Jeskyně Desetitisíců Buddhů

17. 02. 2020 15:00:35
Binglingsi - u nás nepříliš známá část Číny. Cesta sem je poněkud krkolomná, nicméně Jeskyně Desetitisíců Buddhů určitě stojí za návštěvu. Nejen kvůli obřímu sedícímu Buddhovi, ale i kvůli nádherným scenériím kolem Žluté řeky.

Nejprve je nutné se nějak dostat do Lanzhou, hlavního města provincie Kansu (Gan-su) ve střední Číně. Odtud pak zbývá několikahodinová cesta autobusem ke břehům Žluté řeky Chuang Che a poslední úsek asi hodinku lodí. A protože zde prakticky není možnost ubytování, tak večer zpátky stejnou cestou do Lanzhou.

Už z mapy je vidět, že provincie Kansu leží mimo hustě osídlenou východní část Číny, tedy že se budeme pohybovat po řídčeji obydlených oblastech. To samozřejmě není na škodu, odměnou nám budou autentičtější zážitky z turisticky méně navštěvovaných míst. Takže cestou z Lanzhou se nebudeme nudit, i když strávíme v autobuse několik hodin - pořád bude na co se dívat.

Čím více se budeme blížit známému veletoku, na jehož březích se zrodila úžasná čínská civilizace, tím budeme projíždět méně měst a městeček, zato se více budeme kochat nezvyklými barevnými horami. Ale civilizace pronikla i sem, takže už nemusíme složitě objíždět zátoky a slepá ramena řeky, protože je překlenují vesměs nově postavené moderní mosty. U těch nejmalebnějších se můžeme kochat výhledy z vyhlídkových plošin, které místní využívají k pozemnímu prodeji všeho možného, případně na motorce dovezou pojízdný stánek s občerstvením.

Všechny následující obrázky jsou rozkliknutelné do větší velikosti.

Most přes jeden z přítoků Žluté řeky Chuang Che
Most přes jeden z přítoků Žluté řeky Chuang Che (Libor O. Novotný)Pojízdné občerstvení (naši hygienici by asi neměli radost z potravin uzených výfukovými plyny)
Pojízdné občerstvení (naši hygienici by asi neměli radost z potravin uzených výfukovými plyny) (Libor O. Novotný)Blešák - třeba jsme promarnili příležitost nakoupit za pár yuanů nějakou starožitnou vzácnost
Blešák - třeba jsme promarnili příležitost nakoupit za pár yuanů nějakou starožitnou vzácnost (Libor O. Novotný)

Při nalodění na loď je hned zřejmé, proč se Žlutá řeka jmenuje tak, jak se jmenuje. Na první pohled se chce říct, že je řeka špinavá, ale to nebylo správné. Tady ještě špinavá není, je jen zakalená rozpuštěnými horninami, což jí dává žlutohnědavou barvu. K jeskyním se pluje jedněmi z nejhezčích úseků řeky, pohledy do okolní krajiny jsou nádherné.

Vyplouváme na Žlutou řeku
Vyplouváme na Žlutou řeku (Libor O. Novotný)Na březích postávají kormoráni
Na březích postávají kormoráni (Libor O. Novotný)Binglingsi leží v té nejhezčí a nejmalebnější části toku Chuang Che
Binglingsi leží v té nejhezčí a nejmalebnější části toku Chuang Che (Libor O. Novotný)Tuto panoramatickou fotku doporučuji rozkliknout (vlevo ústí do Žluté řeky říčka protékající Binglingsi mezi Jeskyněmi Desetitisíců Buddhů)
Tuto panoramatickou fotku doporučuji rozkliknout (vlevo ústí do Žluté řeky říčka protékající Binglingsi mezi Jeskyněmi Desetitisíců Buddhů) (Libor O. Novotný)

K hlavní atrakci - obrovskému sedícímu Buddhovi - se jde po pravé straně říčky ústící zde do Žluté řeky (jdeme ovšem proti proudu, takže z našeho pohledu jdeme vlevo), svislé stěny jsou provrtány stovkami jeskyní a výklenků se sochami Buddhů v různých pozicích (přesněji je zde 183 jeskyní, 694 kamenných soch, 82 hliněných soch a 900 metrů čtverečných skalních maleb). Bohužel kvůli nekázni turistů je většina z nich chráněna zábradlím nebo okny s pletivem.

