Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance. 

Pojďme si utřídit dojmy z návštěvy tohoto nádherného města, zejména zaměřené na jeho architektonické skvosty, tradiční gastronomii a atmosféru evropského společenství.

Do Bruselu se dá pohodlně dostat nízkonákladovými leteckými společnostmi za relativně rozumné ceny. Pozor ale na velikost palubních zavazadel, která třeba u Rynairu je minimalizovaná až do absurdní malosti. Další háček je v tom, že cílové letiště je sice označeno jako Brusel, ale u nízkonákladovek pravděpodobně přistanete v Charleroi, které je od Bruselu celkem daleko. A když přiletíte v nočních hodinách, tak už nemusí fungovat autobusová kyvadlovka a budete odkázaní na drahé taxi (cca 3.000 v korunách). Největší bookingová agentura naštěstí při pobytu za více než 10.000 Kč (což je dosažitelná cena v **** hotelu pro dva na tři noci) dává jeden transfer letiště-hotel vyhrazeným taxi vyšší třídy zdarma, a to i při nočním příletu – mám vyzkoušeno, funguje to. Odlet už se dá zvládnout kyvadlovou autobusovou linkou nebo levněji kombinací vlaku a MHD.

MHD se po Bruselu cestuje výborně. Ve většině dopravních prostředků, jako jsou místní vlaky, autobusy, tramvaje a metro lze platit přiložením kreditky ke snímači, není potřebná žádná aplikace. Správa poplatků je automatizovaná, systém podle čísla kreditky zjišťuje počet zaplacených jízd a po dosažení denního limitu, který je poměrně nízký a odpovídá asi 4 jízdám, jezdíte dál zadarmo (ale kreditka se musí přiložit i tak, jen se z ní už nic nestrhne). Každý cestující ovšem musí použít svou kreditku, jinak to nefunguje. Nefunguje to úplně na 100 % - dálkové autobusy a vlaky do systému MHD nepatří a platí se jinak (vlaky třeba přes automaty na nádražích, opět lze platit kreditkou).

Brusel je domovem několika ohromujících kostelů, z nichž nejvýznamnější je Katedrála svatého Michala a Guduly. Gotická katedrála, s nádhernými vitrážemi a obrovským oltářem, pohlcuje návštěvníky svým architektonickým stylem. Tento národní chrám Belgie postavený ve stylu brabantské gotiky je také místem konání královských svateb a pohřbů.

Všechny fotky je možné rozkliknout do větší velikosti

 

Hlavní atrakcí Bruselu je samozřejmě náměstí Grand-Place, srdce města. Jeho úžasná radnice s věží vysokou 96 m a okolní výstavní gotické domy ze 14.–15. století s bohatou výzdobou poskytují pohled do bohaté historie Bruselu. Podle různých anket a žebříčků se prý jedná o nejhezčí náměstí na světě – je to asi věc názoru, ale o něčem to svědčí.

V blízkosti Grand-Place nemůžete minout "Mokré sousoší" - sochy známé jako Manneken Pis, Jeanneke Pis a Zinneke Pis, představující chlapečka, holčičku a pejska. Tyto sochy, ačkoliv jsou malé, mají velký význam v bruselském folklóru a jsou symbolem vtipu a pohostinnosti.

Manneken Pis, jak se dílo nazývá ve vlámštině, stojí asi 250 metrů od Grand-Place na rohu ulic Rue de l’Etuve a Rue des Grands Carmes a lehce byste okolo prošli bez povšimnutí. Bronzová soška je vysoká jen asi 60 centimetrů a přes davy skoro ani není vidět.  Současná socha byla vytvořena v roce 1618 podle legendy o vévodovi Godfriedovi Brabantském, kterého jako malé dítě ozbrojenci pověsili v košíku na strom, odkud močil na oddíly nepřátelských vojsk, které nakonec bitvu prohrály. 

Jako protějšek ke známějšímu čurajícímu chlapečkovi byla roku 1985 vytvořena sochařem Denisem Debouvriem také podobně velká čurající holčička (Jaenneke Pis). Rychle se stala velkou atrakcí a mnohdy se těší větší pozornosti než její klučičí kolega. Holčičku najdete v zapadlé bezejmenné uličce odbočující z Rue des Bouchers jen pár minut chůze od Grand-Place.

Trojici „močících soch“ uzavírá spíše recesistické dílo Toma Frantzena, socha psa čurajícího na patník (Zinneke pis). Vznikla v roce 1988 a stojí na rohu ulic Rue de Chartreux a Rue du Vieux-Marché.

Při procházce Bruselem nelze opomenout budovu Královského Paláce. Tato krásná královská rezidence, která se tyčí nad Královským parkem, nabízí nádherný výhled na město. Nedaleko odtud najdete i Parc du Cinquantenaire s monumentálním Vítězným obloukem, zdobeným sochami a reliéfy.

