Údolí a most Aizhai

29. 06. 2020 15:00:07
Číňané jsou jednak mistry v tom, jak přilákat turisty i na místa, která by jinde nikoho ani nenapadlo považovat za turisticky atraktivní, jednak jsou vyznavači umírněného adrenalínu. Most Aizhai obě tyto charakteristiky potvrzuje.

Na cestě provincií Chu-nan, mezi starobylým městečkem Furong (Ibiškové město) a městem Fenghuang (město Fénixů), vybudovali Číňané velice hezký a zajímavý areál oživující tuto jinak zapadlou oblast a lákající projiždějící turisty ke strávení minimálně půl dne svého času a utracení nějakých těch peněz. Mohou tu navštívit tradiční vesnici minoritní národnosti Miao, udělat si vycházku scénickou krajinou s rýžovými políčky, vylézt na kopeček s vrcholkem seříznutým do vyhlídkové plošiny na okolní nedotčenou krajinu, zažít adrenalin na visutém a částečně i skleněném chodníku vysoko nad zemí ve skalním útesu, prohlédnout si neuvěřitelné technické dílo - zavěšený dálniční most - z prosklenného výtahu, venkovních eskalátorů a vyhlídkových plošin v různých výškových úrovních a konečně se po kovové konstrukci mostu i projít přímo pod vozovkou a cítit tam vibrace konstrukce při průjezdech kamionů.

Přestože na mne osobně udělal půlden zde strávený ohromný dojem, toto nádherné místo se dosud moc nedostalo do povědomí nejen zahraničních turistů, ale ani samotných Číňanů. Kromě mostu samotného jsme jinde téměř nepotkali človíčka a byli jsme zde v podstatě sami. Toho využívají místní zemědělci, kteří naddimenzované parkoviště autobusů u vstupu do areálu využívají k sušení rýže.

Všechny následující fotky jsou rozklikávací

Sušení rýže u vstupu do turistické oblasti kolem mostu Aizhai
Sušení rýže u vstupu do turistické oblasti kolem mostu Aizhai (Libor O.Novotný)

Celá tato oblast leží uprostřed zachované přírody. Pro turisty jsou připraveny stezky a chodníky, na kterých by se asi daly podnikat treky různých délek.To by samozřejmě vyžadovalo ubytování někde v okolí, viděli jsme inzeráty na nějaké hotely. Ale my nemáme tolik času, takže jsme jen vyběhli na blízký kopec sloužící jako vyhlídka. Vrcholek má zřejmě uměle upravený vršek na plošinu s výhledem na okolní kopce, vesměs vyšší než právě ten vyhlídkový - což je trochu paradox, většina vyhlídek naopak nad okolí vyčnívá.

Komfort v představách Číňanů znamená vybetonované chodníky a schody, schody, schody...
Komfort v představách Číňanů znamená vybetonované chodníky a schody, schody, schody... (Libor O.Novotný)Vyhlídka, která je paradoxně nížší než její okolí, což ale vůbec nevadí
Vyhlídka, která je paradoxně nížší než její okolí, což ale vůbec nevadí (Libor O.Novotný)Kromě naší malé skupinky tu nebyla ani noha
Kromě naší malé skupinky tu nebyla ani noha (Libor O.Novotný)

Přestože výhled je omezený okolními kopci, nejde přehlédnout vesnici národnostní menšiny Miao v povzdálí uprostřed mezi rýžovými poli. I když to není skanzen, předpokládá se automaticky, že si ji návštěvníci skočí prohlédnout.

Vesnice národnostní menšiny Miao
Vesnice národnostní menšiny Miao (Libor O.Novotný)Vesnice je zřejmě živa z rýže
Vesnice je zřejmě živa z rýže (Libor O.Novotný)Jak jsme viděli už na parkovišti, je čas sklizně a sušení
Jak jsme viděli už na parkovišti, je čas sklizně a sušení (Libor O.Novotný)article_photo
(Libor O.Novotný)

Barevná nejsou jen políčka, ale i hmyz
Barevná nejsou jen políčka, ale i hmyz (Libor O.Novotný)Kromě rýže se sklízí také chilli papričky...
Kromě rýže se sklízí také chilli papričky... (Libor O.Novotný)... lilek...
... lilek... (Libor O.Novotný)... podzemnice olejná (ano, buráky) a další plodiny
... podzemnice olejná (ano, buráky) a další plodiny (Libor O.Novotný)Celé okolí vesnice je velice malebné
Celé okolí vesnice je velice malebné (Libor O.Novotný)Miaové si staví vícepatrové domy
Miaové si staví vícepatrové domy (Libor O.Novotný)Vesnická kuchyně
Vesnická kuchyně (Libor O.Novotný)

Pojďme dále. Po návratu ke vstupu do areálu se pokračuje na druhou stranu k prudké, téměž svislé stěně. Jak už jsem psal dříve, jsou Asiaté obecně doslova posedlí budováním zavěšených chodníků v co nejvyšších partiích svislých srázů - a zde se mohli opravdu vyřádit.

