Dobré prase všechno spase XXXVII

4. 09. 2017 15:00:05
Dnešní díl seriálu o netradičních a exotických jídlech bude skutečně o pokrmu u nás poněkud neobvyklém. V Ghaně ale tradičně patří řekomyš africká do běžného jídelníčku a je považována za pochoutku.

Nicméně se obávám, že vám by nechutnala – my jsme ji také dojídali jen se sebezapřením.

Pojďme na to od píky, tedy od kovového šrotu a odpadu. Ten je v západoafrických zemích velmi ceněný, protože slouží jako surovina k přímému dalšímu zpracování. Podél cest jsou vidět kovářské dílny, kde se přemění jakýkoliv kousek kovu do nového zemědělského nástroje – a/nebo třeba do pastí (želez) na zvířata, souhrnně zde z kulinářského pohledu označovaná jako „bushmeat“, savanové menší antilopy, luskouny, varany a právě řekomyši.

Kovářská dílna
Kovářská dílna (Libor O. Novotný)

Taková pastička se položí kdekoliv v buši na zem (ideálně někam, kde se dá předpokládat pohyb zvěře), a pak už zbývá jen čekat, co se chytí. Chycené zvíře se buď zkonzumuje doma, častěji se však nabídne k prodeji ve stáncích podél cesty. Tam je odkoupí majitel vývařovny a připraví z něj pálivou omáčku, která spolu s těsty banku nebo fufu tvoří základ jídelníčku Ghaňanů. Maso samotné je považováno za luxus a dá si jej k běžnému obědu málokdo, většinou se maso jí jen párkrát do měsíce.

Ulovené řekomyši
Ulovené řekomyši (Libor O. Novotný)

Takové těsto s omáčkou se dá v běžné vývařovně pořídit tak asi 5 GHc (ghanských sedí), tedy cca 27 Kč, kdežto porce masa stojí kolem 20 GHc, 110 Kč, což je nad běžné možnosti strávníků. Z jedné řekomyši se dá udělat poměrně hodně porcí, protože se zpracuje každý kus masa metodou nasekání na stejně velké kusy bez ohledu na stavbu těla. Někdo tak dostane relativně slušnou porci, jiný zase kosti a šlachy, bez nároku na reklamaci. Lovci řekomyší si řeknou o 70 GHc za kus, takže na tom slušně vydělají jak oni, tak vývařovna.

Prodej řekomyší ve stánku u cesty
Prodej řekomyší ve stánku u cesty (Libor O. Novotný)Kromě antilop, luskounů, varanů a řekomyší patří mezi bushmeat i veverka...
Kromě antilop, luskounů, varanů a řekomyší patří mezi bushmeat i veverka... (Libor O. Novotný)... a také krysy
... a také krysy (Libor O. Novotný)Větší řekomyš se dá prodat u silnice i za 350 Kč.
Větší řekomyš se dá prodat u silnice i za 350 Kč. (Libor O. Novotný)

Těstům bude věnován později samostatný blog, dnes tedy jen stručně: banku je fermentované těsto z kukuřice a manioku, podává se ve formě koule zabalené do igelitu a chutná silně po zkyslém těstu. Fufu je mírně nakynuté těsto z manioku a zeleninových banánů platains. Připomíná vzhledem i chutí běžné kynuté těsto, lepí se na prsty i v puse a chutná prostě jako neslazené nakynuté těsto. Obě těsta se jí rukama, kousek se odtrhne, uhněte v prstech do tvaru mističky a nabere se pálivá omáčka (ve dvou variantách – buď vývar z kozy, ryby či řekomyši, nebo verze z chili a podzemnice olejné – buráků). Maso se také jí rukama, příbory ve vývařovnách neznají, pro nás bílé cizince občas sehnali lžičky. Já jsem ovšem v rámci přizpůsobení místu k takové degradaci tradic neklesl.

Kuchyně vývařovny
Kuchyně vývařovny (Libor O. Novotný)Kynuté těsto fufu
Kynuté těsto fufu (Libor O. Novotný)Fermentované (zkysnuté) těsto banku
Fermentované (zkysnuté) těsto banku (Libor O. Novotný)

Při naší cestě Ghanou jsme se zpočátku snažili jíst ve vývařovnách právě tato tradiční jídla, ale naše trávicí trakty to nezvládaly. Prakticky všichni bez výjimky (včetně domorodého řidiče a průvodce z Toga) jsme trpěli průjmy, někteří i zvraceli. Jídlo nám většinou nechutnalo a jedli jsme jej víceméně s odporem – tady se však pár výjimek našlo, někteří kolegové u vývařoven zůstali déle, zatímco větší část naší desetičlenné výpravy hledala lepší bufety, kde se daly dostat ryby, pečené nebo vařené jamy, špagety s burákovou omáčkou, jollof rice (rýže ochucená pikantní omáčkou a kousky zeleniny) a podobná jídla, našemu žaludku poněkud bližší.

Jak tedy chutná to nejtradičnější ghanské jídlo? O obou těstech už jsem psal (regionálně se vyskytuje ještě třetí druh těsta kenke), koza ve vývaru chutná úplně jako (stará) koza v pálivém vývaru, buráková omáčka není arašídy příliš cítit, protože je přebíjí chili. A řekomyš? Smrdí myšinou a chutná přesně tak, jak by se dalo očekávat. Sníst nevelkou porci znamenalo projevit velkou dávku sebezapření a ještě dnes, když nás doma popadne mlsná, tak zavzpomínáme na řekomyš a chuť na jakékoliv jídlo nás docela spolehlivě přejde. Takže pokud někdo vyjíždí do exotiky za kulinářskými zážitky, tak Ghanu asi nedoporučím.

Fufu a řekomyš s omáčkou z podzemnice olejné, ještě na mne vyšel docela slušný kousek masa
Fufu a řekomyš s omáčkou z podzemnice olejné, ještě na mne vyšel docela slušný kousek masa (Libor O. Novotný)Správně by se mělo jíst rukama
Správně by se mělo jíst rukama (Libor O. Novotný)

Řekomyš podle Wikipedie (výtah):

Řekomyš (Thryonomys) je rod hlodavců z čeledi řekomyšovitých (Thryonomyidae). Jde o velká zvířata žijící v africkém kontinentu od subsaharské Afriky na severu až po Jihoafrickou republiku na jihu. Řekomyši jsou velcí noční hlodavci s podsaditým tělem, které je 350-610 mm dlouhé. Váží 4–7 kg. Svrchní strana těla je hnědavá, spodní bělavá, někdy došeda. Přes svou zavalitost to jsou hbitá a rychlá zvířata. Řekomyši jsou býložravá zvířata: živí se především travou, rákosem a různými plody. Působí škody na plantážích. Jejich maso je vysoce ceněno a proto jsou loveny domorodci a někdy také chovány na farmách.

Správná reklama je důležitá
Správná reklama je důležitá (Libor O. Novotný)Vařený maniok s uzenou rybou, mnohem jedlejší oběd, než řekomyš s fufu
Vařený maniok s uzenou rybou, mnohem jedlejší oběd, než řekomyš s fufu (Libor O. Novotný)Řekomyš africká
Řekomyš africká (foto: Jiří Novotný)

Dobrou chuť (v rámci možností, vzhledem k dnešnímu tématu)!

Rubrika Dobré prase všechno spase

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 4.9.2017 15:00 | karma článku: 16.34 | přečteno: 848x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 451 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...