Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Červený kamenný les Hongshilin

Čína je obrovská země s nádhernou přírodou. Přírodních památek má tolik, že turisté nemají šanci znát je všechny. A tak se zde najdou i místa absolutně neznámá, která by ale v jiných zemích patřila k nejnavštěvovanějším chloubám.

Tak schválně, kdo kdy slyšel o nějakém Červeném kamenném lese, natož o čínském geoparku Hongshilinu, jehož je kamenný les součástí? Přitom je to velice malebné místo, kde se dá strávit několik hodin touláním v přírodě mezi neuvěřitelnými skalními útvary, v úzkých soutěskách, na vyhlídkách na jezírko s červenými skalními věžemi. A záleží na každém, jestli si zvolí procházku na dva kilometry nebo na deset.

Červený kamenný les je jen pár kilometrů od mnohem známějšího turistického cíle -Furongu, Ibiškového městečka (provincie Chu-nan). Furong je zejména mezi domácími turisty tak známý a navštěvovaný, že vstup do historického starého města musí být regulovaný. Přitom v jen 4 kilometry vzdáleném Hongshilinu potkáte jen minimum turistů, a když už ano, tak jen kolem zdejšího fotogenického jezírka. I když výjimka potvrzuje pravidlo: jak na cizince v těchto méně navštěvovaných provinciích nenarazíte, tak zrovna zde jsme si procvičili ruštinu s členkami petrohradského dámského klubu, mezi nimiž byla i Češka žijící v Petrohradě.

 

Všechny následující fotky jsou rozklikávací 

Ve vstupní hale hrají občas krojované hostesky přesilovku nad návštěvníky, dlouhý čas si krátí zpěvem, samy sobě vystupujícími, diváky i porotou. My je moc nezajímáme, protože s námi moc nepohovoří, znalost cizího jazyka zrovna zde není příliš obvyklá a na čínštinu se nechytáme zase my (kromě běžných základních frází a číslovek). Je ale důležité se zde stavit jednak kvůli vstupenkám, jednak kvůli mapkám oblasti, bez kterých by se nám tu těžko orientovalo.

První pasáž ještě nijak přesvědčující není, tmavší červenohnědé skalky vystupující ze zelené vegetace jsou sice zajímavé, ale nijak raritní.

Ale už pár desítek metrů dále to začíná. Skalní bludiště v krásně červené barvě se zřetelným horizontálním členěním způsobeným vodní erozí nám nepřipomíná žádnou jinou známou scenérii.

Mezi jednotlivými masívy vedou různé průrvy a soutěsky, neschůdná místa byla vykryta umělými cestičkami a schodišti, takže si červené stěny můžeme prohlédnout opravdu zblízka a důkladně.

Když se nabažíme prolézaček a udýcháme se vystoupáním desítek a stovek schodů v rozsedlinách, můžeme pokračovat do další partií geoparku, které mají zase trochu jiný ráz. Dostáváme se do lesa, který pokrývá oblast soutěsek a průrev, stín stromů a skal udržuje přirozenou vlhkost a umožňuje růst bujné vegetace, mechů a trav. Temné soutěsky vypadají místy až strašidelně, průchody jsou tak úzké, že batůžky musí ze zad dolů do rokou, v nízkých průlezech se musíme sklánět a klanět se tak zdejší divoké kráse.

Když už zdejší téměř stoprocentní vlhkost splou s třicetistupňovou teplotou začíná být nepříjemná a my se koupeme ve vlastním potu, ráz krajiny se zase změní. Dostáváme se na nízký hřebínek nad údolími, ze kterého máme výhledy na další skalní formace, jak jinak než v červené barvě.

Pokračujeme ještě dále a výše, až se pod námi otevírá nejznámější zdejší scenérie, výhled na jezírko mezi červenými skalními bloky, z něhož vystupují další kamenné červené sloupy. Línějším turistům to stačí, jsou takoví, co sem zamíří rovnou od vstupu, ani dále nejdou a kochají se jen krásou jezírka.

 

Asi 3/4 hodinové video z provincií Kansu (jen fotky, protože kameru jsem utopil ve Žluté řece Chuang Che) a Chu-nan (točené po ztrátě kamery přes mobil a foťák). Červenému kamennému lesu jsou věnovány asi 2 minuty mezi 20:10 a 22:10, ale pro milovníky přírody a starobylých městeček může být zajímavý i zbytek videa.

?

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 18.5.2020 15:00 | karma článku: 14,22 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.