Islandské vodopády

13. 09. 2021 15:00:45
Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.

V národním parku Þingvellir, kde začíná moderní islandská historie (pro Islanďany je tento NP něco jako pro nás Říp, tady se scházely vikingské kmeny a rokovaly ve svém parlamentu - prvním na světě, zde položily základy islandské státnosti), můžeme dojít k vodopádu Öxarárfoss, nijak zvlášť významnému, zato celkem fotogenickému. Jinak jeho výška 13 metrů a šířka 6 metrů nestojí v místních poměrech za zmínku.

Všechny následující fotky je možné rozkliknout do větší velikosti s lepším rozlišením

Öxarárfoss je vodopád v národním parku Þingvellir.
Öxarárfoss je vodopád v národním parku Þingvellir. (Libor O. Novotný)

Vodopády Gullfoss („Zlaté vodopády“) mně zase tak fotogenické nepřišly, ale patří do známého islandského Zlatého trojúhelníku (spolu s NP Þingvellir a geotermální oblastí kolem gejzírů Geysir a Strokkur). Vody řeky Hvítá padají po zakřivením třístupňovém "schodišti" do hloubky 11 metrů na prvním stupni a 21 metrů na druhém, aby se pak najednou stočily a vrhly do obrovské průrvy kolmé k toku řeky do hloubky 32 metrů. Průrva samotná je velmi působivá, široká 20 metrů a dlouhá 2,5 kilometru, čímž nápadně připomíná zmenšenou kopii Viktoriiných vodopádů v Africe. Vodnatelnost je průměrně kolem 100 metrů krychlových za sekundu, ale byl zaznamenán i průtok 2.000 metrů krychlových za sekundu.

První stupeň vodopádů Gullfoss
První stupeň vodopádů Gullfoss (Libor O. Novotný)Třetí stupeň vodopádů Gullfoss a odtoková průrva připomínající Viktoriiny vodopády
Třetí stupeň vodopádů Gullfoss a odtoková průrva připomínající Viktoriiny vodopády (Libor O. Novotný)Pro porovnání starší fotka afrických Vikoriiných vodopádů z vyhlídkového letu vrtulníkem
Pro porovnání starší fotka afrických Vikoriiných vodopádů z vyhlídkového letu vrtulníkem (Libor O. Novotný)Celkový pohled na všechny stupně vodopádů Gullfoss
Celkový pohled na všechny stupně vodopádů Gullfoss (Libor O. Novotný)

Dvojvodopád Hjálparfoss leží na soutoku dvou řek Fossá a Þjórsá v lávových polích pod sopkou Hekla. Soutok dvou řek ve formě dvojvodopádu působí velmi romanticky, ale skutečnost je trochu komplikovanější, o čistý soutok dvou řek se sice nejedná, ale to vodopádům na kouzlu nic neubírá.

Dále po proudu stojí druhá největší islandská vodní elektrárna Búrfellsstöð.

Soutok řek Fossá a Þjórsá ve formě dvojvodopádu Hjálparfoss
Soutok řek Fossá a Þjórsá ve formě dvojvodopádu Hjálparfoss (Libor O. Novotný)

Seljalandsfoss patří k nejznámějším vodopádům na Islandu. Vodopád na řece Seljalands, která má svůj původ v sopečném ledovci známé sopky Eyjafjallajökull(klidně můžete říkat E15 - jako "E" + 15 písmen - kromě Islanďanů jí tak říkají všichni), padá do hloubky 60 metrů. Je známý převisem za proudy padající vody, pod kterým vede strmý a kluzký chodníček. Návštěvníci jim mohou procházet za vodopádem a kochat se velice nezvyklým pohledem na padající vodu ze zadní strany vodopádu.

I zde skotačil ve svém známém islandském klipu k písni I'll Show You zpěvák Justin Bieber.

Vodopád Seljalandsfoss  s cestou za vodopádem
Vodopád Seljalandsfoss s cestou za vodopádem (Libor O. Novotný)Cesta za vodopádem Seljalandsfoss
Cesta za vodopádem Seljalandsfoss (Libor O. Novotný)Za vodní clonou vodopádu Seljalandsfoss
Za vodní clonou vodopádu Seljalandsfoss (Libor O. Novotný)

Podobnou atrakci mají v Číně ve starobylém městě Furongu - Ibiškovém městě.

