Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase XLIV

Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.

Island je překrásná země, která má z pohledu našince jednu zásadní chybu (když pomineme nestálost počasí): je zde krutě draho. Takže za fastfood to dáme tolik, jako doma za degustační menu. Chce to vypěstovat si hned na začátku cesty jeden návyk - prostě ceny jídel ignorovat, nedívat se na cenovky a dát si to, na co máme chuť. Není to lehké, ale je to ideální obrana před smrtí hladem, která by jinak nevyhnutelně následovala. Na Islandu se už dávno nepoužívají peníze, platí se zcela bezvýhradně platebními kartami, takže pokud máte na účtu dostatečnou rezervu a na kartě potřebné limity, tak vám peníze nedojdou. 

Základem islandské stravy jsou mořští živočichové (ryby, mořské plody, ale i savci - velryby) a jehněčí. Ovcí se po ostrově potuluje obrovské množství. Prý je vždy až na podzim začnou shánět a rozdělovat, přes rok se mohou toulat kdekoliv. Zajímavé a nijak rozumně vědecky vysvětlitelné je, že ovečky se v 90% případů pohybuji ve trojicích. Chovají se kromě vlny i na maso, hlavně mladé jehněčí. Nejčastěji se jehňátka konzumují jako hustá polévka se zeleninou podávaná s pečivem ve velkých miskách a jako grilované kotletky. 

Všechny obrázky je možné rozkliknout do větší velikosti. 

Všechny polévky (my jsme kromě rybí a jehněčí ještě ochutnali i chřestovou) si ve většině jídelen naléváte sami a můžete si dopřát takový kotel, že vám to nahradí celý oběd, zvláště když je k polévce neomezené množství pečiva. Na druhou stranu vás to bude stát asi 400 našich korun, což je pořád nejlevnější místní jídlo, samozřejmě na pár výjimek typu hot-dogu. Jen o něco dražší je další pokrm ve všech stálých nabídkách, fish and chips (asi 500 Kč). Pro turisty to jsou obvykle nejčastější jídla.

Pro někoho to může být trochu problematické, protože hodně lidí nejí skopové (ti zůstanou u ryb), hodně nejí ryby (zbývá jehněčí) a hodně odmítá obojí (a ti mají na Islandu problémek). Hovězí je v nabídce minimálně, stejně tak vepřové (ale jednou jsme si dali i pravý řízek). Krásné islandské koně se prý chovají převážně na maso, ale na jídelníčku jsme je nikde neviděli. A soba jsme chutnali jen ve formě burgru.

Jedno teplé jídlo denně stačí, pojďme si koupit svačinku nebo večeři do supermarktu. Ty najdeme samozřejmě jen ve větších městech (tedy v aglomeraci Reykjavíku, která zahrnuje 3 největší města ostrova, a v severním Akrureyri - čtvrtém největším městě s 18.000 obyvateli). Otevřené mají různě, někdy jen do 18:00, jinde do 21:00 a nejvíce jsme jednou právě v Akrureyri viděli otevíračku do 23:30. Sortiment podobný jako u nás, jen místo jogurtů převažuje místní varianta skyr. Jako jogurty jsou označeny spíše nápoje. Dají se sehnat různé sýry a uzeniny podobné našim, jen mnohem dražší. Ale co je zajímavé a námi velmi kvitované, to je pečivo. Jak housky tak chleba jsou asi nejpodobnější těm našim, co jsme ve světě viděli. Většinou navíc úplně čerstvé a měkké. Takže svačinový balíček na Islandu by se od českého nemusel moc lišit, jen cenou, je asi 5x tak drahý. 

Protože se zde ale věnujeme zajímavostem a neobvyklým jídlům, zastavme se u konkrétních případů.

Nejdříve ochutnejme ikonický hot-dog od pouličního stánku v Reykjavíku. Na první pohled nenápadný stánek (obvykle s menší frontou) má jednoduchý sortiment, jen jeden druh hot-dogu a pití. Jenže párky si prý připravuje sám podle vlastní receptury ze směsi hovězího-vepřového-jehněčího masa vařené v černém pivu. Tím získal takovou proslulost, že i oficiální, zahraniční státní návštěvy jej zahrnují do itineráře a na místní hot-dog si z jednání speciálně odskočil třeba Bill Clinton (mimochodem stánek nemá žádnou reklamu nebo tabuli cti, žádné fotky významných zákazníků). A abych nezapomněl, zdejší párek v rohlíku je asi nejlevnější teplé jídlo, které se na Islandu dá sehnat, vyjde dokonce pod 200 Kč (cha-cha). Má zkušenost? Žádný zázrak, prostě hot-dog s praženou cibulkou a hořčicí. Není špatný, ale v našich párkárnách jsem snad jedl i lepší. Jo - to jehněčí tam není vůbec cítit a je to jediné jehněčí, které dokáže sníst i má žena, té jinak stačí molekula jehněčího, aby skopové dokázala v jídle odhalit. 

Další zajímavostí je svačinka v přírodních horkých pramenech Namafjall na severu ostrova. Zdejší lázně jsou o něco menší než známější Modrá laguna, ale jsou asi tak stejně přírodní: obě místa jsou ve skutečnosti uměle vybudovaná na shromažďování ochlazené odpadní vody z blízkých geotermálních elektráren. Nad bazénky je plošina se samoobslužnou restaurací, kde si každý může u pultu vzít z vitríny krajíc černého chleba s uzeným pstruhem. V čem je ta zajímavost? Chleba si zde pečou ve vlastní geotermální peci a pstruhy chovají v odpadních nádržích elektrárny. Chleba je mírně nasládlý a trošku zklamal, zato uzený pstruh chutná přímo geniálně.

A nakonec speciální menu, které se dá předem objednat v reykjavické restauraci Hereford. Asi je určené více turistům než domorodcům, ale zní úžasně - posuďte sami: 

- předkrm je uzený papuchalk s rukolovým salátem a malinovou omáčkou 

- hlavní jídlo velrybí peppersteak s grilovanou zeleninou, hranolky a pepřovou omáčkou

- zákusek skyr podle vlastního receptu (se zmrzlinou)

Skyr se zmrzlinou je ochucený přesně podle očekávání a poslouží dobře svému účelu jako zákusek po jídle. Velrybí steak chutná téměř k nerozeznání od hovězího, grilovaný jednotně na well done. Takže výborný a naprostá spokojenost. Ale bomba bouchne hned na začátku. Přestože se v restauraci mluví o carpacciu z papuchalka, nejsou syrové plátky islandského národního ptáčka až tak jemné, spíše takové tenčí hranolky, zřejmě z hrudi. Jemně zauzené a skutečně vynikající. Gastronomický vrchol cesty po Islandu. Škoda, že populace papuchalka se z neznámých důvodů rychle ztenčuje a jeho lov na maso bude brzy zakázaný. 

 

Dobrou chuť! 

 

Rubrika Dobré prase všechno spase

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 30.8.2021 15:00 | karma článku: 18,04 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.