Ngorongoro - přírodní Archa Noemova

29. 04. 2014 15:01:25
Kráter Ngorongoro v Tanzánii sice oficiálně nepatří mezi Sedm přírodních divů světa, ale podle mne by si zasloužil minimálně čestné členství. Musí uchvátit snad každého, kdo jej poprvé uvidí z výšky více než 600 metrů na některé z vyhlídek na jeho hranách.

Kráter hluboký zmíněných 610 metrů je největší neporušenou kalderou na světě, vznikl před dvěma miliony let při explozi obrovského supervulkánu. Ještě dnes tvoří jeho zachovalé strmé hrany téměř pravidelný kruh o průměru kolem 20 km. Svahy jsou tak prudké, že je většina zvířat není schopná překonat (až na slony a buvoly), takže 30.000 jedinců žije v kráteru izolováno od okolního světa jako v přírodní Noemově arše. Kupodivu se populace antilop, gazel, zeber, pakoňů, hyen, lvů, hrochů, slonů a buvolů udržuje v dobré kondici, nijak geneticky nepoznamenána vzájemným příbuzenským křížením, ke kterému zákonitě musí docházet (například lvů je zde kolem šedesáti, přesto se jejich smečka, žijící v několika samostatných rodinách, nijak nezmenšuje).

V kráteru pramení dvě krátké řeky, které jednak napájejí několik jezírek, jednak udržují na několika místech hustý prales. V období sucha jezírka významně zmenší svou plochu, nikdy však nevyschnou úplně a umožní tím přežití živočišných druhů na vodě závislých (z velkých savců například hroši).

Celé území je přírodní rezervací a kráter je zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Na hranách kráterů je několik turistických lodgí, odkud je možno do kráteru sjet džípy 4x4 po strmé cestičce a s rančerem absolvovat safari. Kromě jednoho jediného místa se samozřejmě nesmí z auta vystupovat a nijak plašit zvěř. Výjimku mají Masajové, kterým jako jediným vláda povolila pěší pohyb uvnitř kaldery a dokonce zde teoreticky mohou pást svá stáda krav a koz, pokud by se jim zachtělo hnát je přes vysokou přírodní bariéru (oni by se té vlády stejně neptali, takže ta oficiální výjimka umožňuje všem zachovat si tvář - Masajové neporušují zákon a tanzanská vláda je nemusí nijak stíhat a trestat, což by se jí stejně nepovedlo).

O obrovské rozloze kráteru by se asi nejlépe udělala představa při letu vrtulníkem nebo letadlem, ovšem ani jedno ani druhé jsem neabsolvoval. Dokonce i strejda Google zde zklame, protože ani na jeho mapách tento přírodní div nevynikne a neumožní nám udělat si pořádnou představu. Fotky z vyhlídek ukážou vždy jen část kruhové hradby, dvacet kilometrů je dvacet kilometrů.

00.jpg

Zdroj: Google Maps, ostatní fotky jsou mé.

01.JPG

Lodge vystavěné na horní hraně kráteru poskytují úchvatné výhledy. Už proto, že stěny pokojů jsou obvykle prosklené a na vyhlídkových terasách jsou instalované dalekohledy, kterými mohou turisté při odpoledním zázvorovém čaji pozorovat divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí (časy na safari jsou omezeny a hlídány, takže větší část dne mají zvířata kráter jen sama pro sebe). A pozor - v některých lodgích (ne úplně v těch levných, ale řekněme od střední cenové relace) se k snídani podává i pravé francouzské šampaňské, k východu slunce se to vyloženě hodí.

02.JPG

03.JPG

04.JPG

05.JPG

Masajů jsme při safari v kráteru potkali několik, žádný z nich s sebou neměl stádo, takže je otázka, co zde hledali. Možná se byli sami pokochat.

06.JPG

Asi nejpočetněji jsou mezi faunou zastoupeny zebry. Obvykle se pohybují ve společnosti jiných býložravých zvířat, protože samy špatně vidí a ani s čichem na tom nejsou nejlépe. Takže se spoléhají na smysly jiných zvířat. S pakoni nebo antilopami si kupodivu nekonkurují, protože to matka příroda moudře zařídila tak, že zebry spásají jiný druh vegetace, než ostatní stádová zvířata.

