Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víkend v Innsbrucku a Kristallwelten Wattens

Innsbruck je pěkné podhorské městečko, zvláště jeho staré město a nábřeží řeky Inn je velmi malebné. Ale vrcholným zážitkem se namísto Innsbrucku občas stává prohlídka Swarovski Kristallwelten na okraji sousedního města Wattens.

Bohužel mně nezbývá, než Innsbruck trochu odbýt. V našem nabitém programu, kdy za velikonoční víkend stíháme Mnichov, Garmisch-Partenkirchen s výjezdem na Zugspitze, Innsbruck a Kristellwelten, nám totiž na Innsbruck samotný zbyl vlastně jen jeden večer. A to se možná dá nasát atmosféra místa, ale určitě teď o sobě nemůžu tvrdit, že Innsbruck znám.

Město leží na obou březích řeky Inn. Právě z mostu Innbrücke, který vede od centra starého města, jsou nejhezčí výhledy na pestrobarevné domy na protilehlém levém nábřeží, za nimiž se poměrně strmě zdvíhá horský hřeben. Hned za nábřežím se úzkými uličkami šplhá do prudkého kopce – i zde ještě stojí malebné domy a vyplatí se udělat si krátkou procházku i na tuto méně známou stranu řeky.

Všechny následující fotky jsou rozklikávací, fotky z Innsbrucku jsou foceny za večerního šera až tmy.

Ten pravý Innsbruck ovšem začíná na druhé straně mostu. Úzké uličky starého města lemované kouzelnými barevnými domy, všude kavárny a restaurace, plno lidí a přitom docela maloměstský klid. Prodloužená osa mostu vede přímo k symbolu města – Zlatému přístřešku (Goldenes Dachl), gotickému arkýři císaře Maxmiliána I. z 15. století. Střecha je pokryta 2 657 pozlacenými taškami, pod ní balkon se čtyřmi sloupy, reliéfy na zábradlí a freskou na zadní stěně.

Když projdeme kolem a nezahneme doprava na náměstí, kde se často pořádají trhy (včetně velikonočních a vánočních), dostaneme se k jedné z nejvýznamnějších rakouských památek (prý), Císařskému paláci, Hofburgu. Vznikl před rokem 1500 a sídlili zde tyrolští panovníci. Později byl palác přebudován do barokní podoby. Jeho téměř součástí je Katedrála sv. Jakuba – postavena v 12. století. Významná je jako část nejdůležitější křesťanské poutní trasy ze středověku – Cesty sv. Jakuba. I A. Dürerovi katedrála učarovala natolik, že ji zvěčnil ve svém akvarelu. Uvnitř se nachází ceněný obraz Madony s dítětem od Lukase Cranacha.

Zajímavý pohled na Hofsburg je i od kašny a městského divadla, ke kterému se dostaneme, když projdeme skrz vnitřní náměstí paláce. Opět kulisu stavby dotváří ohromný horský masiv v pozadí. Do centra se můžeme vrátit kolem gotického Hofkirche, přezdívaného“Kostel černochů“, který dal postavit Ferdinand I. na památku svého dědečka císaře Maxmiliána. Uvnitř hlavní chrámové lodi stojí 28 bronzových soch postav v životní velikosti, které stojí na stráži u hrobky císaře Maxmiliána. Ve skutečnosti je hrob prázdný, protože císař odpočívá ve Vídni. V kostele je pohřben i národní hrdina Andreas Hofer.

Když se vrátíme na náměstí s trhy a projdeme si jej, můžeme vystoupat do výšky 31 metrů na ochoz Městské věže (pokud tudy tedy neprocházíte po deváté večer jako my, to už nikam nevystoupáte). A poslední památkou, kterou v centru navštívíme, když mineme Anenský sloup, je Vítězný oblouk na opačné straně náměstí, přímo proti Zlatému přístřešku v dálce (kde už náměstí přešlo do ulice Marie Terezie). Nechala jej postavit Marie Terezie u příležitosti svatby svého syna Leopolda II. s Marii Ludovicou ze Španělska.

