Liquid and metal in action

30. 08. 2013 15:01:11
Liquid and metal in action – takový nápis zdobí průčelí hlavního vchodu do areálu KLCC. Co je KLCC? No přece Kula Lumpur City Center. Pořád nic? Asi už přihořívá. Ano. Známá dvojčata Petronas Twin Towers, jedna z nejvyšších budov na zemi.
Pohled z můstku Skybridge
Pohled z můstku SkybridgeLibor O. Novotný

A do roku 2004 úplně nejvyšší. V kategorii dvojčat, tedy dvou identických staveb vedle sebe, je nejvyšší i dnes a zřejmě dlouho nejvyšší zůstane (resp. zůstanou). Dvojčata vyprojektoval argentinský architekt Cesar Pelli přesně podle zadání, tedy s respektem k islámským tradicím zadavatele, kterým je malajská státní firma Petronas. Petronas drží monopol nad těžbou malajské ropy a provozuje síť čerpacích stanic, její zisky vytáhly Malajsii do skupiny rozvinutých a bohatých zemí – byť u nás máme tendenci asijské země podceňovat a nechceme si jejich ekonomickou sílu připustit. A ještě něco: přestože stavba si vyžádala gigantické náklady, ani ringit (cca 6 Kč) nešel z daní Malajců. Proto snad ta první část nápisu nad vchodem, byť je psáno liquid, myslí se tím zcela jistě ropa.

13.JPG

Půdorys je typicky islámský, i když si to na první pohled neuvědomíme. Průnikem dvou čtverců pootočených o 45 stupňů vznikne osmicípá hvězda. Když její vnitřní úhly doplníme oblouky, dostaneme základní půdorys věže. K tomu dva přilepené válce (čtyřicetiposchoďové) přidávají tvar tradiční mešity s jejím výklenkem ukazujícím směr k Mekce. Je to složité? Pak to je správně, protože to má opravdu symbolizovat složitost a nepostižitelnost Boha, tedy Alláha. Ostatně mrkněte na obrázek.

00.jpg

Zdroj: Wikipedie

Další typickou symboliku zosobňují vrcholky věží ve tvaru ananasu, tradiční malajské plodiny. Ale ta nejvyšší symbolika není na první pohled viditelná. Vidíme, že obě věže jsou symetrické kolem svého středu, ale symetrická je celá stavba dvojvěží spojeného můstkem ve 170 metrech, a to podle svislé osy procházející středem můstku mezi oběma věžemi. A právě prázdno kolem centrální osy je prý duchem celé stavby. Co nám k tomu řekne její autor?

"Podle Lao Tse, realita prázdného objektu je v prázdnu, nikoliv ve zdech, které jej vymezují. Mluvil samozřejmě o duchovní realitě. Ta je také realitou dvojčat Petronas Towers. Síla prázdna vzrůstá a vytváří pěším mostem a jeho podpůrnou strukturou portál do nebes - bránu do nekonečna." (Cesar Pelli, 1995)

Ale ta brána neotevírá jen nekonečno, dvojčata se svým můstkem (má své oficiální jméno Skybridge, nebeský most) tvoří gigantickou vstupní bránu do celé Malajsie. Pamatujete, jak na můstku zvenku skotačí Sean Connery a Catherine Zeta-Jones ve filmu Past? Samozřejmě za pomocí trikové kamery a kaskadérů. Ovšem francouzský budovolezec Alain "Spiderman" Robert jen za pomoci rukou a nohou (bez jakéhokoliv jištění) na vrcholek jedné z věží skutečně vylezl. Na třetí pokus. Ne že by ty první dva pokusy vzdal, ale v obou případech ho stihli zastavit v šedesátém patře a zavřít. Až na třetí pokus to vyšlo (a Alaina zavřeli až dvě hodiny po zdolání věží).

Skybridge má několik účelů – zřejmě dodává věžím určitou stabilitu, symbolizuje zmíněné brány k nekonečnu i do Malajsie, má důležitou roli v evakuačních plánech, pokud by jednu z věží bylo potřeba co nejrychleji vyklidit. Samozřejmě slouží jako velice efektní vyhlídková plošina pro návštěvníky. A v neposlední řadě se zde přestupuje z výtahu na výtah, protože rychlovýtahy jsou takto z praktických důvodů rozděleny na spodní část a horní část.

05.JPG

V jedné z věží sídlí Petronas a její dceřiné a dodavatelské firmy, druhá se pronajímá a dnes zde sídlí např. Huawei, Al Jazeerah, Bloomberg, Boeing, IBM, Microsoft nebo Reuters. Obě věže se stavěly současně, ale každou stavěla jiná firma. Věž 1 se začala asi na úrovni 25. patra odchylovat o 25 mm od svislé osy a práce se zdržely – následných 19 pater se po milimetru odchylka vyrovnávala a byl najat odborník, který dvakrát denně kontroloval svislost. Kvůli tomu byla nějakou dobu nejvyšší stavbou světa věž 2, než jednička ztrátu dohnala.

