Jak málo stačí k životu - Konso

5. 01. 2015 15:00:19
Ráno se všechny děti starší pěti let vydají pro vodu k několik kilometrů vzdálené louži hnědé vody. Muži v produktivním věku jsou větší část roku daleko od domova se svými stády. Ženy podstupují bolestivou obřízku. Nikdy se nesetkali s elektrikou, místo doktorů je léčí šamanky. Neumějí číst, psát, počítat, neznají oficiální jazyk své země - domluví se spolu jen v rámci svého kmene. Přesto vypadají na první pohled šťastně. Žijí stále téměř stejným způsobem života, jako žili jejich předci před tisíci let. Jejich zákonem je tradice. Primitivní kmeny v povodí řeky Omo na jihu Etiopie.

Dnes se podíváme k etniku Konso.

Konsové patří k těm větším a civilizovanějším etnikům. Je jich asi čtvrt milionu a centrem oblasti je moderní město Konso. Zajímavé jsou vesnice a pohřební desky waka. Na jejich území se nachází významná přírodní památka s veselým názvem Hoša, u turistů známější jako "Přírodní New York". Zřejmě někomu zvětralé pískovcové věže připomínají mrakodrapy. Jinak samozřejmě skalní město připomíná spíše Bryce kaňon, než jakékoliv město.

Etiopie_316.JPG

S1320002.JPG

Hodně zoomovaný zoborožec Jacksonův na skalním útesu v oblasti Hoša

Konsové jsou zase o stupínek blíže civilizaci v našem slova smyslu, než všechny kmeny z předchozích blogů. Dokonce chodí oblékáni jako ostatní Etiopané z velkých měst a ze severu země, takže dnes fotky zajímavých tváří ani jiných částí těla nebudou. Specialitou tohoto etnika jsou terasovitá políčka s rozvinutou formou pěstování různých zemědělských plodin (a kávy), obklopující jejich vesnice.

A vesnice samotné jsou ještě zajímavější, už svou velikostí a počtem obyvatel. Již se zde objevují i domy s kamennými stěnami, lidé nebydlí společně s dobytkem a dokonce ve vesnici mají velký, patrový obecní dům, takovou radnici. Každá rodina má svůj pozemek důkladně ohraničený trnovým plotem se zdobenými vraty. Uvnitř je dvůr a několik domů - na kůlech kulatá střecha jako částečně otevřená stáj pro domácí dobytek, uzavřený sklad s kamennými stěnami, speciální dům pro kuchyni a obytný dům. A několik keříků kávovníku. Sice všechny stavby kulaté a se střechou spletenou z uschlé trávy, ale už by si člověk dokázal představit, že by se tu dalo bydlet a žít.

Etiopie_321.JPG

Etiopie_326.JPG

V pozadí vykukuje střecha obecního domu, radnice. Džbány na střechách hrají úlohu našich hřebenáčů - kryjí otvor, kterým by jinak zatékalo.

Etiopie_330.JPG

Etiopie_325.JPG

Desková hra hraná po celé Africe.

Etiopie_328.JPG

Každá rodina si pěstuje svoji kávu.

Etiopie_331.JPG

Stáje.

Etiopie_334.JPG

Kuchyně.

Etiopie_336.JPG

Sušený maniok (za syrova je jedovatý).

Samozřejmě pořád vše bez elektriky, vody, kanalizace, septiků a podobně. I když byly snahy dovést aspoň na náves vodu trubkami ze studní, ale to se neosvědčilo, tradice byla silnější a brzy ucpané trubky nikdo nikdy neopravil. Ono to vypadá, že stejně je pro domorodce důležitější kořalka areka než voda. Aspoň tak soudím podle toho, že jsme potkali několik obyvatel s kanystry areky, ale žádného s vodou. Areka je klasická samohonka z ořechů arekové palmy. Chutná přesně tak, jak se od ní očekává - asi jako u nás kdysi tzv. výčepní lihovina (pro pamětníky), tedy bez zvláštní chuti, účelem není pochutnat si, ale dostat do žil nějaký ten alkohol. Někteří z nás přímo z kanystru zkusili (ale na fotce je vidět, že má žena Hanka mezi nimi nebyla - na rozdíl ode mne) a nebylo to špatné - ale ani nijak vynikající. Ještě se s arekou setkáme později u Dorzů a na severu.

Etiopie_322.JPG

Manželka Hanka marně shání odvahu k napití areky. Já si dal i za ni.

Uprostřed vesnice je pamětní monument z dřevěných sloupů. Každých 80 let je vsazen nový sloup (očištěný kmen stromu) a lze tak sledovat historii obce. A na plošině pod památníkem se odehrává i předsvatební zkouška, kdy ženich musí dokázat svou schopnost postarat se o rodinu tím, že přehodí přes ramena a hlavu velký oblý kámen, což není vzhledem k jeho váze a tvaru úplně jednoduché.

Etiopie_339.JPG

Bohužel tu chybí měřítko, ale kámen je skutečně těžký.

Dalším typickým znakem Konsů jsou pohřební desky waka, podobné vyřezávaným totemům. My jsme měli smůlu, kvůli pokaženým autům jsme strávili poměrně dlouhý čas čekáním na opravu jednoho džípu, k velké radosti zejména dětí, pro které jsme byli obrovskou atrakcí. Takže jsme se na klasické pohřebiště nedostali a waky jsme si prohlédli až v muzeu v Addisu (jak tady říkají Addis Abebě).

Etiopie_695.JPG

Při čekání na opravu auta máme dost času prohlédnout si místní verzi autíček pro děti a dětské televize. Vše je vyrobeno z dřevěných špalíčků a destiček. Vesničané se moc často do města nedostanou a tak znají hlavně auta, kterými se u nich občas staví turisté, proto jsou všechna autíčka téže značky jako naše džípy, které právě čest značce zrovna nedělají (ale musím uznat, že mají za sebou hodně náročný týden).

Etiopie_340.JPG

A televize? Dřevěný rámeček s otočnými kolíky po stranách, na kterých je navinutý proužek papíru s příběhem, který se kupředu posouvá točením příslušného kolíčku. Nesmí chybět nápis "plasma". Která pohádka vede? Přece ta o prvním tmavém prezidentovi USA s africkými kořeny. Na většině televizek je Obama s rodinou. A vedle je možné koupit i jeho portrét nakreslený nějakými přírodními pastelkami. To je to pravé naivní umění!

Etiopie_341.JPG

Etiopie_342.JPG

Všimněte si, že rodina amerického prezidenta je naivními umělci z etnika Konso oblečena do etiopských barev :-)

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 5.1.2015 15:00 | karma článku: 25.86 | přečteno: 2338x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...