Skalní rytiny Twyfelfontein

4. 01. 2016 15:01:01
Upozornění: v následujícím textu budou použita nekorektní označení „Křováci“ (správně „Sanové“) a „prdelatá černoška“ (správně „Afrikánská baculka“). Pokud byste se tím cítili uraženi, raději dále nečtěte.

Křovácké skalní rytiny v severonamibijském Twyfelfontein patří sice mezi kulturní světové dědictví UNESCO až od roku 2007, ale místní legislativa je chrání už od roku 1952 – když si promítneme jihoafrickou realitu a mírně nestabilní územní uspořádání (např. samotná Namibie vznikla až 21. března 1990), tak je to skoro zázrak.

Rytiny jsou známé už od roku 1921, nicméně blíže popsány byly až roku 1950. K jejich uchování nepochybně přispělo, že jsou situovány do poměrně odlehlého místa uprostřed skal v polopouštní pustině, kde ani v minulosti kromě Křováků a jejich předchůdců nikdo nedokázal přežít. Až moderní doba s rozvojem masové turistiky zpřístupnila tato místa i běžným turistům, ovšem to už byly nastaveny ochranářské mechanismy, které vzácné rytiny dostatečně chrání před vandalismem. Před přírodními podmínkami se rytiny chránit nemusí, suchá nehostinná krajina kolem to dělá za nás.

Do Twyfelfonteinu se dá dojet jen po nezpevněných cestách, ovšem suché podnebí je udržuje po většinu roku bez problémů sjízdné i běžnými auty s náhonem na jednu nápravu, jen je nutné počítat s nebezpečím občasného proražení gumy. A člověk se nesmí bát prachu, který se nad šotolinou drží dobré půl hodiny po projetí každého auta – kterých naštěstí moc nepotkáte, průměrná hustota provozu je tak 1 protijedoucí auta za 2 hodiny, dojet pomalejší vůz nebo být dojetý někým rychlejším jsme dokonce vůbec nezažili.

Obrázky jsou klikatelné do lepšího rozlišení

Po této cestě jsme projeli asi před 10 minutami, takže prach se bude usazovat ještě dvakrát tak dlouho
Po této cestě jsme projeli asi před 10 minutami, takže prach se bude usazovat ještě dvakrát tak dlouho (Libor O. Novotný)Krajina kolem Twyfelfontein upravená automaticky Googlem.
Krajina kolem Twyfelfontein upravená automaticky Googlem. (Libor O. Novotný)

Do blízkosti rytin se nedostanete bez doprovodu rangera z nedalekého informačního centra (a samozřejmě zaplacení vstupného – je třeba si uvědomit, že i ochrana něco stojí a bez příjmů z turistiky by domorodí obyvatelé k ochraně rytin nebyli motivováni, takže proti vstupnému nemá cenu reptat). My jsme měli současně štěstí i smůlu na naši průvodkyni, skoro americky prdelatou malinkou černošku, která byla zadýchaná už po dvaceti metrech chůze a nechala nás chodit více méně samotné (to je ta pro nás příznivá zpráva), na druhou stranu některé její teorie o původu a důvodech vytvoření rytin, kterými nás častovala, když jsme na ni někde počkali, nám přišly poněkud přitažené za vlasy (to je už méně příznivé).

Uznejte, že
Uznejte, že "prdelatá černoška" popisuje naši rangerku lépe, než kdybych napsal "afrikánská baculka" (Libor O. Novotný)Výhledy z damarlandských hor jsou úchvatné
Výhledy z damarlandských hor jsou úchvatné (Libor O. Novotný)

Rytiny vyryli Křováci do svislých skalních ploten uprostřed skal, je třeba k nim vylézt trochu výše po kamenitých stupních, upravených uměle tak, aby to zvládli i méně zdatní turisté, kteří mají dokonce vyhrazenu speciální odlehčenou „light“ trasu (prý „pro americké důchodce“). Ale ani „adventure“ verze není nic složitého, co by běžný turista nezvládl – tedy kromě naší rančerky, která na nás vždy čekala na dohodnutém místě pod skalami, kresby a zajímavosti nám popsala hezky předem zpaměti. Aby se trochu rehabilitovala, předvedla nám ukázku mlaskavého křováckého jazyka, což se nám opravdu velmi líbilo, na rozdíl od vyfabulovaných teorií o tom, proč někdy vznikaly kresby a jinde rytiny. Tam logika poněkud pokulhávala, ale budiž ji odpuštěno, stejně asi jen memorovala naučené cizí texty.