Než opustíme teorii, tak ještě pár dat:

Výška celkem 452 m. 88 poschodí. Dvoupatrový Skybridge můstek mezi poschodími 41 a 42 ve výšce 170 metrů. V letech 1998 až 2004 nejvyšší stavba světa, nyní (2013) sedmé místo celkem a stále první mezi dvojčaty.

Pojďme se teď na (i do) Petronas Twin Towers podívat očima turisty. Když už se návštěvník dostane do Kuala Lumpuru, tak dvojčatům neunikne, díky své výšce jsou vidět takřka odevšad. Třeba i z hlavního náměstí, hlavní památce britské koloniální éry.

01.JPG

Přímo k věžím se dá dostat různými způsoby. Když se jsme ale viděli upoutávku taxi služeb, z pochopitelných důvodů volíme alternativní způsob dopravy.

02.JPG

Po Kuala Lumpuru (Malajci mu familiárně říkají KL, KejEl) se výborně pohybuje nadpodzemkou, takovým metrem, které se střídavě noří pod zem (jako u nás), aby o kus dál pokračovalo nad zemí po estakádě. Výborně je vyřešena otázka jízdného pro cizí návštěvníky města, kteří neznají pravidla: ve vestibulech jsou automaty s dotykovými obrazovkami, na kterých je mapa sítě tras. Po doteku na přibližné místo cílové stanice se příslušná část zvětší a zvolí se cíl. Automat ukáže cenu a nabídne možnost zadání počtu. Pak už jen stačí naházet do jedné škvíry mince a do druhé bankovky. Pokud nemáte přesně, automat vrací zpět (a kdyby náhodou neměl dostatek drobných, jste na to předem upozornění jednak světelným nápisem v angličtině, jednak zobrazením přijímaných bankovek (a škrtnutím bankovek, které použít nelze). Po zadání vypadne příslušný počet žetonů, které se přikládají k otevíracím turniketům na označené místo. Při výstupu v cíli se žeton nepřikládá, ale vhazuje do štěrbiny turniketu. Vozy metra jsou pěkné, moderní, čisté a klimatizované, jen cesta není tak klidná a plynulá, jako v podzemním metru pražském, spíše trochu připomíná cestu tramvají po nové a dobře udržované trati.

03.JPG

Vystoupíme ve stanici KLCC, Kuala Lumpur City Center, přímo u paty první věže. Zakloníme hlavu a zkameníme. Na ten pohled nikdy nemůžete být připraveni. Sklo, broušená ocel, hi-tech, sci-fi, fantazie.

04.JPG

Obcházíme věž k centrálnímu vchodu a nepřestáváme žasnout. Ono sice každý zná Petronas z obrázků, ale málokdo si uvědomí, že celá stavba je čistá kombinace skla a broušeného nerezu! Žádný beton, žádná omítka, jenom nerez a sklo. Úchvatné.

Jen to focení svisle vzhůru, ono sice umožňuje velice působivé snímky, ale chtělo by to i trochu více boční pohled. Naštěstí se s tím počítá a před mrakodrapy je dlouhá upravená plocha se záhony a chodníky, která umožní ten správný odstup pro focení. Ne každý si to včas uvědomí a snaží se fotit i z větší blízkosti. Na podezdívce záhonu tu třeba právě leží na zádech mladá Asiatka v minišatech, nohy spuštěné podél podezdívky napínají krátkou sukýnku. Její přítel stojí rozkročmo nad ní a nechá se fotit z podhledu s věžemi v pozadí. Ovšem vyhrnutá sukýnka jeho přítelkyně poskytuje pohled, který většinu mužů zaujme skoro více, než věže za zády. Nicméně vyfotit to pro čtenáře blogu si netroufám.

06.JPG

Raději pojďme až na konec upravené plochy k netradiční terase. Terasy jsou obvykle vyvýšeny nad terénem, ta zdejší ovšem naopak. Po schodech je možné sejít asi o dva metry níže do prolákliny, věčně plné fotografujících turistů. Když si focený objekt stoupne těsně na kraj plošiny, ze zanořené terasy lze fotit podhledové snímky i bez nebezpečí toho, že fotograf ukáže okolí více, než si uvědomí. Ovšem pozor, ne každé postavě pohled z žabí perspektivy zalichotí – takže nepřikládám snímek svůj pořízený synem, nýbrž naopak foto syna foceného mnou – jeho mladé postavě podhled neublížil.

07.JPG

No nic, pojďme dál. Tedy ne dál, ale blíž – chceme totiž pochopitelně na vyhlídku, aspoň na Skybridge (některé prameny uvádí, že výše stejně nelze). A to musíme vyřídit vevnitř. Vcházíme tedy s téměř posvátnými pocity hlavním vchodem pod citátem o spojení tekutiny a kovu ve společné akci. A první, co každý návštěvník uvidí, jsou dvě formule F1 Mercedes-Benz v barvách Petronas. Co jiného taky čekat v Kuala Lumpuru, natož v centrále Petronas.

