by se nemělo při návštěvě Antverp vynechat, je Rubenshuis (Rubens House), muzeum, kde jsou vystaveny Rubensovy obrazy a sochy. Od klasického muzea se liší tím, že je umístěno přímo v nádherném bývalém Rubensově domě, takže atmosféra výstavy je opravdu autentická. Bohužel je už nějaký čas v rekonstrukci a je zavřený.

Pro filmové fanoušky, kteří si oblíbili "Snídani u Tiffanyho", je doporučená návštěva kavárny Maurice v centru města, v jejíchž kulisách se odehrávají některé scény tohoto klasického filmu.

Antverpy jsou městem, kde se minulost setkává s přítomností a každý roh ukrývá něco nového. Ať už obdivujete umění slavných mistrů, procházíte historickými uličkami nebo ochutnáváte místní speciality, Antverpy vás zaručeně okouzlí svou bohatou atmosférou a příjemným prostředím. Připravte se na dobrodružství plné kulturních skvostů a nezapomenutelných zážitků.

 

Náš itinerář:

  • Nádraží
  • Vlámská opera
  • Sint Jakob kostel
  • Carolus Boromeus kostel
  • Katedrála Panny Marie na náměstí
  • Velké náměstí
  • Sochy Nello a Patrasche
  • Hrad Het Steen
  • Rubensův dům

Ani ne tříminutové video z návštěvy Antverp

Další blogy na téma "Víkend v ..." jsou k přečtení a prohlédnutí ve stejnojmenné rubrice.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 19.2.2024 15:00 | karma článku: 14,11 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.