Číňané mají kopii všeho. Zde je podchozí vodopád ve Ibiškovém městě - Furongu, v provincii  Hunan
Číňané mají kopii všeho. Zde je podchozí vodopád ve Ibiškovém městě - Furongu, v provincii Hunan (Libor O. Novotný)

Skógafoss je s šířkou 25 metrů a výškou 60 metrů jedním z největších vodopádů na Islandu. Jako u mnoha dalších vodopádů i zde k hezké fotce patří duha (někdy dvojitá) z lomu slunečního světla na vodní tříšti. Další z míst, která vidíme v klipu u Justina. Pro mne osobně nejhezčí islandský vodopád.

Skógafoss - pro mne nejhezčí vodopád na Islandu
Skógafoss - pro mne nejhezčí vodopád na Islandu (Libor O. Novotný)I tento pohled na valící se vodu vodopádu Skógafoss obdivoval Justin Bieber při natáčení klipu I'll Show You
I tento pohled na valící se vodu vodopádu Skógafoss obdivoval Justin Bieber při natáčení klipu I'll Show You (Libor O. Novotný)

Když už tedy pořád zmiňuji toho Biebera, tak ten udělal neúmyslně na Islandu docela paseku. Na místa z jeho klipu se začaly vydávat davy jeho fanynek a začaly drancovat a likvidovat nádhernou islandskou přírodu. Nejhorší sutuace nastala v kaňonu Fjaðrárgljúfur, který musel být na několik let veřejnosti uzavřen, aby jej zpěvákovi fanoušci nezničili úplně. Ale od letoška je kaňon znovu přístupný, takže můžeme obdivovat i jeho vodopád Mögáfoss.

Kaňon Fjaðrárgljúfur, fatálně poznamenaný bieberovským turismem...
Kaňon Fjaðrárgljúfur, fatálně poznamenaný bieberovským turismem... (Libor O. Novotný)... a vodopád Mögáfoss napájející říčku Mögá, která kaňon vyhloubila (vlevo známý ostroh, po kterém zpěvák neohroženě běhá)
... a vodopád Mögáfoss napájející říčku Mögá, která kaňon vyhloubila (vlevo známý ostroh, po kterém zpěvák neohroženě běhá) (Libor O. Novotný)

Při cestování po Islandu jsou vodopády vidět téměř každých pár minut, mnoho z nich je zcela bezejmenných, často jsou jen sezónní nebo dočasné.

Jeden z tisíců bezejmenných vodopádů (foceno za jízdy přes okénko)
Jeden z tisíců bezejmenných vodopádů (foceno za jízdy přes okénko) (Libor O. Novotný)

Ke známým vodopádům patří Svartifoss („Černý vodopád“) v národním parku Vatnajökull. Čedičové sloupy kolem a tvar rakety posloužily architektovi Guðjónu Samúelssonovi jako inspirace při návrhu známé reykjavické katedrály Hallgrímskirkja a Národního divadla.

Vodopád Svartifoss („Černý vodopád“) v národním parku Vatnajökull. Jeho čedičové sloupy sloužily jako inspirace architektovi Guðjónu Samúelssonovi při návrhu reykjavické katedrály Hallgrímskirkja.
Vodopád Svartifoss („Černý vodopád“) v národním parku Vatnajökull. Jeho čedičové sloupy sloužily jako inspirace architektovi Guðjónu Samúelssonovi při návrhu reykjavické katedrály Hallgrímskirkja. (Libor O. Novotný)Pro porovnání reykjavická katedrála Hallgrímskirkja
Pro porovnání reykjavická katedrála Hallgrímskirkja

Vodopád Dettifoss je považován za druhý nejmohutnější vodopád v Evropě. Leží na řece Jökulsá á Fjöllum, která vytéká z ledovce Vatnajökull a sbírá vodu z velké oblasti na severovýchodním Islandu. Odtok bohatý na sedimenty zbarvuje vodu na šedavě bílou. Vodopád s pravidelným průtokem kolem 500 metrů krychlových za sekundu je široký 100 metrů a klesá o 44 metrů níže do kaňonu Jökulsárgljúfur. Natáčel se zde třeba Prométheus od Ridleyho Scotta (prequel snímku Vetřelec).

