Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu. 

S jeho bohatou historií, malebnými kanály a uměleckým dědictvím je Gent místem, které vás okouzlí na každém kroku. Toto malebné město, ležící v srdci Východoflámské oblasti, překvapí svou jedinečnou atmosférou a nespočetnými skvosty, které nabízí návštěvníkům. Gent je známý svou univerzitní atmosférou. Univerzita v Gentu, založená v roce 1817, přidává do města mladistvý živý duch. Kavárny, knihkupectví a umělecké galerie, které se nacházejí kolem univerzitních budov, vytvářejí inspirativní prostředí pro místní obyvatele i návštěvníky.

Všechny následující obrázky jsou rozkliknutelné do větší velikosti a rozlišení

Většina návštěvníků, kteří přiletěli do Belgie letadlem, asi do Gentu přijede vlakem z Bruselu, spoje IC jezdí přes den co 12 minut a cesta trvá něco přes půl hodiny. Jízdenky se prodávají buď v pokladnách na nádraží, nebo je možné si je koupit v automatech, kterých je všude dost. Přímo před gentským nádražím stojí spoje MHD, tramvají se dá dostat za čtvrt hodinky přímo do centra. Pozor, nástupní ostrůvek pro směr do centra je schovaný trochu za rohem, musí se jít směrem doleva, nikoliv k lépe viditelnému nástupnímu ostrůvku po pravé ruce. Jednorázový lístek se dá koupit v automatu, platba kartou.

Gent je domovem impozantního historického centra, kde se prolínají gotické a renesanční budovy. Středověký hrad Gravensteen se monumentálně tyčí přímo v centru Gentu na soutoku kanálů Leie a Lieve. Postaven byl v roce 1180 jako sídlo rodu Flandrů, ve 14. století pak přebudován na soud, věznici a továrnu na zpracování bavlny. Hrad je mimořádně zachovalý, a i když v 19. století prošel významnou rekonstrukcí, stále na mnoha místech drží svoji podobu ze 12. století. 

Římsko-katolická gotická Katedrála sv. Bavona (Sint-Baafskathedral), vysoká 89 metrů, je nejvýznamnější sakrální stavbou v Gentu. Kostel byl vysvěcen již v roce 942 a dostavován ve 14. a 16. století. Interiér katedrály zdobí masivní sloupy a krásná vitrážová okna, ale především slavný Gentský oltář – Ghent Altarpiece od Huberta a Jana van Eyckových, který přináší do města kulturní a historickou hloubku.  Řadí se k nejvýznamnějším belgickým uměleckým dílům a je považován za nejlepší dílo bratrů Van Eyckových. Oltář je k vidění v placené zóně kostela v klidné zadní části za hlavním oltářem. Navigační šipky pro něj používají různá jména, která mohou neznalého návštěvníka zmást – třeba Svěcení beránka, ale minout se skutečně nedá. Impozantní dílo překvapí svými živými barvami a hlavně až téměř třírozměrnou hloubkou zobrazených výjevů – já měl Van Eycka vždy spojeného s tak trochu plochými a strnulými obrazy, ale zdejší oltář mne usvědčuje z omylu.

95 metrů vysoká zvonice Belfort van Gent je zřetelně nejvyšší stavbou a dominantou Gentu a je i jednou ze 3 gotických věží centra, spolu s věžemi katedrály sv. Bavona a kostela sv. Mikuláše). Masivní věž ze 14. století a jejích 50 zvonů mělo varovat obyvatele města před nebezpečími a oslavovat významné události. Zvuk zvonů je údajně slyšet na rozloze téměř 800 ha. Zvonice v belgických městech často také určovaly míru prosperity města – čím vyšší, tím bohatší. Není proto překvapením, že právě gentská zvonice patří mezi nejvyšší v celé Belgii. V současnosti je zapsána na seznamu UNESCO a kromě zvonkohry, která se spouští každou hodinu, je z vyhlídkové plošiny nádherný pohled na celé město a široké okolí. 