Jeskyně Desetitisíců Buddhů
Jeskyně Desetitisíců Buddhů (Libor O. Novotný)

Různé zdroje uvádějí různé údaje, ale první jeskyně zřejmě byly vybudovány za dynastie Jin kolem let 265 až 316, jiné údaje ale mluví o dynastii Ming a roku 420. Ono je to nakonec jedno, důležité je, že celé toto tajemné místo má úžasné genius loci, které nutně zapůsobí na každého návštěvníka. A všechny nakonec ohromí majestátný sedící Buddha s temenem hlavy ve výšce 27 metrů.

27 metrů vysoký sedící Buddha
27 metrů vysoký sedící Buddha (Libor O. Novotný)A ještě jednou
A ještě jednou (Libor O. Novotný)

Buddha je vytesaný přímo do skály, ale za ta tisíciletí by samořejmě byl vlivem klimatických podmínek trochu sešlý. Proto je pravidelně renovovaný, ovšem už jinou technologií. Nynější povrch sochy je prakticky celý nahrazen hliněnou vrstvou zpevněnou slámou, což je při detailním pohledu vidět, ale na působivosti mu to vůbec neubírá.

Kolem sochy stojí (byť už jen silou vůle) staré schodiště a nad sochou průchozí balkon, obojí pro běžné turisty nepřístupné. Musí z nich být asi úžasný pohled. Prý se dá za něco kolem 300 yuanů (pod 1.500 Kč) koupit i tato prohlídka, ale nevím, kde a jak. Hlavně schodiště vůbec nebudí důvěru, hodně nášlapů a stupňů úplně chybí, ale určitě bychom to riskli. Možná ta prohlídka není tak úplně oficiální a 300 yuanů jde někomu do kapsy...

Za sochou se po můstku přejde na druhou stranu říčky, po které se vrací na začátek údolí. Výhledy na jeskyně jsou zde z trochu jiného úhlu. A na této straně se jde kolem jeskyně s bráškou obřího sedícího Buddhy, tentokrát o něco menším a ležícím.

Ležící Buddha
Ležící Buddha (Libor O. Novotný)Druhá strana údolí
Druhá strana údolí (Libor O. Novotný)Výhledy do okolí
Výhledy do okolí (Libor O. Novotný)

Ve svahu nad údolím se dá po schodech vystoupat k jeskyni s posvátným pramenem, kterému poněkud nadneseně říkají "vodopád". Z plošinky před jeskyní jsou asi nejhezčí pohledy na Žlutou řeku (včetně těch z počátku blogu).

Jeskyně s posvátným pramenem
Jeskyně s posvátným pramenem (Libor O. Novotný)Přístaviště
Přístaviště (Libor O. Novotný)

V přístavu je několik restaurací, už cestou do údolí jsme museli neodbytné majitelce jedné z nich slíbit, že si oběd dáme právě v její restauraci. A už na nás čekala hned za východem z placené oblasti, aby ji někdo nepředběhl. Takže jsme si u ní dali za pár yuanů velmi jednoduchý oběd - nudle s vajíčkem, čaj s ovocem a pivo (značka? Chuang-Che, samozřejmě). Kupodivu vše velice chutné.

Nudle s vejcem a pivo Huang-He (u nás přepisované jako Chuang-Che)
Nudle s vejcem a pivo Huang-He (u nás přepisované jako Chuang-Che) (Libor O. Novotný)V Číně velmi oblíbený čaj se sušeným ovocem
V Číně velmi oblíbený čaj se sušeným ovocem (Libor O. Novotný)

Cestou zpět jsem hned po nalodění na loď zaujal strategické místo na vnější palubě, abych mohl pořizovat co nejlepší záběry na videokameru. Ovšem naše kapitánka při odražení od břehu prošla tak blízko, že jsem při uhýbání vytratil kameru přímo do mystické řeky. Možná mě tím buddhistická božstva chtěla připomenout, že mám více koukat kolem sebe než do hledáčku kamery. Ztráta kamery tolik nebolí, měla už své odslouženo a aspoň mám důvod koupit si novou. Více mne mrzí ztracené záběry. Zbytek cesty po přesunu do provincie Chu-nan už mám natočený aspoň na mobilu a zrcadlovce, z provincie Kansu jsou ovšem i na následujícím videu jen statické fotky.

Asi 3/4 hodinové video z provincií Kansu (jen fotky, protože kameru jsem utopil ve Žluté řece Chuang Che) a Chu-nan (točené po ztrátě kamery přes mobil a foťák). Jeskyním Desetitisíců Buddhů v Binglingsi je věnováno pár fotek vesměs vložených výše, ale pro milovníky přírody a starobylých městeček může být zajímavý i zbytek videa.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 17.2.2020 15:00 | karma článku: 13.68 | přečteno: 247x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...