Odtokový kaňon druhého nejmohutnějšího vodopádu v Evropě Dettifossu s duhou
Odtokový kaňon druhého nejmohutnějšího vodopádu v Evropě Dettifossu s duhou (Libor O. Novotný)Padající masy vody vodopádu Dettifoss
Padající masy vody vodopádu Dettifoss (Libor O. Novotný)

"Božský" vodopád Goðafoss - voda řeky Skjálfandafljót padá z výšky 12 metrů v šířce 30 metrů. Řeka pramení v islandské vysočině a protéká údolím Bárðardalur. Prý jeden z nejhezčích islandských vodopádů (ale já dávám přednost jiným).

Vodpád Goðafoss prý patří k nejhezčím vodopádům na ostrově
Vodpád Goðafoss prý patří k nejhezčím vodopádům na ostrově (Libor O. Novotný)I Goðafoss často produkuje duhu
I Goðafoss často produkuje duhu (Libor O. Novotný)

Podle průzkumů prý 60% Islanďanů věří na trolly a elfy. A jedním z míst, kde prý žijí, je malebný vodopád Glanni na řece Nordura. Jinak je zvláštní ještě vybudovaným obchvatem pro migrující lososy.

Ve vodopádu Glanni žijí trollové a elfové, kdežto lososi jej mohou obeplout umělým rybím výtahem
Ve vodopádu Glanni žijí trollové a elfové, kdežto lososi jej mohou obeplout umělým rybím výtahem (Libor O. Novotný)Lososí obchvat vodopádu Glanni
Lososí obchvat vodopádu Glanni (Libor O. Novotný)

Jako zázrakem se z podzemí zjevují a hned bez varování padají z římsy porézní skály v lávě dolů do řeky Hvítá vody vodopádu Hraunfossar ("Lávový vodopád") v Borgarfjörður. Řada menších vodopádů teče z podzemních říček na vzdálenosti asi 900 metrů z Hallmundarhraunu, lávového pole, které vyteklo při erupci jedné ze sopek ležících pod ledovcem Langjökull.

Z podzemní řeky vytékají a padají do řeky Hvítá vody vodopádu Hraunfossar
Z podzemní řeky vytékají a padají do řeky Hvítá vody vodopádu Hraunfossar (Libor O. Novotný)Hraunfossar - vodopád z podzemní řeky
Hraunfossar - vodopád z podzemní řeky (Libor O. Novotný)

Těsně nad vodopádem Hraunfossar tečou úzkým kaňonem vody sousedního vodopádu Barnafoss. Jeho název, "Dětský vodopád", pochází z nehody, která se zde údajně odehrála v dřívějších dobách. Přes vodopád byl přírodní most a dvě děti z nedaleké farmy se utopily, když při překračování řeky po mostě dostaly závrať. Poté matka zasažená žalem most proklela a on se brzy po zemětřesení zřítil. Další přírodní most přes bouřící vody ale zůstal a při pozorném pohledu je vidět i na následující fotce.

Vodopád Barnafoss si označení vodopádu možná ani nezaslouží, spíše se jedná o prudce proudící vodu v úzkém kaňonu řeky Hvítá. V horní části uprostřed je vidět přírodní most, pod který se proud vody musí vtěsnat.
Vodopád Barnafoss si označení vodopádu možná ani nezaslouží, spíše se jedná o prudce proudící vodu v úzkém kaňonu řeky Hvítá. V horní části uprostřed je vidět přírodní most, pod který se proud vody musí vtěsnat. (Libor O. Novotný)

Prý to nejlepší nakonec. Island je proslulý jednou ikonickou fotkou, která je k vidění na všech propagačních materiálech, ve všech katalogách cestovních kanceláří, prostě všude, kde se píše o Islandu. Známému místu se dokonce věnuje dostatek pozornosti ve známé Hře o trůny (Games of Thrones).

Jedná se o snímek 463 metrů vysoké hory Kirkjufell („Církevní hora“), kde v popředí fotogeničnost hory dokreslují dva proudy vodopádu Kirkjufellfoss.

Hora Kirkjufell s vodopády Kirkjufellfoss, nejznámější fotka z Islandu, zachycující scenérii známou i z Games of Thrones
Hora Kirkjufell s vodopády Kirkjufellfoss, nejznámější fotka z Islandu, zachycující scenérii známou i z Games of Thrones (Libor O. Novotný)A pro velký úspěch ještě jednou, z trochu jiného úhlu
A pro velký úspěch ještě jednou, z trochu jiného úhlu (Libor O. Novotný)

Islandské vodopády:

Island (hodinové video):

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 13.9.2021 15:00 | karma článku: 16.28 | přečteno: 571x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 477 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...