Kde mají "kozy" křídla

7. 11. 2022 15:00:37
Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.

Ty zmíněné okřídlené "kozy" (myšleno to, čemu se anglicky říká "boobies") jsou vysvětlené až na konci článku.

North Seymour leží zhruba na hranici možností, kam se dá ještě dostat v rámci jednodenního výletu z některého ze dvou velkých obydlených ostrovů na Galapágách při pobytu v ho(s)telu, tedy nejlevnější variantě pobytu na souostroví. Dražší expediční plavby na speciálních jachtách nebo katamaránech pro maximálně 16 pasažérů ostrov samozřejmě také nevynechávají, ale není automatickou součástí všech itinerářů. Ovšem North Seymour je natolik typicky galapážský, že rozhodně doporučuji při výběru plavby vybrat variantu, která má jeho návštěvu zahrnutou v programu.

Na první pohled není menší plochý ostrůvek ničím nápadný a neliší se od ostatních galapážských ostrovů. Až při přiblížení je zřejmé, že jeho pobřeží je ještě strmější a rozeklanější než u jeho nejbližších sousedů, takže jeho fauna je ještě více izolovaná než fauna už tak od světa izolovaných ostatních galapážských ostrovů.

Na ostrově žije pochopitelně relativně hodně živočišných druhů (na tak nehostinné prostředí), ale tři z nich jsou dominantní a ostrov si uchvátili hlavně po sebe - jeden druh plaza a dva druhy ptačí, leguán galapážský, fregatka vznešená a terej modronohý. Oproti těmto druhům jsou zde žijící populace lachtanů, různých ještěrek, racků, pěnkav Darwinových nebo pelikánů poměrně zanedbatelné.

Většina povrchu ostrova je porostlá typickým stromem Palo Santo (Bursera graveolens, česky prý březule, ale obvykle se používá španělský název), který vypadá po většinu roku jako uschlý mrtvý strom, ale po dešti neuvěřitelně rychle obroste a zazelená se čerstvými lístky. Spleť jeho větví poskytuje dostatek prostoru a materiálu pro stavbu hnízd fregatkám a terejům. Dalším zástupcem místní vegetace jsou kaktusové stromy z rodu opuncií, které zase slouží za potravu leguánům.

Leguáni přímo na North Seymouru nejsou úplně původní, jejich populace sem byla přemístěna z ostrova Baltra, na kterém leží galapážské letiště a za války zde byla americká letecká základna, takže leguáni tam neměli dostatek klidu k životu a pokojnému rozmnožování.

North Seymour samozřejmě není obydlený, je na něj přísný zákaz vstupu a přístupný je jen dvoukilometrový pevně vymezený návtěvnický okruh. Každou výpravu povinně doprovází licencovaný přírodovědec a ochránce přírody s příslušnou licencí a i ten má k dispozici vždy jen konkrétní časový slot, kdy svou výpravu může okruhem provést.

Stejně jako jinde na Galapágách po desetiletích a vlastně už staletích přísné ochrany ztratila místní zvířata strach před lidmi a návštěva ostrova je tak jedinečnou příležitostí poznat způsob jejich života z neuvěřitelné blízkosti, kdy máte ptáky s jejich mláďaty doslova na dosah ruky (ovšem dotýkat se jich je přísně zakázáno).

Ale dost teorie a pojďme se podívat na pár fotek z míst, kam se málokdo dostane osobně.

Všechny obrázky lze rozkliknout do lepší velikosti.

Pobřeží ostrova North Seymour je divoké a rozeklané, vylodění je obtížně možné jen z nafukovacích motorových člunů dinghy (galapážsky panga, my bychom řekli typ zodiac). Na útesu terej modronohý.
Pobřeží ostrova North Seymour je divoké a rozeklané, vylodění je obtížně možné jen z nafukovacích motorových člunů dinghy (galapážsky panga, my bychom řekli typ zodiac). Na útesu terej modronohý. (Libor O. Novotný)

Kromě všudepřítomných mořských leguánů zde žije populace méně rozšířených a více individualistických suchozemských leguánů galapážských, která sem byla převezena z ostrova Baltra po vybudování letiště
Kromě všudepřítomných mořských leguánů zde žije populace méně rozšířených a více individualistických suchozemských leguánů galapážských, která sem byla převezena z ostrova Baltra po vybudování letiště (Libor O. Novotný)Leguáni galapážští se živí opunciovými kaktusy
Leguáni galapážští se živí opunciovými kaktusy (Libor O. Novotný)Galapážský suchozemský leguán
Galapážský suchozemský leguán (Libor O. Novotný)Darwinovy pěnkavy vypadají na každém ostrově trochu jinak, na Galapágách žije celkem 13 druhů - ten zdejší konkuruje leguánům na opunciích
Darwinovy pěnkavy vypadají na každém ostrově trochu jinak, na Galapágách žije celkem 13 druhů - ten zdejší konkuruje leguánům na opunciích (Libor O. Novotný)

Jiné pěnkavy hledají obživu na stromech Palo Santo
Jiné pěnkavy hledají obživu na stromech Palo Santo (Libor O. Novotný)

