Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase XLII

Po roční pauze se 42. dílem seriálu vrátíme do Číny. Ochutnáme jaka i raka, přidáme tažené nudle vařené i smažené, fazolové sušenky i nanuky, slepičí hlavy i pařáty a mnoho dalšího.

Bez dlouhých okolků žačněme jakem (končit budeme naopak rakem). Jaky jsme potkali v bývalé tibetské provincii Kan-Su, která ovšem spadá pod Čínu mnohem déle, než sahají současné spory o Tibet (abych nebyl pranýřovaný zato, že Tibet pokládám/nepokládám za součást Číny - už se mně to skutečně stalo), je zde dokonce poslední kámen Velké čínské zdi, takže historicky je příslušnost Kan-Su jasná. Jak je samozřejmě druh tura a chovaná je domácí forma, menší než její divocí příbuzní. Mimo jiného se zužitkovává jeho maso a mléko. V Kan-su je populární zejména jogurt.

My jsme zkusili jak maso jaka, tak jogurt jaka. Asi není patrný žádný větší rozdíl oproti hovězímu, snad jogurt je hutnější a hrudkovitější, to ale může být ruční domácí přípravou, na kterou nejsme u našich velkomlékáren zvyklí. Možná velmi, velmi malinko je cítit určitá divoká příchuť, ale kdybych nevěděl, že konzumuji jaka, tak bych si jí zcela určitě nevšiml.

Všechny obrázky je možné rozkliknout do větší velikosti. 

Provincie Kan-Su je známá svými typickými nudlemi, kterým se podle hlavního města province Lanzhou říká "lanžhouské tažené nudle". Tažené proto, že jsou vyráběny opakovaným tažením těsta. Zadělaný válec těsta kuchař natáhne na délku rozpažených paží a složí napůl, opět natáhne a složí a to vše tak dlouho, dokud nezíská tenké nudle (pardon, jednu předlouhou tenkou nudli). Kraje se říznou a nudle se uvaří do polívky nebo usmaží s přílohami. Chuťově se asi neliší od jinak připravovaných nudlí, ovšem velice se chuťově liší od toho, co je za čínské nudle vydávané v našich (čínsko-vietnamských) fast-foodech. Nudle v Číně jsou pochoutka a jedna porce v lidové vývařovně se vejde do 10 yuanů, tedy asi 35 Kč. My jsme naše porce nedojedli ne proto, že by nám nechutnaly, ale že ty kotle se prostě sníst nedaly. Příště jsme si je už objednávali vždy po dvojicích.

Když jsme byli v Číně poprvé (před dvaceti lety), všude se pil jasmínový čaj. Při další návštěvě se pil čaj normální (černý nebo zelený), vloni jsme k jídlu dostávali už jen teplou vodu - to jsme se ale pohybovali v hodně chudých oblastech. Letos se ten sestupný trend poněkud zlomil, hitem jsou bylinkové čaje se sušenými ovocnými plody. Opravdu chutný je jak čaj, tak nabobtnalé ovoce.

Asi každý ví, že v Číně se jí hůlkami. A stejně tak je známé, že si nikdo neobjednává jídlo sám pro sebe, ale objednává se pro celý stůl, obvykle o jednu dvě porce více, než je stolovníků. Nějaké maso, nějaká zelenina, ryba, případně přílohy. K tomu kotel rýže, který obsluha průběžně doplní, kdyby se snědl. Talíře jsou servírovány na otočný disk uprostřed stolu, každý si naloží to, na co má chuť, samozřejmě tak, aby zbylo na ostatní.

Drůbež se někdy připravuje v peci zabalená do papíru a udušena v hliněném obalu. 

 

 

A mohou se na stole objevit i "stoletá vejce".

Stoletá vejce

Wikipedie:

Stoleté vejce je specialita čínské kuchyně.