I po deváté večer je trochu problém najít volný stůl – aspoň když jsme a priori odmítli sednout si do pizzerie nebo Hard Rock Cafe. Nakonec se nám podaří usadit se v typické hospůdce přímo pod dachlem (přístřeškem). Když už jsme se dostali do Rakous, dáváme si Wienner Schnitzel a Sacher dort (€15 a €4) s pivním sedmnáctistupňovým speciálem. Tím pro nás bohužel prohlídka města končí.

Kdybychom měli více času, mohli jsme ještě přímo z centra za 20 minut vyjet lanovkou do 2.000 m n.m na Nordkette. Lanovku navrhla britská architektka Zaha Hadid a jedná se o jednu z nejmodernějších staveb v Alpách. A na hoře Bergisel stojí proslulý obří skokanský můstek, kde se každoročně koná Turnaj čtyř můstků, také od Zahy. Na jeho předchůdci vyhrál D. Motejlek na olympiádě v roce 1964 bronzovou medaili pro tehdejší Československo.

 

Fotoalbum Innsbruck 

Video (2:30 minuty)

 

Kousek od Innsbrucku, necelých 20 km, jsme potkali za pár hodin více Čechů, než předtím za 3 dny. Takže Swarovski Kristallwelten v městečku Wattens zřejmě není třeba představovat. Jde samozřejmě především o zviditelnění brandu, ale zde to marketingáři vymysleli opravdu chytře a nevtíravě. A musím se přiznat, že jsem byl touto turistickou atrakcí velmi mile překvapený – dával jsem při plánování cesty návštěvě odhadem dvě hodinky, nakonec jsme po více než čtyřech hodinách odcházeli jen kvůli tomu, že nás čekala dlouhá cesta domů.

Kdo chce ušetřit trochu času (u pokladen se nárazově tvoří fronty), může si voucher koupit předem na:

https://kristallwelten.swarovski.com/Content.Node/wattens/Tickets.en.html#regdl=categories

ale musí si jej pak vyměnit na pokladně 5 nebo 6 za skutečnou vstupenku, cena stejná €19 (dají se pořídit i levnější rodinné vstupenky pro rodiče s dětmi). Tato vstupenka opravňuje ke vstupu do areálu, do muzea pod obrem (i když spíše než muzeum by se mělo psát prohlídkové sály), do "mrakové" zahrady (mraky jsou z 800.000 krystalů) a do restaurace - bez konzumace, pochopitelně. Parkování a WiFi zdarma, parkoviště je sice rozsáhlé, ale v hezkých dnech regulovčíci musí odstavovat auta už podél příjezdových cest a na dalších odstavných plochách, vyplatí se přijet raději dříve ráno.

Areálu dominuje nepřehlédnutelná hlava místního obra, tedy zatravněný kopec upravený do tvaru obří hlavy, oči z krystalů, z úst vytéká vodopád do jezírka. Úchvatný začátek, byť dnes už téměř nikoho nepřekvapí, fotky jsou dostatečně známé a populární.

Přímo uvnitř obří hlavy jsou pak výstavní prostory. Chybějící okna nevadí, sály jsou úmyslně tmavé a promyšleně nasvětlené tak, aby vynikla hra barev světla lámaného na hranách krystalků. Účelem není ukazovat krásné krystaly, účelem je pobavit návštěvníky za pomoci krystalů. Takže hned ve vstupní hale můžeme obdivovat prý největší vybroušený křišťál, koně v mírně podživotní velikosti s křišťálovými postroji nebo Dalího rozteklé hodiny.

