Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane, spořit na účtu, to je pro stupidní zbabělce.

Varování: Máte-li ekonomické vzdělání, jsou-li vašim koníčkem akciové trhy, jste-li odborníkem přes podílové fondy, dostáváte-li provize za klienta od finanční instituce, pak dále rozhodně nečtěte.

Znáte to. Chcete dětem uložit pětistovku od babičky na účet nebo dokonce ještě na knížku (když už ji dostaly při Vítání občánků) a už vás mají. Paní na přepážce začne sama, někdy na vás dokonce zavolá mladého kravaťáka, který se představí, i když jste se nikdy neviděli, jako váš osobní investiční bankéř: „Pane, na účtu se peníze dávno nespoří. Peníze musí vydělávat peníze, ale mizerné úroky na (našem!?!) účtu vám peníze spíš znehodnotí."

Známá pravda - nejhůře jsou peníze uložené na bankovním účtu. Ani úroky spořících účtů nepokryjí inflaci. Skutečně rozumný člověk uloží peníze do akcií a fondů. Ale pak se třeba nestačí divit.

Neznám ze svého okolí šikovného investora, který by stabilně vydělával obchodováním s akciemi nebo jen pouhými penězi vloženými do podílového či jiného fondu více než já, hloupý konzervativní „investor", syslící své těžce vydělané nespotřebované (= neutracené, nepropité a neprokouřené) penízky na spořících účtech u několika různých bank. Ne, že bych jich měl tolik, ale přece jen, z těch proslovů finančních odborníků jsem si zapamatoval aspoň diverzifikaci rizika, tedy nechci riskovat další Agrobanku, IPB a několik dalších.

Od těch, co se nechali ukecat, slýchávám smutné příběhy o zkrachovalých investičních skupinách a jejich „stabilních" fondech, v lepším případě o poklesu hodnoty vkladu jak reálném, tak někdy i absolutním. A když už si někdo nestěžoval do letošního léta, stěžuje si teď.

Ne, ne. Nechte mne dál být hloupým. Nenuťte mne opustit mé státem garantované obyčejné účty, s mizernými procenty úroků. A nebalamuťte mne řečičkami o inflaci a poklesu reálné hodnoty. Inflace je pojem makroekonomický, kdežto já se pohybuji v nezajímavém mikrosvětě svého prostředí. Jistě se mne dotýká růst ceny nafty a elektřiny. Ale zase mne nezajímají ceny plynu, nemám problém s deregulací nájmů (bydlím ve vlastním - a hodnota domečku zatím neklesá, spíše naopak), pivo nepiji. Dražší máslo (ono vlastně v porovnání se stejným datem minulého roku dražší asi nebude) mně kompenzuje elektronika - občas měním počítač, občas televizi, pravidelně foťáky (ničím je na cestách). To vše je zase rok od roku levnější, nebo za stejnou cenu dostanu vyšší výkon. A 5 x 30 Kč za poplatky doktorům mne prozatím nezruinovalo. Opravdu nemám pocit, že má osobní inflace kopíruje spotřební koše ministerstva financí.

„Tak dobře, pane. Já vám chtěl poradit pro vaše dobro, ale ne proti vaší vůli, klidně zůstaňte u našeho spořícího účtu. A víte co? My vám k němu přidáme tady pěknou kreditní kartu. S obrázkem dle výběru. A první rok zdarma. To je nabídka, co?"

Děkuji. Já mám svou prachobyčejnou kartu debetní. Proč mám sledovat, jestli už mně nenabíhá úročené období. Proč nosit další kartu v peněžence. Proč riskovat její ztrátu či odcizení. A kolik bych za ni platil další roky. Proč si přidělávat komplikace, když mně stávající karta vyhovuje.

„Dobře pane. Tedy vlastně špatně, ale co mám s vámi dělat. Tak aspoň uzavřete životní pojistku svým dětem."

Když ony ještě nevydělávají. Kdyby se jim něco stalo (hrozná myšlenka), nenechají po sobě nezaopatřenou rodinu. A brát ten mrzký peníz jako „odměnu" za tu nepředstavitelně hroznou událost, to je skoro cynické, nemyslíte? Brrr, fuj. Až založí rodinu, až budou vydělávat své penízky, třeba se také pojistí (jako jsem se pojistil já, aby rodina nezůstala bez prostředků, kdyby něco).  Ale do té doby jim raději spořím na té darované knížce - nesmějte se, přísahám, že jiné vkladní knížky nemám, dokonce účet ovládám zásadně internetově, takže nejsem sto let za opicema. Jen padesát let za opicema (bez účasti v podílovém fondu, bez karty kreditní, bez dětí pojištěných na životě). Ale spokojený.

„A pane, co třeba penzijní připojištění?"

Autor: Libor O. Novotný | úterý 23.9.2008 16:26 | karma článku: 28,70 | přečteno: 2754x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.