Podivná Welwitschie podivná

21. 12. 2015 15:01:01
Ne, opravdu jsem se nespletl, neopakuji slova. Welwitschie podivná (Welwitschia mirabilis) je totiž opravdu podivná. Jedná se o velmi zvláštní rostlinu, jediného zástupce druhu welwitschie, jediného druhu čeledě welwitschiovitých.

Podivný je už evoluční původ rostliny, která byla původně stromem v pralese pokrývajícím prehistorickou jižní Afriku. Jenže s dávnými změnami klimatu oblast vysychala a vysychala, prales ustoupil poušti a jediná rostlina, která se dokázala adaptovat na nové podmínky, byla právě jen a jen welwitschie.

Welwitschie roste endemicky v extrémních podmínkách jedné z nejstarších pouští světa – v poušti Namib u Atlantského pobřeží jižní Afriky na území Angoly a Namibie. Prakticky jedinou lokalitou, kde se jí daří úspěšně přežívat už z historických dob, je zlověstné Pobřeží koster (Skeleton Coast), žádnou rostlinu byste nenašli dále než 80 km od studeného moře (přestože jsme v subtropech, moře je silně ochlazeno ledovým Benguelským proudem). Právě srážka studeného a vlhkého oceánského vzduchu s extrémně horkým pouštním vzduchem dává vzniknout pravidelným mlhám, které umožňují welwitschiím přežít v místech, kde prakticky neprší, srážky přicházejí jen ojediněle a nárazově jednou za několik let či desetiletí.

Všechny následující obrázky je možné rozkliknout do normální velikosti.

Cesty jsou opravdu hodně prašné, tudy jsme projeli před 10 minutami a prach se pořád neusadil.
Cesty jsou opravdu hodně prašné, tudy jsme projeli před 10 minutami a prach se pořád neusadil. (Libor O. Novotný)Samotná krajina na okrajích pouště Namib je sice poměrně fádní, přesto se nedá označit jako nudná či nezajímavá.
Samotná krajina na okrajích pouště Namib je sice poměrně fádní, přesto se nedá označit jako nudná či nezajímavá. (Libor O. Novotný)

Denní teplota v poušti Namib překračuje běžně 50 stupňů, ranní mlhy se vyskytují až 300 dní v roce, což dává welwitschiím vláhu ekvivalentní asi 50 mm srážek – to je desetinové množství oproti Praze, rostlinám to však v pohodě stačí.

Na zemi vypadá welwitsche z dálky jako hromada odpadků a uschlých travin či keříků. Když se přiblížíme, vidíme nízký dřevnatý kmen, ze kterého vyrůstají do stran dva dlouhé nevzhledné listy a vzhůru nenápadné květy. Listy jsou často rozpraskané tak, že to vypadá, jakoby z kmene vyrůstal celý trs listů, ale je to jen klam. Listy pravidelně po celý dlouhý život rostliny od kmene dorůstají a na konci usychají, přesto se jedná o nejdelší listy rostlinné říše, neboť mohou dorůst až do délky přes 7 metrů, jejich šířka může být i 1,8 metru!

Welwitschie se samičími květy.
Welwitschie se samičími květy. (Libor O. Novotný)Přestože to vypadá, že listů roste z kmínku několik, jsou vždy jen dva, jen jsou rozpraskané na několik pruhů
Přestože to vypadá, že listů roste z kmínku několik, jsou vždy jen dva, jen jsou rozpraskané na několik pruhů (Libor O. Novotný)

A teď jsem vlastně mimochodem prozradil největší podivnost welwitschie – do těch mnoha metrů délky mohou listy dorůst jen díky tomu, že rostlina patří k rekordmanům v délce života „nestromových“ rostlin. Rostliny jsou často několik set let staré, hovoří se i o jednom až dvou tisících letech. To zřejmě bude přehnané, ale rostliny staré ověřených a dokázaných (radiouhlíkovou metodou) 600 let jsou poměrně běžné.

Welwitschie se dělí na samčí a samičí rostliny, které se ovšem na rozdíl od jiných nahosemenných rostlin neopylují větrem, dokonce pyl nepřenášejí ani mravenci, kteří mají sladkou šťávu květů v oblibě, ale jediným opylovačem je zvláštní druh ploštice. Přesto není těžké welwitschie pěstovat uměle, semena se dají sehnat i na internetu a pravděpodobnost vyklíčení je velmi vysoká, jenže kdo by si pěstoval rostlinu, která mu povyroste o pár milimetrů za rok...

Typická welwitschie
Typická welwitschie (Libor O. Novotný)Kmínek s menšími samčími květy
Kmínek s menšími samčími květy (Libor O. Novotný)Welwitschie opylují jen ploštice
Welwitschie opylují jen ploštice (Libor O. Novotný)

Přestože je welwitschie endemická a v obou zemích chráněná, nedá se říct, že by byla nějak zvlášť ohrožená. Na svém území roste velice hojně, skoro jako plevel. Takže není problém na ně cestou po poušti Namib narazit třeba přímo u silnice, je zbytečné platit místním cestovkám peníze za výpravy za welwitschií, které jsou běžně a úspěšně nabízené v okolních městech.

A když už jsme na území welwitschií, mrkněme se i na další místní zvláštnost. Při vymírání pralesa, o kterém jsem psal na začátku, byly celé oblasti postiženy nějakou lokální katastrofou, která způsobila hromadné vývraty mohutných stromů. Ty zapadly do písčité půdy rozmočené dešti a vichřicemi jako do bahna či močálu a bez přístupu vzduchu zde petrifikovaly – zkameněly. Takže cestou po prašných cestách míjíte desítky farem lákajících turisty na zkamenělý les. Je asi lepší se většině z nich vyhnout a zastavit u oficiálního státem chráněného areálu zkamenělého lesa, o kterém se zmiňují všechny známé bedekry, zdejší zkamenělé stromy jsou zdaleka největší a nejpůsobivější a welwitschí nejrůznějších tvarů a velikostí jsou zde minimálně stovky.

Zkamenělý les
Zkamenělý les (Libor O. Novotný)Typická krajina, ve které se dá narazit na welwitschie (například ty dvě nevzhledné hromádky vlevo od kmene) i zkamenělé stromy
Typická krajina, ve které se dá narazit na welwitschie (například ty dvě nevzhledné hromádky vlevo od kmene) i zkamenělé stromy (Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)Zkamenělý kmen, za ním welwitschie
Zkamenělý kmen, za ním welwitschie (Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)Agama na petrifikovaném zbytku kmene.
Agama na petrifikovaném zbytku kmene. (Libor O. Novotný)

A nesmíme zapomenout na křovácké (pardon, správně má být „sanské“, označení Křováci, Bushmens, je vnímáno jako hanlivé) malby a rytiny, ale o tom až někdy příště.

Sanské (křovácké) rytiny v oblasti Twyfelfontein
Sanské (křovácké) rytiny v oblasti Twyfelfontein (Libor O. Novotný)

Záběry s welwitschiemi a zkamenělým lesem jsou součástí delšího videa na YouTube a začínají zde:

https://youtu.be/3XRSnp2ZidQ?t=30m55s

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 21.12.2015 15:01 | karma článku: 25.78 | přečteno: 891x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...