Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejrychlejší savec?

Billboardy trojské ZOO nám na několika místech Prahy sdělují, jak rychle by právě do ZOO z daného místa doběhl gepard. Prosím, nevěřte tomu, není to pravda.

 

 

Gepard je sice opravdu nejrychlejší savec, dokáže vyvinout rychlost až 130 km/h (různé prameny uvádí i jiné hodnoty). Tato rychlost je ovšem vykoupena nutným extrémním okysličováním krve, což je časově limitováno na pár desítek vteřin – řekněme tak do 20 vteřin. Pokud gepard nechytne kořist do doby, než se jeho krev přestane stačit okysličovat, musí pronásledování zanechat a relativně dlouhou dobu regenerovat. Toho občas zneužívají jiná menší i větší zvířata, která využijí chvilkové nemohoucnosti šelmy a už ulovenou kořist jí ukradnou (ale samozřejmě lvi se nemusí bát ani geparda ve vrcholné formě). Snad proto loví gepardi zvěř převážně ve dne (na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem, které dávají přednost noci a ve dne spíše odpočívají).

Takže když na pražských billboardech trojská ZOO píše, jak rychle by do ní gepard z různých míst Prahy doběhl, tak nás trochu mystifikuje. Svou neuvěřitelnou rychlost dokáže udržet jen 200 metrů, takže do Troje by jen tak nedoběhl.

Další známou vlastností gepardů je třeba předení, které ostatní velké kočky neovládají. Ovšem něco za něco. Gepard zase na rozdíl od nich neumí řvát, to už tak známé není. A jako jedna z mála koček neumí gepard zatahovat drápy, možná mu trochu nahrazují při sprintu hřeby treter. V běhu mu pomáhá i pružná páteř, která po doskoku zafunguje jako pružina a pomáhá tělu vymrštit se do dalšího skoku. A protože velkou část běhu se tak gepard ocitá nad zemí, musí držet směr za pomoci neobvykle dlouhého, pevného a chundelatého ocasu, sloužícího mu za kormidlo.

Kdo někdy viděl geparda pronásledovat kořist nebo aspoň jen tak běžet, určitě na to nikdy nezapomene, gepardí běh patří k tomu nejelegantnějšímu, co můžeme v říši zvířat vidět.

Přesto se někdy gepard zaměňuje za příbuzného levharta (leoparda). Ten se ale od gepardů liší tím, že bývá větší (však také patří do slavné Velké pětky), nemá u očí tmavé pruhy a skvrny na těle připomínají tvarem obláčky nebo stopy (říká se jim rozety, abych byl přesný). Gepardi jsou obecně menší, mají prohnutý hřbet, od očí se jim dolů táhne černá stopa jakoby po neviditelných slzách. A skvrny na těle jsou více kruhové a plné. Gepard odpočívá na zemi, kdežto levharta spíše při safari zahlédnete odpočívat v rozsoše nějakého stromu. Spíše jej tedy zahlédne nějaký ranger, který ví, že musí hledat na stromech s rozvětvenou korunou a umí si všimnout visícího ocasu, který jinak dokonale maskovanou kočku obvykle prozradí.

Přikládám pár obrázků různé kvality, berte je jako dokument, byly foceny v přírodě, až na jednu výjimku v Namibii, kde žije nejpočetnější populace gepardů (2000-3000). Občas se v diskuzi dozvím, že v zoologické zahradě by ten šikovný diskutér nafotil snímky hezčí. A já s takovými diskutéry naprosto souhlasím. Ano, v ZOO by se pořídily obrázky hezčí. Zvíře tam je obvykle blízko a často v kleci pospává a odpočívá. V přírodě je daleko a je spíše neklidné a v pohybu. Navíc je foceno často z jedoucího auta nebo aspoň z auta sice stojícího, ale se spuštěným motorem, tedy drncajícího.

Abych přesto nedělal blogu ostudu jen roztřesenými a nezaostřenými fotkami (protože i takové jsem níže přidal), pořídil jsem pár fotek i jinak. Mrkněte na tu poslední, na které mne s gepardem vyfotil v Namibii můj syn Jiří. Ale prosím, nikdy to nenapodobujte a dodržujte zásady bezpečnosti při pohybu v divoké přírodě (já to třeba někdy vysvětlím).

 

 

 

Podrobnější článek (novější, v době psaní tohoto blogu ještě nebyl k dispozici nebo jsem o něm nevěděl) je na stránkách CK SEN.

 

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 23.11.2015 15:01 | karma článku: 27,59 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 226x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.