07.JPG

08.JPG

Jezírka si pro sebe zabrali hroši. Ti zdejší mají jednu specialitu, která se jinde tak často nevidí. V pravidelných intervalech své pospávání přeruší zvláštní otočkou o 360 stupňů, připomínající kanoistický eskymácký obrat. Tím si zvlhčí kůži a mohou spát dále, zatímco se jim vodní ptactvo stará o očistu kůže od parazitů. Hroch je nejnebezpečnější velké africké zvíře, má na svědomí nejvíce lidských životů po komárech Anopheles roznášejících malárii.

09.JPG

10.JPG

Ještě větší stáda než zebry tvoří velká společenství buvolů. I buvol umí být agresivní a zákeřný, je lépe se mu klidit z cesty, byť trochu připomíná přerostlou přihlouplou krávu. Raději neprovokovat, umí být zlý.

11.JPG

12.JPG

13.jpg

Nezkušení cestovatelé mají zpočátku tendenci za buvoly považovat i pakoně, což je ovšem úplně jiná váhová kategorie. Pakůň je sice velká, ale pořád jen antilopa, nemá nic společného ani s buvolem, ani s koněm. Má výborné maso, a protože prozatím nepatří mezi bezprostředně ohrožené druhy, lze se s ním často potkat při večeři na talíři.

14.JPG

Kráter pochopitelně lehce překonávají ptáci, takže se také často pozorují při projížďce dnem kaldery. Následuje čejka, orel a jeřáb (zde neobvyklá kompozice, protože jeřábi se pohybují zásadně v párech, kde vzdálenost mezi jedinci nebývá větší než metr, takže fotka se třemi jeřáby není pro tyto nádherné ptáky úplně charakteristická).

15.JPG

16.JPG

17.jpg

Leskoptev nádherná si své jméno jistě zaslouží, snovač na dalším snímku také, protože umí snovat propracovaná hnízda. Staví zásadně samci (žlutý). Po vybudování budoáru pozve na prohlídku samičku (šedá) a ta jeho dílo zhodnotí. Když se jí líbí, tak se s ním spáří a vychová mladé. Když spokojená není, bez milosti dílo mnoha dnů práce samečkovi před očima rozmetá. Dámám se to zdá správné a inspirativní, pánové spíše soucítí se samečkem.

18.JPG

19.JPG

Zpět k savcům. Nechybí samozřejmě šakali a hyeny (hyena na snímku). Hyena je sice mrchožrout, ale umí i lovit a dokonce prý hyeny zabijí více antilop než lvi. Ovšem pak jsou často právě lvy od své kořisti odehnány a musí čekat, jestli něco po králi zvířat zbude. Proto to vypadá, že se živí jen zbytky po jiných zvířatech, což není tak úplně pravda.

20.JPG

O lvech jsem už psal. Po kráteru se jich pohybuje asi šest desítek, vždy v rodinách o několika kusech. Mají zde celkem pohodlný život, jejich lovná zvěř nemá kam utéct. Třeba antilopě impala se říká "antilopa McDonald" - nejen podle černého dvojoblouku na bílém zadečku, ale i proto, že si na ně lvi chodí jak do fastfoodu - lev dostane hlad, tak si skočí pro impalu. Na obrázku je sice gazela Thomsonova, ale pro ně platí totéž v bledě modrém.

21.JPG

21a.JPG

A na konec sloni, kteří jako jedni z mála migrují i přes hrany kráteru. Ten na obrázku překvapil. Porovnejte oba snímky pořízené několik vteřin po sobě - na tom druhém jakoby zázračně přibyla pátá končetina. Že by ten náš džíp byl tak vzrušující? Raději jsme poodjeli.

22.JPG

23.JPG

Autor: Libor O. Novotný | úterý 29.4.2014 15:01 | karma článku: 10.15 | přečteno: 388x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 476 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...