Recenze e-knihy: Deník kastelána (Evžen Boček)

23. 09. 2014 13:58:03
Smáli jste se u Aristokratek? Tak u Deníku kastelána, první knihy Evžena Bočka, která znovu vychází v druhém vydání, se smát nebudete. Naopak, možná vás občas zamrazí v zátylku a naskočí vám husí kůže.

Možná to ani nebyl autorův záměr, jen to tak vyplynulo z děje. Pravda je, že právě okamžiky, kdy se jedná o životě a smrti, patří k nejsilnějším částem knihy. Autor možná chtěl, abychom se více báli a třásli při duchařských historkách a setkáních s paranormálním tajemnem, avšak už Poe při psaní Havrana věděl, že nejlepší nástroj na vybuzení čtenářových emocí je smrt.

Ale od začátku. Deník kastelána vydal Boček původně pod pseudonymem Jan Bittner. Vzhledem k tomu, že už tehdy se živil jako kastelán zámku v Miloticích, můžeme se jen dohadovat, nakolik jsou jeho zápisky psané v deníkové formě reálnými popisy života na zámku a skutečných osob, které se správou zámku mají co do činění. Samozřejmě mnohé bude autorská licence, ale být starostou v tehdejších Miloticích či tamním okresním kulturním tajemníkem, asi bych příliš nad knihou nejásal. Snad proto jsme museli čekat 14 roků, než jsme se dozvěděli jméno pravého autora. Ale možná se jen Boček nechtěl zcela smyšlenými příhodami dotknout svých přátel a známých, ve skutečnosti čestných a vzácných lidí, proto mlžil pseudonymem.

DenikKastelana02.jpg

Zřejmě oblíbená fotka Evžena Bočka, objevuje se jako oficiální foto na přebalech knih, třeba právě u Poslední aristokratky.

Nicméně věřím, že minimálně základními osobnostními charakteristikami bude mít vypravěč (spíše deníkový zapisovatel) k autorovi velmi blízko. Tedy že ten materialisticky přehlíživý pohled na věci mezi nebem a zemí, frustrace z neznámého, tak trochu cynický (skoro bych až řekl noir) přístup k životu obecně, ale na druhou stranu úžasný vztah k dceři, snaha vyjít s milovanou osobou, která se příliš nesnaží, loajalita ke kolegům-zaměstnancům, to vše nejde jen tak vymyslet bez alespoň částečného osobního vkladu.

Deník nám popisuje život na zámku očima nového kastelána, který si do malého městečka přijel odpočinout od hektického života hlavního města, zároveň se tu snaží vyřešit manželskou krizi a dělat přitom práci (se kterou nemá nejmenší zkušenosti) co nejlépe a bez kompromisů. Přitom musí bojovat s byrokracií a buzerací nadřízených orgánů, v čemž mu příliš nepomáhají ani ostatní zámečtí zaměstnanci, dílem podivíni, dílem blázni. A do toho tajemné zvuky v noci, místnosti plné zrcadel, vosková figurína dávno mrtvé dívky v posteli s nebesy, krvelační psi, sychravá zima a pobořená kaple. Už to by jednoho udolalo. Takže když se k tomu přidá neustále nemocná milovaná dceruška, manželka prahnoucí po kulturním životě daleké metropole, tajemný pár zaměstnanců, s nimiž není něco v pořádku (respektive není nic v pořádku), epilepsie a schizofrenie dalšího zaměstnance, je toho na něj trochu moc. A nepomáhá ani útěk ke katalogizaci desetitisíců knih v zámecké knihovně, jediné činnosti, která dokáže kastelána aspoň trochu naplnit pocitem užitečnosti a uklidnění. To by jej v tom totiž nesměla rušit siréna poplašného systému.