Nástup na chodník zavěšený na stěně útesu ještě nijak extrémně nevypadá
Nástup na chodník zavěšený na stěně útesu ještě nijak extrémně nevypadá (Libor O.Novotný)Po pár desítkách metrů se ale výška nad terénem prudce zvyšuje
Po pár desítkách metrů se ale výška nad terénem prudce zvyšuje (Libor O.Novotný)A aby toho nebylo málo, pokračuje chodník dále ve skleněné verzi
A aby toho nebylo málo, pokračuje chodník dále ve skleněné verzi (Libor O.Novotný)Výšku nad terénem nedokážu odhadnout, ale budete to pár set metrů
Výšku nad terénem nedokážu odhadnout, ale budete to pár set metrů (Libor O.Novotný)Cesta je občas zpestřena různými úkladnými překážkami typu převisu - promiňte ten prst vpravo dole, ale jeho odstřižením by fotka přišla o pohled skrz skleněné dno do hloubky pod námi. A jak se tam ten prst dostal? Na skle a před blížícím se převisem jsem se cítil poněkud nejistě. Jednu ruku jsem musel obětovat na přidržování zábradlí, druhou jsem fotil, což se neobešlo bez ztráty koordinace prstů. A už je tam navždy.
Cesta je občas zpestřena různými úkladnými překážkami typu převisu - promiňte ten prst vpravo dole, ale jeho odstřižením by fotka přišla o pohled skrz skleněné dno do hloubky pod námi. A jak se tam ten prst dostal? Na skle a před blížícím se převisem jsem se cítil poněkud nejistě. Jednu ruku jsem musel obětovat na přidržování zábradlí, druhou jsem fotil, což se neobešlo bez ztráty koordinace prstů. A už je tam navždy. (Libor O.Novotný)S manželkou jsme si to pěkně užili, ale lidé se závratí by si k mostu Aizhai měli najít jiný přístup
S manželkou jsme si to pěkně užili, ale lidé se závratí by si k mostu Aizhai měli najít jiný přístup (foto Lao Ma - Starý kůň)

A pak zajdeme za roh, skleněný chodník končí, po necelých dvou kilometrech cesty ve výšce se před námi zničeho nic vynoří panorámu mostu Aizhai. Most je uváděn jako nejdelší a nejvyšší most světa spojující dva tunely. S délkou 1.176 metrů (podle jiných pramenů 1.146 metrů) je devatenáctým nejdelším lanovým mostem vůbec a s výškou nad terénem 336 metrů třináctým nejvyšším.

Most Aizhai - tato má fotka na Google mapách získala přes 1.000.000 (milion) zobrazení a slouží (či sloužila) jako titulková fotka k mapovému turistickému místu
Most Aizhai - tato má fotka na Google mapách získala přes 1.000.000 (milion) zobrazení a slouží (či sloužila) jako titulková fotka k mapovému turistickému místu "Aizhai Bridge" (Libor O. Novotný)Stezka končí na úrovni vršku jedné z kotevních věží, musí se tedy vyšlapat kus po schodech
Stezka končí na úrovni vršku jedné z kotevních věží, musí se tedy vyšlapat kus po schodech (Libor O.Novotný)Komentář asi netřeba
Komentář asi netřeba (Libor O.Novotný)

Soustavou skleněných výtahů a otevřených eskalátorů se dá od vršku věže sjet až na úroveň mostní konstrukce.

Sestup k vozovce usnadňují výtahy a eskalátory
Sestup k vozovce usnadňují výtahy a eskalátory (Libor O.Novotný)Člověl si musí klást otázku:
Člověl si musí klást otázku: "Jak to proboha stavěli?" (Libor O.Novotný)

A nebyli by to Číňané, kdyby nás nepustili až na samotnou konstrukci mostu a kus podlahy neprosklili. Procházka mostem, kterým otřásají projíždějící tiráky, je úžasným zážitkem, dokonalým vyvrcholením půldenní zastávky při přesunu mezi dvěma mnohem známějšími a navštěvovanějšími městy. Mimochodem, po návratu shuttle busem projížíme naším mikrobusem dálničním tunelem, který nás zavede právě na most Aizhai, ten přejedeme a znovu se zanoříme do dalšího tunelu. Takže si most prohlédneme i z pozice běžného projíždějícího cestujícího.

Mostní konstrukce
Mostní konstrukce (Libor O.Novotný)Jsme v Číně, nesmí chybět prosklenná část
Jsme v Číně, nesmí chybět prosklenná část (Libor O.Novotný)Tady už narazíme i na jiné turisty, byť jen domorodé
Tady už narazíme i na jiné turisty, byť jen domorodé (Libor O.Novotný)Technické typy se mohou pokochat precizní nýtařinou
Technické typy se mohou pokochat precizní nýtařinou (Libor O.Novotný)Vrací se druhou stranou mostu
Vrací se druhou stranou mostu (Libor O.Novotný)Zpět na parkoviště se dá dojet zdarma shuttle busem, jen člověk nesmí mít problémy s pokroucenou silnicí
Zpět na parkoviště se dá dojet zdarma shuttle busem, jen člověk nesmí mít problémy s pokroucenou silnicí (Libor O.Novotný)


Budu se opakovat: nádherně a plodně strávený půlden. Těch asi 800 Kč vstupného do celé oblasti jsou určitě hodně rozumně investované peníze.

Doporučuji rozkliknout - přefocený plakát, zřejmě trochu upravený v editoru, protože na tuto kompozici jsme v reálu nenarazili. Ale je zde hezky viditelný dvoukilometrový přístup k mostu po zavěšených a skleněných chodnících.
Doporučuji rozkliknout - přefocený plakát, zřejmě trochu upravený v editoru, protože na tuto kompozici jsme v reálu nenarazili. Ale je zde hezky viditelný dvoukilometrový přístup k mostu po zavěšených a skleněných chodnících. (foto turistické centrum mostu Aizhai)

Asi 3/4 hodinové video z provincií Kansu (jen fotky, protože kameru jsem utopil ve Žluté řece Chuang Che) a Chu-nan (točené po ztrátě kamery přes mobil a foťák). Oblasti kolem mostu Aizhai je věnováno asi 5 minut (od 26:25 do 31:05), ale pro milovníky přírody a starobylých městeček může být zajímavý i zbytek videa.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 29.6.2020 15:00 | karma článku: 17.28 | přečteno: 415x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...