Brusel je nejen hlavním městem Belgie, ale i jedním z hlavních center evropských institucí. Evropský parlament, Evropská komise a další sídlí v moderních budovách v čtvrti Evropské čtvrti. Některé instituce nabízejí prohlídky, což je fascinující způsob, jak proniknout do fungování evropských orgánů. Nesmí se minout hlavně interaktivní expozice Parlamentarium umístěná přímo v hlavní budově EP. V několika místnostech se prostřednictvím různých interaktivních panelů i osobního audioprůvodce, který dostanete zdarma v jakémkoliv jazyce používaném v EU (tedy i česky), dozvíte vše o celém procesu fungování evropské politiky. Vstup je zdarma. Zdarma je i vstupu přímo do budovy parlamentu včetně jednacího sálu (samozřejmě jen tehdy, když parlament v Bruselu zrovna nezasedá). Jen je třeba najít zapadlý boční vchod do budovy ze strany přilehlého parčíku a nebát se vejít dovnitř příliš oficiálně vypadajícím vchodem. Centrální vchod, u kterého stojí socha Eura, je veřejnosti nepřístupný.

Symbolem všech evropských institucí je sídlo Evropské komise, budova Berlaymont. Stavbu ve tvaru písmene „X“ turisté obdivují především z její západní části, před níž vlaje 28 vlajek EU.

Justiční palác, s jeho monumentální stavbou a krásným výhledem, je dalším místem, které stojí za návštěvu. Jedná se o masivní komplex a zároveň největší soudní budovu na světě. S kupolí dosahující výšky 105 metrů tvoří jednu z nejvýraznějších dominant města, kterou navíc umocňuje fakt, že celý areál stojí na vršku Galgenberg a je tak viditelný z velké dálky.  Valná část interiéru je veřejnosti nepřístupná, nicméně jen samotná procházka kolem celé budovy vám zabere minimálně 20 minut chůze. Stavba v poměrně raritním eklektickém slohu byla dokončena v roce 1883 a svému původnímu účelu slouží dodnes. V době naší návštěvy (2023) probíhala rozsáhlá rekonstrukce a průčelí paláce bylo schováno pod lešením, ale pod ním se dalo projít a obdivovat mohutná schodiště a vstupní prostory zdobené kvaziantickými sochami v nadživotní velikosti.

Pro odpočinek a relaxaci můžete před Justičním palácem navštívit Ruské kolo, které vám nabídne panoramatický pohled na město z vršku Galgenberg, ze kterého můžete poté sjet do dolního města proskleným venkovním výtahem a dát si večeři v některé z mnoha restaurací.

Atomium, ikonická struktura ve tvaru železné krystalové buňky, zůstává symbolem vědeckého pokroku a moderní architektury. I když by bylo asi dosažitelné i pěšky, je přece jen od centra trochu dále, navíc by se muselo procházet poněkud problematickým částmi města, kde se příliš nepovedla integrace přistěhovalců jiných kultur a náboženství. Takže je lépe využít bezpečnější metro nebo tramvaj.

Ikonická stavba a jedna z nejoriginálnějších městských atrakcí vznikla ku příležitosti světové výstavy Expo 58. Přes 100 metrů vysoké ocelové dílo znázorňuje základní buňku krystalové mřížky železa, přesněji její 165miliardkrát zvětšený model. Devět koulí spojených chodbami je veřejnosti přístupných. Částečně slouží jako místo pro pořádání výstav, částečně jako vyhlídka do širého okolí a v nejvyšší buňce pak najdete restauraci (v době naší návštěvy ale zavřenou a její kouli nepřístupnou).  Původně mělo Atomium stát jen po dobu Expa 58 a poté být rozebráno, nicméně fenomenální úspěch způsobil, že návštěvníky láká dodnes. Atomium je otevřené 365 dní v roce.

Hned v sousedství téměř každý návštěvník Atomia navštíví i park miniatur "Mini-Europe." Nabízí návštěvníkům možnost prozkoumat miniatury nejznámějších evropských památek a staveb ve zmenšeném měřítku. Mini-Europe je fascinující pro všechny věkové kategorie a umožňuje návštěvníkům projít se Evropou na jediném místě.

Pro milovníky umění nabízí Brusel také fascinující prohlídku street artu. Barevné a výrazné malby na zdech oživují ulice a zdi, přičemž každý obraz vypráví svůj vlastní příběh.

 

A nakonec nesmíme zapomenout na pochoutky, které Brusel nabízí. Vafle, hranolky, čokoláda a pivo jsou neodmyslitelnou součástí belgické gastronomie. Zastavit se v místní kavárně na lahodnou čokoládovou vafli a ochutnat některé z nejlepších belgických piv je téměř povinností!

 

 

Celkově vzato, návštěva Bruselu je nezapomenutelným zážitkem. Od bohaté historie a architektury po lahodné pokrmy a přátelské prostředí evropského společenství, Brusel nabízí něco pro každého cestovatele.

Video z naší cesty do Bruselu, 9 minut. Po rozkliknutí do YouTube je možné zapnout/vypnout titulky a nastavit jejich jazyk (třeba češtinu)

 

Další blogy na téma "Víkend v ..." jsou k přečtení a prohlédnutí ve stejnojmenné rubrice.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 8.1.2024 15:00 | karma článku: 15,46 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.