Všechno se zdá být jinak, než by podle všech zákonů logiky a zdravého rozumu mělo být. Kastelán odmítá uhnout ze svých pravd, názorů a zkušeností, ale postupně i jemu v hlavě začíná hlodat červíček pochybností. Co když je to opravdu všechno jinak? Ale nepřizná to ani sám sobě. Zůstává navenek zarytým materialistou, maskujícím nejistotu cynismem a frajerským chlapáctvím (pokud vám vadí nějaké to méně slušné slovo, tak se do čtení ani nepouštějte, narazili byste na ně na každé třetí stránce).

Deník je psaný formou denních zápisků, uvedených vždy datem, někdy i hodinou. Vše v ich formě, občas si kastelán poznamená kurzívou i sny, které se mu zdají (jsou jak jinak než neobyčejné). Sem tam je několik dnů přeskočeno, jindy stačí na popis událostí dva tři řádky, asi nejdelší zápis v mé čtečce vydal na 5 stráneček v ePUB formátu. Je to jedna ze slabin knihy, člověk aby se na čtečce uklikal, pravá ruka je neustále v pohotovosti. Samozřejmě před 14 lety asi čtečky nebyly, nicméně si podle PDF tvaru představuji, že i v papírové formě jsou stránky poměrně krátké a stručné, takže obracené listy musí šustit nepřetržitě. Dalším nebezpečím této metody psaní je, že se občas nic neděje, dnes se totiž nic nepřihodilo. Nedá se nic dělat, pro posun děje dopředu se musí kliknout na další stránku.

Škoda, že ne všechny naznačené motivy jsou rozvedené, možná by se z některých dalo vytěžit více. Když se na scéně objeví puška, musí se z ní vystřelit. Když kastelán dostane od japonské nadace kameru a foťák, je škoda, že se aspoň nepokusí vyfotit nějakého toho ducha. A koneckonců i ten noktovizor a sada vysílaček s nahráváním by si zasloužily lepší využití a vypointování.

Pointa je totiž další slabší článek. Vlastně tu žádná není. Hodně naznačeného, nic vysvětleného, nic vyřešeného. Rozjeté příhody jsou sice dokončeny, ale jdou tak nějak za sebou, bez provázanosti. Jedna příhoda končí, další začíná. Vždy trochu říznutá paranormálnem a okultismem, ale bez využití naznačeného tajemna v další příhodě. Škoda, nakročeno měl autor dobře, jen ten nákrok nedokončil skokem, ale spíše trochu zbabělým úkrokem stranou.

Nepatřím k nekritickým obdivovatelům Aristokratek, přiznávám. Přečetl jsem je, pobavil se u nich, místy se i hlasitě zasmál, ale po přečtení založil do knihovny, kde nějakou dobu zůstanou. Takže jsem byl zvědavý, jak psal Evžen Boček před nimi a v jiném žánru (byť psaném stejnou deníkovou formou). A ve výsledku jsem určitě nebyl zklamaný. Deník kastelána se mně četl možná ještě lépe. Přes tu výše uvedenou výtku krátké kapitolky hezky odsýpají, čekal jsem napjatě za každým klikem, co mne zase čeká a co neobvyklého hlavního hrdinu potká. I ten úsměv občas přijde, nejistota a jisté napětí jsou všudypřítomné, nečekané prudké zvraty místy až polekají. Ale nejsilnější jsou stejně ty nejvypjatější okamžiky, kdy se řeší otázky života a smrti. To jsem se až místy dojal. Až čas ukáže, zda se častěji vrátím k Aristokratkám, či ke Kastelánovi.

Poznámka na závěr: má defaultní aplikace na čtení ePUB měla problém s diakritikou, musel jsem použít jinou. Spíše bude asi chyba u mne, přestože u jiných knih z Knih iDNES se tento problém neobjevil.

Kniha Deník kastelána, druhé vydání (první vyšlo jen pod pseudonymem), vyšla na Knihách iDNES:

http://knihy.idnes.cz/denik-kastelana.html

V PDF formátu 232 stran, cena 165,- Kč

Autor: Libor O. Novotný | úterý 23.9.2014 13:58 | karma článku: 17.03 | přečteno: 4006x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.14 | Přečteno: 391 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...