Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bathory: Vy, kdož jste ještě neviděli, nenechte se odradit.

Škoda těch milionů, promarněná šance, umění ustoupilo komerci, nevýrazné herecké výkony, dokonce kritika kostýmů(!). To vše jsme si mohli přečíst v minulých dnech. Chudák Juraj Jakubisko.

Z propagaeních materiálu filmu Bathory.

Režisér kultovních filmů (Kristove roky,  Postav dom, zasaď strom, Nevera po slovensky,  Tisícročná včela, Sedím na konári a je mi dobre,  Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Nejasná zpráva o konci světa, ...) Juraj Jakubisko se rozhodl natočit velkofilm v angličtině, kterým by se ukázal i mimo Česko(a)Slovensko, kterým by se zařadil mezi komerční (v tom lepším slova smyslu) tvůrce a oslovil tak i diváky, pro něž jsou předchozí jeho snímky příliš „umělecké", než aby jim stály za návštěvu kina. Máme mu to mít za zlé? A můžeme říci, že se mu to ve filmu Bathory nepovedlo, jak se nám to snaží vsugerovat některé kritiky?

O chybách filmu jsme se dočetli víc než dost. Samozřejmě není dokonalý, ne vše se povede optimálně. Asi je možné vysledovat určitý odklon od tradičního Jakubiska k hollywoodskému stylu, méně snění - více vysvětlování, méně pábitelského bláznovství - více intrikaření. Ale to je zřejmý úmysl režiséra i producentky Deany Jakubiskové-Horváthové. U filmu určeného pro evropský, potažmo světový trh je to naprostá nutnost.

Pro nezaujatého a nepoučeného diváka, který jméno Jakubisko v životě neslyšel a nad Tisícročnou včelou by kroutil hlavou (ano, takových je mezi pěti miliardami lidí většina), je film Bathory velkolepý a přitom jemný, malebný a současně hororově ponurý, poučný - ale nikoliv popisně naučný, napínavý - přestože ani slabší povahy hrůzou neječí. A nabízí i možnost pousmání, i když spíše takového jemného, poetického.

Vysvětlivky historizující jsou nutné. Ruku na srdce, kdo si z hlavy vybaví dobu vlády Čachtické paní, tehdejší politiku a vládce? A přitom to je vlastně součást naší historie. Jak by se pak v ní mohli orientovat diváci nepoučení, neznalí dějin střední Evropy. Bez vysvětlení by film nedával smysl.

Nažehlenými kostýmy se film přímo vyžívá. Na setkáních šlechty (tehdy nejmocnějších evropských rodů), v komnatách šlechtičny, u poživačné Thurzovy ženy. A i u služebnictva přicházejícího do styku s panstvem. Ale mučená čarodějnice (skvělá sama režisérova žena), smrtelně raněná Lucie (hraná Lucií), mrtví na bojištích, ano - i lidé pracující na polích, ti všichni jsou patřičně umolousaní, šaty nevolníků a mnichů už nažehlené nejsou.

Exteriéry může hanět jen člověk s estetickým cítěním posunutým někam jinam než má běžná populace. Jsou nádherné, barvité, velkolepé. Střídáním různých prostředí se velkofilm odlišuje od nezávislé produkce a televizních inscenací. Můžeme v tom vidět samoúčelnost, jistě by se dal příběh odehrát na jednom hradě. Ale byla by to pak ještě historická freska hodna podívání, nebo jen obyčejný film z dějin národa slovenského, pro zmlsaného diváka nezajímavý?

Samostatnou kapitolou jsou Polívka a Mádl v roli jménorůžovských vyšetřovatelů v mnišských sutanách, starší jako kutil s vynálezeckými sklony, mladší jako čistá duše nevěřícně pozorující zkažený svět vezdejší se všemi jeho krásami (tedy spíše kráskami). Pro děj filmu zbyteční, ale pro Jakubiskova fanouška příjemná vsuvka, reprezentující jeho tradiční hrdiny dřívějších filmů, nezávislé poety, tak trochu blázny, tak trochu strážce zdravého rozumu. Životem vláčené, ale zdárně jím proplouvající. A zábavné. Není to k popukání (na to máme jiné režiséry), ale člověk rád někomu fandí. A moc jiných postav k fandění ve filmu nenajdeme - taková ale byla doba.

Herecké výkony: výborná Deana Jakubisková-Horváthová, samozřejmě i Anna Friel a Karel Roden. Franco Nero nedostal moc prostoru, Polívka s Mádlem nezklamali, dokonce ani Lucie Vondráčková. Možná Vincent Regan v roli Alžbětina manžela Nádasdyho mohl být výraznější, Hans Matheson jako malíř Caravaggio své roli vyhovuje typově i herecky. Proč kritizovat české a slovenské herce jen za to, že je ve filmu poznáme. To přece není relevantní, že je pamatujeme i z ne tak kvalitních rolí. Tady se svými výkony se zahraničními hvězdami bez problémů vyrovnávají.

138 minut filmu by se dalo zkrátit, kdyby se vynechal vysvětlující komentář, zbyteční mniši, válečné scény. Ale film by částečně ztratil na srozumitelnosti, přišel by o ten kousek tradičního Jakubiska, který pohladí jeho fanoušky, přišel by o formát velkofilmu. Ve vyprodaném sále jsem neměl pocit, že by se diváci dívali na hodinky, kdy už to skončí, ani nikdo neodešel dříve, ba právě naopak, mnozí i závěrečné titulky shlédli (dříve to bylo běžnější).

Obeznámený divák by měl vědět, že jde na historický velkofilm. Komu se líbí klubový Jakubisko, ať vyrazí do některého filmového klubu na Kristovy roky. Mně se film líbil, všem známým, kteří jej viděli, také. Nenudil jsem se, nesnažil jsem se hledat kašírované stavby a interiéry, nehledal jsem chyby v historických kostýmech. Neměl jsem na to čas, plně mne vtáhnul děj.

Jsem teď zvědavý na zahraniční ohlasy a recenze. Třeba pak ubude i českých pisatelů kritik (od slova kritizovat) a přibude pisatelů recenzí. Slovo „velkofilm" není a priori slovem vulgárním. Proč je úspěšnější Formanův Amadeus než Taking Off (přičemž Amadeus je ryze komerční velkofilm, kdežto Taking Off zdařile navazuje na kritiky uznávanou českou novou vlnu)?

Autor: Libor O. Novotný | středa 30.7.2008 11:58 | karma článku: 20,84 | přečteno: 3822x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 313x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.