Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nerozumím svému hejtmanovi, nerozumím „obyčejným“ lidem

Někdy si opravdu nevím rady s některými výroky svého hejtmana, pronesenými s odstupem několika hodin, dnů či týdnů. Někdy opravdu nerozumím tomu, proč chceme dobrovolně zhoršit své podmínky jen proto, že jiným se ty jejich pohorší ještě více...

CT24

Rady hejtmana Ratha chamtivým lékárníkům: „Také nevybírejte poplatky, když vám vadí, že v nemocničních lékárnách se nevybírají, stejně máte vysoké marže."  

Řešení situace, kdy soud kraji zakázal v nemocničních lékárnách poplatky vracet: "Budeme v nemocnicích rozdávat slevové kupony, nemocničním lékárnám budeme slevy dotovat z krajského rozpočtu."

Proč bude kraj slevy dotovat, že by bez poplatku byl provoz nemocniční lékárny ztrátový? Podle hejtmanova názoru by mělo být zdravotnictví neziskové, znamená to, že bez poplatků lékárna nebude ani na nule? Kde jsou pak ty vysoké marže? Jak to, že soukromá lékárna má přežít bez poplatků, když nemocniční to neumí? Přestože doplatky jsou stejné nebo v nemocničních lékárnách dokonce vyšší (odpuštěný poplatek to schová a přebije).

Čistým řešením by bylo, kdyby hejtman nařídil ve svých lékárnách slevy (pravomoc na to má), ale nic by nedotoval. Odpovídalo by to jeho radě soukromým lékárnám.

Nicméně lékárníci jsou chamtiví a lékárny jsou na každém rohu. To znamená, že to musí být lukrativní byznys. Navíc někde mají dokonce vyšší doplatky, než jinde. Měly by se jim přistřihnout křidélka. To je názor „obyčejných" lidí. Co z toho plyne?

Léky jsou jedna z mála komodit, kdy je marže státem omezena. Do určitých procent se musí vejít všichni distributoři, přepravci a samozřejmě lékárna (se zavedením regulačních poplatků byla marže o jejich hodnotu snížena). Ono totiž když někde mají doplatky vyšší, tak to neznamená, že si zvyšují marži. Ba právě naopak. Kde jsou doplatky nižší, lékárna si marži dobrovolně sama snížila, aby přitáhla pacienty. Přestože to vypadá stejně, není to to samé.

Přesto „obyčejní" lidé chtějí stejné ceny ve všech lékárnách. Znamená to, že by se mělo zakázat dobrovolné snižování marže (zvyšovat marže se nesmí a nikdy se nesmělo)? Tedy že všude budou ceny maximální, to skutečně chceme? Nebo si přejeme pevnou, státem řízenou cenovou politiku, jako když za socialismu stálo pivo všude 1,70? Ale to se přece dokonale neosvědčilo, nikdy a nikde. Vždyť kdo by ty ceny stanovoval. Přece politici podle rad svých lobistů, podle naléhání přátel a známých. To chceme a věříme, že pak budou léky levnější? To jsme tak naivní?

Lékáren je moc, jak jejich počet snížit? Buď maximální marži ještě snížit a nechat pár lékáren zkrachovat, ale pak nám zkrachují všechny, i nemocniční a ostatní lékárny (viz výše), anebo omezit počet licencemi. Ty jsou nutné už teď, ale jsou víceméně automaticky udělované při splnění podmínek. To opravdu „obyčejní" lidé chtějí, aby licence lékárnám vydávali politici? Třeba senátor Dryml?

Chceme méně lékáren, tedy chceme vyšší ceny (proč by někdo snižoval marže, když nejbližší konkurence je přes půl města), delší cestu do lékárny (už nebude na tom našem rohu) a delší fronty (předepsaných léků neubude, nemocní budeme pořád stejně, takže na vydání léků budeme muset čekat déle). Chceme, aby vzniklo více příslušníků horních deseti tisíc (to budou ti vyvolení majitelé s kamarády na příslušných vysokých místech), jen proto, že soused bývalý lékárník spadne z nižší střední třídy mezi lidi chudé a místo každý druhý rok do Egypta pojede občas do Chorvatska? Přestože každý druhý vyučený majitel soukromé rodinné firmičky si ten Egypt dovolí každoročně.

Nechceme kozu, chceme, aby ta sousedova chcípla?

 

Autor má za ženu lékárníci, pouhou zaměstnankyni. Její plat se neodlišuje svou výší od platu jiných vysokoškolsky vzdělaných lidí jejího věku. Prozatím.

Autor: Libor O. Novotný | středa 15.4.2009 15:03 | karma článku: 32,92 | přečteno: 2922x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.