Už samotná krajina Damarlandu (vlastně také nekorektní slovo, správně se zdejšímu kraji má říkat ponovu Kunene, což samozřejmě kromě puristů nikdo nepoužívá) je úchvatná, výhledy do polopouštní savany v pozdním odpoledni jsou téměř kýčovité. A když se k tomu přidají siluety zvířat vyrytých do oranžově zbarvených skalních desek, člověk se pocitově skoro dostává o 6000 let zpět do minulosti, k lovcům a sběračům doby kamenné, kteří je tehdy vytvořili. Ano, nejstarší rytiny jsou skutečně takto staré. Zachycují převážně divoká zvířata – lvy, nosorožce, žirafy, slony, pakoně, antilopy a dobytek. Ale najdou se i lidské siluety, dlaně a chodidla. A kupodivu i zvířata, která zde nikdy nežila – lachtani, plameňáci, tučňáci. To dokazuje, že tehdejší lovci se dostávali až k více než 100 km vzdálenému pobřeží Atlantského oceánu.

Tady máme rytinu slona, nechal jsem zde výjimečně i postavy, aby bylo možné udělat si představu o měřítku
Tady máme rytinu slona, nechal jsem zde výjimečně i postavy, aby bylo možné udělat si představu o měřítku (Libor O. Novotný)Detailní záběr ukazuje techniku
Detailní záběr ukazuje techniku "vyťukávání" obrazce do skály (Libor O. Novotný)

Každý pozná žirafu
Každý pozná žirafu (Libor O. Novotný)Ještě jedna žirafa s malou antilopou a
Ještě jedna žirafa s malou antilopou a "signaturou" umělce, ti zdejší se prý podepisovali rytinami nohou - nějak se mně to vysvětlení nezdá, ale budiž (Libor O. Novotný)

Symbolem oblasti Twyfelfontein je nejznámější rytina lva se zvláštně zalomeným ocasem na tzv. Lví desce. Deska je krásně plochá, její sklon zabraňuje deštné erozi při výjimečných deštích, které zde téměř nejsou. Na ploše zhruba 3 x 1,5 metru je vyryto asi 15 zvířat včetně slona, žirafy, domácího dobytka, antilop a zeber. Ovšem nejznámější rytinou je symbol zdejšího parku, který i dal desce jméno, rytina tzv. Lvího muže.

Naše prdelatá feministka zdůrazňuje, že se jedná o lvici, protože mezi domorodci prý vždy vládnul, vládne a vládnout bude matriarchát, a proto i zobrazená zvířata jsou zásadně ženského rodu. Proč se rytina jmenuje Lví muž? Prý se jedná o šamanský rituál ztotožnění lovce s lovenou zvěří, což provází zlidštění zobrazeného zvířete. To se projevuje tím, že místo lvích tlap má prý lidské ruce. No, já bych to spíše viděl na kombinaci projekce pohledu na zvíře zboku a zobrazení tlap zepředu, něco jako když staří Egypťané zobrazovali těla faraonů zepředu a hlavu z profilu. Ale já nejsem odborník na dobu kamennou.

Lví deska
Lví deska (Libor O. Novotný)Detail
Detail "Lvího muže", prý má místo tlap lidské ruce (Libor O. Novotný)

Na závěr ještě dvě zvířátka, aby bylo vidět, že i v krajině zdánlivě pusté žijí živočichové, kteří si s těmito extrémními podmínkami poradí.

I v nehostinné krajině žijí živí tvorové
I v nehostinné krajině žijí živí tvorové (Libor O. Novotný)Nějak se zde uživí i zemní veverky, ale laskominou od turistů nepohrdnou
Nějak se zde uživí i zemní veverky, ale laskominou od turistů nepohrdnou (Libor O. Novotný)Západ slunce nad Twyfelfonteinem
Západ slunce nad Twyfelfonteinem (Libor O. Novotný)

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 4.1.2016 15:01 | karma článku: 20.47 | přečteno: 636x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 82 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 496 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...