Poslední ze 3 hlavních dominant v jádru historického centra je masivní gotický Kostel sv. Mikuláše s věží vysokou 76 metrů. V současné podobě byl dostavěn v průběhu 13. století, i když byl přestavěn ze staršího románského kostela.

Zatímco v jiných městech by kostel podobných rozměrů byl absolutní dominantou, v Gentu se Kostel sv. Michala (Sint-Michielskerk) ztrácí ve stínu mnohem větší katedrály sv. Bava a kostela sv. Mikuláše. Nicméně i tento gotický kostel z 11. století je monumentální, masivní a jeho krása spočívá hlavně v bohatě zdobeném interiéru s krásnými vitrážemi. Původně měl být právě on dominantou města, když se jeho věž měla tyčit do úctyhodné výšky 134 metrů, nikdy však nebyla dostavěna a měří tedy jen 24 metrů.

Fascinující budova Radnice zaujme především svojí vnějškovou dvojakostí. Z ulice Hoogpoort je nápadná okázalým pozdně gotickým stylem, z druhé strany, z ulice Botnmarkt, můžeme obdivovat čisté renesanční linie inspirované italskými paláci.

Nejživější částí historického centra Gentu jsou středověká přístaviště Graslei a Korenlei, obě jen pár metrů od hradu Gravensteen. Dnes slouží jako středobod turistického dění s pitoreskními měšťanskými domky a desítkami kavárniček s venkovními zahrádkami.

Zajímavým zážitkem může být průchod skrz Graffiti Street, uzounkou uličku vymalovanou po obou stranách barevnými graffiti. Je poměrně vysoká šance, že zde i potkáte některého z umělců, který právě bude tvořit svá díla na okolních zdech.

Musea voor Schone Kunsten, umělecké muzeum Gentu, nabízí rozsáhlou kolekci belgického umění od 18. století do současnosti.

A podobně jako v sousedních Bruggách, je i v Gentu plavba po řece Lys (Leie) nezapomenutelným zážitkem.

Gent je také proslulý svou skvělou gastronomií. Lokální restaurace nabízí belgické lahůdky jako klasické flanderské dušené maso, moules-frites (mořské plody a belgické hranolky) a samozřejmě neodmyslitelné belgické pivo. Nenechte si ujít návštěvu trhů, kde můžete ochutnat čerstvé místní produkty. Nesmíme zapomenout na proslulou belgickou čokoládu a vafle.

Gent také oslavuje své kulturní dědictví skrze různé festivaly. Gentse Feesten, jeden z největších kulturních festivalů v Evropě, transformuje město do světa hudby, umění a zábavy.

Gent je městem, které vás vtáhne do své historie, pohostinnosti a kreativní energie. Procházka jeho ulicemi vás ponoří do příběhů minulosti, zatímco moderní atmosféra vám připomene, že Gent je živým městem, které neustále pulzuje kulturním životem. Každý roh skrývá nový příběh, a návštěva Gentu je jako otevírání knihy plné překvapení a krás.

Náš itinerář:

  • Hrad Gravensteen 
  • Katedrála sv. Bavona (Sint-Baafskathedral)
  • Belfry of Ghent (zvonice)
  • Graffiti Street
  • Páteční trh
  • Sv. Jakob kostel
  • Sint-Niklaaskerk kostel
  • Graslei a Korenlei nábřeží
  • Sint-Michielskerk kostel
  • Ghent City Hall - Stadhuis Gent (radnice)
  • Saint Michael's Bridge (fotogenický most, vyhledávají jej milovníci selfie)
  • Appelbrugparkje náměstíčko s pěkným výhledem na kanál
  • Groot Vleeshuis krytý trh a cechovní dům, bistra a restaurace, bohužel zavřený kvůli rekonstrukci, jinak prý je místem, které prostě musí navštívit všichni milovníci tradiční gastronomie.

Čtyřminutové video z návštěvy Gentu

 

Další blogy na téma "Víkend v ..." jsou k přečtení a prohlédnutí ve stejnojmenné rubrice.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 12.2.2024 15:00 | karma článku: 13,21 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.