Ostrov je porostlý stromy Palo Santo, které po většinu roku vypadají jako uschlá košťata, aby se po dešti krásně zazelenaly. Pokud si fotku rozkliknete, tak tmaví ptáci jsou fregatky, světlí jsou terejové.
Ostrov je porostlý stromy Palo Santo, které po většinu roku vypadají jako uschlá košťata, aby se po dešti krásně zazelenaly. Pokud si fotku rozkliknete, tak tmaví ptáci jsou fregatky, světlí jsou terejové. (Libor O. Novotný)

Fregatka v letu připomíná přerostlou vlaštovku, ovšem s rozpětím křídel až 230 cm!
Fregatka v letu připomíná přerostlou vlaštovku, ovšem s rozpětím křídel až 230 cm! (Libor O. Novotný)

Sameček fregatky, zrovna tento samičku momentálně nehledá
Sameček fregatky, zrovna tento samičku momentálně nehledá (Libor O. Novotný)Samičky fregatek jsou černé, mláďata bílá, ale samci  jsou nápadní velkými červenými vaky pod krkem, které připomínají nafouklé pouťové balónky - těmi se snaží uchvátit samičky v období páření
Samičky fregatek jsou černé, mláďata bílá, ale samci jsou nápadní velkými červenými vaky pod krkem, které připomínají nafouklé pouťové balónky - těmi se snaží uchvátit samičky v období páření (Libor O. novotný)Samci fregatek s nafouklými vaky
Samci fregatek s nafouklými vaky (Libor O. Novotný)Zdejší zvířata se lidí nebojí, vědí, že jim neublíží
Zdejší zvířata se lidí nebojí, vědí, že jim neublíží (Libor O. Novotný)Samečer fregatky v říji
Samečer fregatky v říji (Libor O. Novotný)Samička fregatky zahřívá poněkud přerostlé mládě, v pozadí prolétá další fregatka
Samička fregatky zahřívá poněkud přerostlé mládě, v pozadí prolétá další fregatka (Libor O. Novotný)Máma s mládětem ještě jednou
Máma s mládětem ještě jednou (Libor O. Novotný)

Mládě fregatky čeká, až mu máma přinese potravu
Mládě fregatky čeká, až mu máma přinese potravu (Libor O. Novotný)Mládě fregatky
Mládě fregatky (Libor O. Novotný)

Fregatky loví ryby v moři, ale zde jsou prý známé svým pirátstvím. Počkají, až terejové uloví ryby plující těsně pod hladinou, a pak je prudkým náletem donutí rybu upustit a ještě před dopadem zpět do moře ji stačí zachytit a odnést mláďatům.

Tereje modronohé jsme si zvláště oblíbili nejen kvůli exotickému vzhledu a jejich modrým nohám, ale hlavně kvůli moudrému a přemýšlivému pohledu (který ovšem působí poněkud potměšile)
Tereje modronohé jsme si zvláště oblíbili nejen kvůli exotickému vzhledu a jejich modrým nohám, ale hlavně kvůli moudrému a přemýšlivému pohledu (který ovšem působí poněkud potměšile) (Libor O. Novotný)Terej modronohý - jeho nohy mohou mít prakticky všechny odstíny modré od tyrkysové přes blankytnou až po téměř kobaltovou modř
Terej modronohý - jeho nohy mohou mít prakticky všechny odstíny modré od tyrkysové přes blankytnou až po téměř kobaltovou modř (Libor O. Novotný)

Tento terej zde asi už nějakou dobu bydlí - aspoň podle vrstvy guána pod sebou
Tento terej zde asi už nějakou dobu bydlí - aspoň podle vrstvy guána pod sebou (Libor O. Novotný)

Ani terejové se lidí nebojí
Ani terejové se lidí nebojí (Libor O. Novotný)Mládě tereje vyhlíží matku s potravou
Mládě tereje vyhlíží matku s potravou (Libor O. Novotný)Mládě tereje modronohého
Mládě tereje modronohého (Libor O. Novotný)

Při letu modré nohy nejsou vidět.
Při letu modré nohy nejsou vidět. (Libor O. Novotný)Na ostrově samozřejmě nesmí chybět lachtani
Na ostrově samozřejmě nesmí chybět lachtani (Libor O. Novotný)Mořských leguánů je zde méně, ale ani oni nechybí
Mořských leguánů je zde méně, ale ani oni nechybí (Libor O. Novotný)

A pro sprosťáky/úchyláky ještě jedna zajímavost k terejům. Když použijete na anglický text ke Galapágům některý ze strojových translátorů, tak se můžete dočíst, že na Galapágách určitě uvidíte "kozy". Ale netěšte se, anglicky se totiž terejové jmenují "boobies" :-) .

Příklad anglického originálu: "There are a few birds that you might consider adding to the list, specifically, those that you can only find in the Galapagos Islands, like boobies."

Přeloženo do češtiny:"Existuje několik ptáků, které byste mohli zvážit přidat do seznamu, konkrétně ty, které můžete najít pouze na Galapágách, jako jsou kozy."

Video z vylodění na ostrově North Seymour (necelých 5 minut)

Video z plavby po Galapágách (50 minut)

Při prohlížení přímo v YouTube jsou k dispozici i české titulky (podle jazyku přihlášení).

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 7.11.2022 15:00 | karma článku: 14.62 | přečteno: 291x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...