Dobré prase všechno spase XXXVIII
Zkušení cestovatelé radí upřednostnit v Benátkách místní trattorie pro domácí před těmi turistickými. To je bohužel trochu knížecí rada, to by člověk musel dlouho hledat v postranních uličkách mimo hlavních čtvrtí a stejně by nenašel (my jsme chodili i stranou hlavních turistických lokalit, ale restauraci pro místní jsme nezahlédli ani jednu).
Takže nezbývá než se stravovat třeba jídly do ruky – hlavně přes den je všude plno oken a bufetů, kde prodávají všechno možné od klasických burgerů a hot-dogů až po různé kornoutky s mořskými plody, v trojobalu smaženou bufallo-mozarellu a jiné laskominy. A večer pokorně využít turistické restaurace.
- Všechny obrázky jsou rozklikávací.
- Na obrázcích většinou chybí měřítko, ale věřte, že porce jsou dostatečně velké, aby pořádně nasytily
Občas jídelníčky nabízejí dvoj- až tříchodová menu za €10-€15, většinou těstoviny nebo pizzu. Maso je dražší, ryby ještě více. Nám více vyhovovalo vybrat si právě těstoviny nebo pizzu, ale z jídelního lístku, bývají lepší než ty z menu. Protože třeba mořské plody jsou sice dražší než běžné přísady z menu-jídel, ale to euro navíc se vyplatí připlatit.
Pěkný zážitek byl, když si v jedné tratorii americký pár u vedlejšího stolu objednal rybu a paní se bála ji rozporcovat. Ochotný číšník přišel se lžící a vidličkou a za 5 minut nádherně rybu přímo na stole rozporcoval, zbyly dva krásné čisté filety zbavené kůže. Ještě upozornil na kritická místa, kde by mohly zůstat kostičky, zbytky kůže a kostí odnesl. Mistrovská práce. Asi je ale večeře vyšla o trochu dráže než nás naše špagety barvené sepiovými inkoustem s kousky grilované sépie a pizza s krevetkami.
Dvě místa jsou v Benátkách pro gurmány přímo povinná. První je gelateria Nico na nábřeží Zattere. Nejvyhlášenější benátská cukrárna a kavárna, kde se dá pořídit třeba královna zmrzlin gianduiotto, pravidelný špalíček domácí čokoládové zmrzliny plné lískových oříšků v kelímku se šlehačkou.
Ale „obyčejná“ zmrzlina se dá koupit na každém druhém rohu (výběr z desítek druhů), chutná tak nějak lépe než ta naše, hlavně ovocné sorbety. Manželka ujíždí na mangu, takže si zde užívá zmrzlinové orgie. Na první pohled vypadá jedna porce draze, ovšem prodavači rozhodně nešetří na nepravém místě a do kornoutu nadělí opravdu pořádné množství, takže ta cena už najednou není tak vysoká, jak se zdálo původně.
Druhým povinným místem je přímo na náměstí San Marco kavárna Florian (stojíme-li zády k chrámu sv. Marka, tak po levé ruce). Kavárna Florian je nejstarší kavárnou v Evropě (založena 1720), chodil sem i samotný Casanova, protože zde mohly i ve středověku dámy bez doprovodu. Poněkud oprýskaná fasáda se bude rekonstruovat, snad to neublíží atmosféře místa. Uvnitř je několik budoárů s miniaturními stolečky, každý salonek v jiné barvě, byť jinak v podobném duchu. Číšníci v bílých fracích s motýlky roznášejí kávu a dortíky na stříbrných táccích, porcelánový servis doplňují stříbrné lžičky. Káva stojí normálně €6,5, ale když hraje živá hudba, připlácí se prý dalších €6. Je to asi jedna z nejdražších káv ve městě, ale za ten pocit, že sedíte tam, kde Casanova balil benátské vévodkyně a šlechtičny, to určitě stojí.
S tou kávou to je vůbec zajímavé. Většina restaurací má dvojí ceny. Když si kávu dáte u barpultu nebo s sebou, tak stojí €1 - €1,5. Ale když si sednete ke stolečku, cena začíná od €2,5 výše. My si ji jednou objednali u pultu, a pak si s ní sedli ke stolečku – a neúčtovali nám ji vůbec, než jsme se o zaplacení přihlásili, pak stála €1,5 (ale nevím, jestli to neskončilo u číšníka v kapse, bylo to bez účtenky). Mimochodem, píšu-li káva, myslím tím espresso.
A snad poslední věc, která by se měla ochutnat, je samozřejmě místní benátský Aperol-Spritz, nabízejí jej podobně jako zmrzku na každém rohu, k pultu, ke stolečku i take-away do jednorázového pohárku. Asi není třeba více rozepisovat.
Platí se eurem, karty berou bez problémů všude včetně restaurací (spropitné se včas nahlásí a obsluha jej přičte při zadání částky do terminálu).
Benátky byly dlouho napadány, že jejich laguna smrdí. Už dávno to není pravda, každý dům má povinně čističku. Na hygienu se tu velmi pozorně dbá, třeba pitná voda je přivedena potrubím z pevniny a je pečlivě hlídána. V hotelech a restauracích je tedy kohoutková voda bez problémů pitná. A v rámci ekologie je pitná voda rozvedena do desítek a stovek fontánek a pítek po celém městě, aby turisté neměli potřebu kupovat balenou vodu v PET lahvích. Oficiálně se jim doporučuje koupit si jen první vodu a následně už jen plnit vyprázdněnou láhev z pítek.
Hlady tedy v Benátkách nikdo neumře, ovšem je dobré počítat s tím, že cenová hladina je trochu vyšší než u nás. Samozřejmě když si někam vyrazíme na romantický víkend, tak se s tím smíříme a nebudeme na jídle šetřit, že ano. Podle zpráv z tisku je dobré pozorně číst jídelní lístky, kde je občas uvedena cena za 100g, nikoliv za celé jídlo, které se může docela prodražit. Ale třeba při nákupu pamlsků nás na podobné nebezpečí prodavači automaticky předem upozorňovali – cena někdy nebývá za balíček, ale právě za 10 deka.
Rubrika Dobré prase všechno spase
Video - doporučuji si jej rozkliknout do plného rozlišení, např. zde.
Libor O. Novotný
Víkend na bitevním poli ve Waterloo
Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.
Libor O. Novotný
Víkend v Antverpách
Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.
Libor O. Novotný
Víkend v belgickém Gentu
Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruggách
Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města
Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.
Libor O. Novotný
Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)
První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.
Libor O. Novotný
Čínské sombrero
Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).
Libor O. Novotný
Kde mají "kozy" křídla
Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.
Libor O. Novotný
Nejhezčí šnorchlování?
Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.
Libor O. Novotný
Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni
Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.
Libor O. Novotný
Ve středu světa
Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.
Libor O. Novotný
Boj o mrtvého kozla
Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLVI
Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLV
V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.
Libor O. Novotný
Island - Duhové hory
Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.
Libor O. Novotný
Islandské vodopády
Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLIV
Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.
Libor O. Novotný
Mladoboleslavská věznice
Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.
Libor O. Novotný
Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka
V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.
Libor O. Novotný
Nejkratší tunel u nás a asi i na světě
Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 359
- Celková karma 14,59
- Průměrná čtenost 3233x
www.libornovotny.cz
www.libornovotny.cz/Vikend
Na blogu iDnes od roku 2007.
Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.
Můj kanál
Around the world with Libor Novotný
na YouTube má cca 15.000 odběratelů.