Vyrábí se ze syrových slepičíchkachních nebo křepelčích vajec, která se obalí směsí vápnajílupopela a rýžových plev a nechají se uzrát minimálně tři měsíce. Hmota kolem vejce ztvrdne a chrání ho před chladem i oxidací, zatímco oxid vápenatý se změní na hydroxid vápenatý a zvýší zásaditost vnitřku vejce až na pH 12. Hotové vejce je výrazně cítit po sirovodíku, bílek zrosolovatí a zabarví se jantarově, zatímco ze žloutku se stane mazlavá tmavošedá až tmavozelená hmota. Vejce se podávají obvykle jako předkrm, buď samotná se zázvorem a sojovou omáčkou, nebo jako součást zeleninových salátů, případně jako příloha k rýžové kaši kondží. V Číně se této pochoutce říká také vejce dynastie Mingčerná vejce nebo borovicová vejce (podle toho, že vysrážené soli vytvoří na povrchu vejce obrazce připomínající větev s jehličím).

 

Oblíbenou a levnou surovinou pro přípravu biopotravin jsou různé fazolky. Kromě příloh k jídlům jsme se s nimi setkali třeba ve formě sušenek nebo dokonce nanuků (ty byly z fazolek mungo). Obojí chutná přesně podle očekávájí - po fazolích. Není to špatné, ale jednou to stačí.

Drůbež je velmi oblíbená, ale způsob úpravy je pro nás poněku nezvyklý v tom, že se často podává nasekaná na kousíčky (kvůli hůlkám), které jsou odsekány naprosto nahodile, kost-nekost. Takže hůlky nestačí a musí se zapojit prsty. Drůběž je sice levná, ale Číňané nejsou zvyklí plítvat, takže se zužitkuje úplně vše, tedy i hlava s hřebínkem nebo pařátky.

A nakonec slíbení raci. Je to ostuda, ale toto kdysi docela typické jídlo českých chudších vrstev jsem musel jet ochutnat až do Číny. A musím říct, že si ta chudina docela pochutnávala.Raci jsou vynikající, pro mě lepší než třeba krevety, kterým se maso z jejich těla a zadečku chuťově podobá. Je jen ještě jemnější a chutnější. Zato z klepýtek jsem nevydoloval téměř nic.

Rozhodně to není vše, co se jídla týče, co jsme při poslední cestě zažili. Příště se projdeme po muslimskému trhu a ochutnáme durian, mořské potvory a mnoho dalšího. Vynecháme jen skopové hlavy.

Dobrou chuť!

 

Rubrika Dobré prase všechno spase

 

Asi 3/4 hodinové video z provincií Kansu (jen fotky, protože kameru jsem utopil ve Žluté řece Chuang Che) a Chu-nan (točené po ztráte kamery přes mobil a foťák).

 

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 9.12.2019 15:00 | karma článku: 20,43 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 227x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,10 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 272x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 344x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 310x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 267x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Čínské sombrero

Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).

21.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Kde mají "kozy" křídla

Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.

7.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,62 | Přečteno: 291x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejhezčí šnorchlování?

Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.

24.10.2022 v 15:00 | Karma: 17,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni

Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.

10.10.2022 v 15:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Ve středu světa

Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.

26.9.2022 v 15:00 | Karma: 20,92 | Přečteno: 2115x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Boj o mrtvého kozla

Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.

1.8.2022 v 15:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLVI

Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.

25.7.2022 v 15:00 | Karma: 19,93 | Přečteno: 487x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLV

V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.

19.7.2022 v 15:00 | Karma: 26,45 | Přečteno: 950x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Island - Duhové hory

Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.

27.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 810x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Islandské vodopády

Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.

13.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 571x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLIV

Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.

30.8.2021 v 15:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 601x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Mladoboleslavská věznice

Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.

14.9.2020 v 15:00 | Karma: 13,38 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka

V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.

17.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,86 | Přečteno: 609x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejkratší tunel u nás a asi i na světě

Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...

3.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,15 | Přečteno: 820x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,59
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.