Prohlídková trasa pokračuje do sálu s ryčnou hudbou, která je doprovázená až surrealistickými výjevy: nad námi vlají bílé košile létající pod stropem na pohyblivých lankách, u stěny cvičí pánské nohy, uprostřed pochodují figuríny s úmyslně odkrytými mechanickými klouby – postupně se rozkládají a zase skládají to tvaru mužského a ženského těla. A jako naprosté psycho působí kulatý stůl s dvěma postavami na židlích proti sobě, vše prudce rotující dokola.

Pokračuje se do středu kulaté místnosti (něco jako planetárium) se stěnami pokrytými trojúhelníkovými zrcadly, vše nasvíceno měnícími se barvami, podmalováno sci-fi zvuky a provázeno efekty světlopropustných zrcadel, za kterými se vždy na chvíli objevují různé skleněné skulptury (ulita apod.).

Dále snad jen výčtem toho, co nejvíce utkvělo v paměti:

  • ráj – tmavá místnost s nasvíceným lesem barevných tyčí
  • velký bílý stromeček z krystalků, který se dokola otáčí, a tím hází na všechny strany prasátka
  • řvavá barevná scenérie bollywoodského stylu, srdíčka s křidélky, barevná okna, indická hudba
  • křišťálový lustr v bludišti zrcadel
  • známé světové stavby spolu na jednom kopci (Neuschwanstein, Socha svobody, Chrám Vasila Blaženého, Big Ben, Michelangelův David a do toho vláčky vozící zlato
  • křišťálový Taj Mahal, Cheopsova pyramida a Empire State Building, Leninovo mauzoleum a uvnitř maket displeje z indickými tanečnicemi, útočící mumií, ječící ženou strašenou King Kongem a konečně Lenin hrozící pěstí při nějakém proslovu (ve stejném pořadí)
  • Rudá koule v tmavé místnosti
  • Video s árií operní zpěvačky natočené v křišťálové planetáriu
  • Holografická mírová poselství Einsteina, Ghándího, Martina Luthera Kinga ("Měl jsem sen") a dalších
  • 3D rozšířená realita v brýlích
  • a další místnosti, dejme tomu, že už méně invenční (nebo praštěné)

 

A nakonec samozřejmě prodejna, včetně barevných tygříků nebo papoušků, ale i postavičky z Hvězdných válek, Simpsonovi, Disneyho figurky, Příběh hraček, Příšerky s.r.o., známé pohádky apod.

A vlastně na úplný konec podstavec, na který se dá stoupnout a nechat se vyfotit s andělskými křídly a svatozáří.

Muzeum v obrově hlavě je vlastně jen malou částí areálu, který pokračuje rozlehlými zahradami. Země je uměle zvlněná, travička nakrátko posekaná, všude lavičky, lehátka, houpačky. Centrem je jezírko s mrakem z 800.000 broušených krystalků, ze kterého se noří křišťálová medúza a které lze pozorovat i ze zanořujícího se chodníčku očima z úrovně hladiny. Bohužel fotky ani video nezachytí blyštivé odrazy, které se míhají nad hladinou jezírka, takže na rozdíl od skutečnosti mrak na fotce vypadá šedě. To vše s horským masivem v pozadí. Opět subjektivně musím zkonstatovat, že i když jsem vše znal z fotek, realita je mnohem hezčí.

Pro děti je k dispozici čtyřpatrová hrací věž plná prolézaček, skluzavek, trampolín a sítí. Vedle umělý potůček s vodními hrátkami. A ještě vedle bludiště z tújí, až seshora je vidět jeho tvar rozevřené ruky. Vše pečlivě upraveno, areál se dá pozorovat z menšího kopečku upraveného jako velká skalka s pozorovací minirozhlednou na vrcholku.

Pokud někdy budete v Innsbrucku, Wattens nesmíte vynechat!

Fotoalbum Swarovski Krystallwelten Wattens

Video 12 minut

 

Další blogy na téma "Víkend v ..." jsou k přečtení a prohlédnutí ve stejnojmenné rubrice.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 10.6.2019 15:00 | karma článku: 13,43 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.