Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase XXX

Jubilejní třicátý díl rubriky nemůžeme oslavit ničím jiným než alkoholem.Takže přestože tento díl Dobrého prasete je ve skutečnosti už 32. (dva díly byly přidány dodatečně a nejsou číslované), tak jej věnuji japonskému saké.

Když se napíše sousloví "rýžové víno saké", tak je v něm dobře jen první slovo "rýžové". Zbytek je špatně, protože správně by se mělo psát i vyslovovat sake (krátce) a kromě toho sake není víno, spíše procesem výroby připomíná pivo.

Naše dlouhé "é" na konci slova vzniklo v angličtině, kde akcent měl zdůraznit, že se slovo "sake" nevyslovuje [sejk], takže raději se poslední samohláska označila čárkou. Z angličtiny to pak převzala čeština, bohužel včetně výslovnosti s dlouhým "é" na konci, které tak Japonci rozhodně nevyslovují. Nicméně podle pravidel českého pravopisu se má psát saké, takže se toho budu dále držet.

Saké se vyrábí v Japonsku ze speciálních druhů rýže, které jsou pěstovány jen pro tento účel. Od ostatních druhů se odlišují větším obsahem škrobu. Technologie výroby je poměrně hodně složitá, část procesů dokonce není ani automatizovatelná a některé fáze jsou závislé na intuici a zkušenosti technologa. Asi proto nemá cenu popisovat příliš podrobně a do detailů všechny procesy a podmínky, pro nás stačí jen zjednodušený popis - takže prosím odborníky, aby mne nechytali za slovo.

Při výrobě se tedy zjednodušeně postupuje tak, že se nejprve zrnka čerstvě sklizené rýže obrousí na 70% až 50% původního objemu, přičemž se pozorně hlídá teplota (kdyby se brousilo hodně zhurta a rýže se příliš zahřála, tak by později hůře absorbovala vodu). Čím více se rýže obrousí, tím jemnější bude výsledné saké.

Následně se obnažená jádra rýžových zrnek nechají chvíli absorbovat vodu - to je rychlovka, řekněme tak v řádu hodin. Pak se přeloží na napařovačky, ve kterých jsou zespodu skoro uvařena stoupající horkou párou. Část takto uvařené rýže se odebere, nechá se vychladnout a infikovat speciální plísní.

Zplesnivělá rýže se smíchá s malou částí dříve odložené napařené rýže a přidají se kvasinky a voda. Po nějaké době vzniká zákvas, ke kterému se postupně po troškách přidává zbylá odložená rýže. Nakonec se odfiltruje rmut, zakalená tekutina se vyčistí například procezením přes aktivní uhlí a už čiré saké se pasterizuje (pokud není určeno k přímé spotřebě).

Celý proces má samozřejmě různé varianty, někdy se dokonce přidává destilát, jindy se výsledek ředí vodou. Saké takto vzniklé má zhruba kolem 15% alkoholu, po přidání destilátu se obsah zvyšuje až třeba na 25%.

Pije se správně z dřevěných lakovaných krabiček, a to studené (zejména v létě), teplé i horké (v zimě). Není moc trvanlivé, takže až na výjimky se nearchivuje. Prodává se v tradičních sudech o objemu 72 litrů, lahvích různého objemu, plechovkách jako pivo i v malých krabičkách jako naše známá decová "pitíčka" s brčkem. Poslední dva druhy balení jsou samozřejmě považovány za barbarské, ale jsou zase praktické, protože se tak dá saké prodávat ve všudypřítomných nápojových automatech.

Dříve si saké vařili/kvasili lidé i doma, ale dnes už se vyrábí jen průmyslově ve velkém. Domácí výroba by byla neefektivní a nelegální, oba důvody jsou pro Japonce tak silné, že je taková myšlenka ani nenapadne - prostě by jim takový nápad připadal úplně absurdní.

Obecně asi saké jako takové nikomu kromě Japonců moc nechutná. Trochu připomíná bílý rum (aspoň mně) tím, že nejlepší je smíchané s něčím. Když jsme byli na exkurzi v továrně na výrobu jedné z nejznámějších značek saké, tak je ani nenapadlo dát nám na ochutnávku čisté saké, to jsme si museli koupit právě v tom automatu nebo v sámošce. Všechny ochutnávky v továrně byly míchané. A na rozdíl od čistého nápoje byly vynikající, přestože nebyly z originálních krabiček, ale ze štamprlek. Kupodivu nejvíce mně chutnala verze se švestkovou příchutí (podobná šťávě ze švestkového kompotu, nikoliv slivovici). A o zmrzlině s příchutí saké, kterou jsme si tu také dali, už jsem psal.

V non-stop prodejnách combini, které jsou ve městech cca po sto metrech (7/11, Lawson, Family Markt,…), a v automatech jsme si na dobrou noc kupovali dvoudecovou plechovku čistého saké a smíchali ji 1:1 s citronovým nebo grepovým džusem z podobné plechovky. Na dobrou noc v miniaturním hotelovém pokojíku ideální nápoj, zvláště ochlazené ledem z hotelového automatu na recepci.

Na zdraví.

Další části rubriky Dobré prase všechno spase.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 19.9.2016 15:01 | karma článku: 15,98 | přečteno: 625x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 227x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,10 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 272x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 344x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 311x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)

První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.

1.5.2023 v 15:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 267x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Čínské sombrero

Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).

21.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Kde mají "kozy" křídla

Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.

7.11.2022 v 15:00 | Karma: 14,62 | Přečteno: 291x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejhezčí šnorchlování?

Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.

24.10.2022 v 15:00 | Karma: 17,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni

Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.

10.10.2022 v 15:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 280x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Ve středu světa

Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.

26.9.2022 v 15:00 | Karma: 20,92 | Přečteno: 2116x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Boj o mrtvého kozla

Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.

1.8.2022 v 15:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLVI

Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.

25.7.2022 v 15:00 | Karma: 19,93 | Přečteno: 487x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLV

V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.

19.7.2022 v 15:00 | Karma: 26,45 | Přečteno: 950x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Island - Duhové hory

Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.

27.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 810x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Islandské vodopády

Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.

13.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 571x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLIV

Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.

30.8.2021 v 15:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 601x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Mladoboleslavská věznice

Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.

14.9.2020 v 15:00 | Karma: 13,38 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka

V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.

17.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,86 | Přečteno: 609x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejkratší tunel u nás a asi i na světě

Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...

3.8.2020 v 15:00 | Karma: 21,15 | Přečteno: 820x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,59
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.