08.JPG

V prvním podzemním patře nacházíme infocentrum s prodejem vstupenek na vyhlídku. Vstup je vázán vždy na konkrétní datum a hodinu, aby bylo možno regulovat počet návštěvníků asi na 25 každých 15 minut. Objednává se většinou den dopředu. Studentské slevy neplatí, zato důchodci jsou už od 55 let – bohužel a bohudík tam zatím nespadáme, takže platíme plnou cenu 80 RM, tedy asi naši pětistovku (méně jsme stejně ani nečekali) a dostáváme vstupenky na zítra, 17:15. Ideální čas po nějakém celodenním programu ve městě.

Druhý den vpodvečer metrem přijíždíme k věžím pro jistotu o něco dříve. Zbývající čas vyplníme prohlídkou luxusního obchodního centra zabírajícího první tři podzemní patra areálu KLCC. Jedna světová značka vedle druhé, tolik luxusu a snobismu na jednom místě se hned tak nevidí. Kam se hrabe Pařížská. Byť mám s sebou platební kartu, tak do butiků kolem raději ani nenahlížím, naštěstí to chápe i manželka s dcerou. Takže si jen dáme zmrzku v samoobslužném kiosku. Do kelímku si natočíme kolik chceme a jaké chceme zmrzliny (já vanilka-čokoláda), u dalšího pultu vybereme z asi 30 možností posypu (já mandlové lupínky a proužky bílé čokolády), třetí zastavení u polev (já karamel) a konečně kelímek pokládáme na váhu u kasy. Samozřejmě máme všichni víc, než jsme plánovali. Ale kdo by si nedal zmrzlinu v Petronas za 60 kaček, vždyť to zas tolik není.

A už se řadíme u vstupu do nitra věže. Po kontrole zavazadel a průchodu rámem (voda tady není problém, jako na evropských letištích) dostáváme visačku a čeká nás instruktáž. Na vypouštěnou vodní mlhu je modrým laserem promítána stručná historie věží, jejich technicko-taktická data, program prohlídky a příslušné zákazy a příkazy. Velmi efektní a moderně působící, zase něco jiného, než obligátní hologramy.

Stojíme ve výtahu. Na jeho stěny se promítá pohled na okolí, jako bychom vyjížděli zvnějšku po fasádě. Brzy překonáváme okolní mrakodrapy a zbývá jen obloha. Nečekaně rychle ubíhají čísla pater, aniž by bylo cítit nějaké zvláštní přetížení při zrychlení a následném zpomalování. Vše je asi dokonale propočítané, žádné nepříjemné pocity a zhoupnutí žaludku, jen v uších trochu lupe.

Na jednu stranu je Skybridge úžasný, více než 58 metrů procházky 170 metrů nad zemí. Na druhou trochu chybí aspoň kousek adrenalinu se skleněnou podlahou, jakou má třeba TV věž Perla orientu v Šanghaji.

08a.JPG

Tak to není Petronas, ale TV věž v Šanghaji

Chodba spojující obě věže je velice solidní a pevná, takže ani člověk trpící závratí nemusí mít strach. Výhled je dokonalý, okolní svět pozorujeme jako z balónu. Až ke sklu nás nepustí zábradlí, jen dva malé balkónky uprostřed (zvenku jsme si jich nevšimli, jak jsou malé, poskytují základnu pro známé šikmé podpěry můstku) dávají trochu pocit mrazení v zádech. Jsme už teď výše než okolní mrakodrapy – a že jich tu je, Twins stojí přímo uprostřed čtvrti tvořené vlastně jen mrakodrapy.

09.JPG

Užíváme si svou čtvrthodinku a pozorujeme mumraj skoro dvě stě metrů pod sebou. Na obou stranách nás pečlivě hlídají pořadatelé v černých uniformách. Hlavně spořádaně. Ti nás také včas upozorňují na uplynutí vyhrazeného času a nekompromisně nás rychle dávají do houfu a vedou do horních výtahů. Opravdu staré informace na netu lhaly a až teď doopravdy uvěřím, že jedeme ještě výše.

10.JPG

Opět cesta výtahem, jako vejce vejci podobná té předchozí, jen promítané okolí je prázdné, tak vysoko skutečně nic v okolí nesahá. Pár vteřin a jsme nejvýše, co jsme kdy v jakékoliv stavbě byli. Vystupujeme a přímo bez přípravy jsme vypuštěni na vyhlídku v 86. patře, 370 metrů nad zemí, nad námi jsou jen dvě technická podlaží (bez přístupu pro veřejnost, bez výtahu) a věžičky. Chvíli trvá, než si uvědomíme, že ta věž za oknem je věžička druhého dvojčete, za kterou se zahanbeně trčí mnohem nižší televizní věž, která by kdekoliv jinde byla chloubou města nebo dokonce celé země.

11.JPG

Pocity máme skoro euforické, těžko je popsat. Nejvyšší okolní mrakodrapy (kam se přitom na ně hrabou ty české) jsou teď tak malé, že je nerozeznáme od běžné zástavby. Připadáme si jako v letadle. Něco úžasného, teď teprve si říkáme, že to vstupné bylo dobře investované, to je zážitek na celý život. Oken je tolik, že se naše pětadvacítka v pohodě rozptýlí a každý si najde to své s tím správným výhledem. A postupně se prostřídáme. Tady se na rozdíl od Skybridge dostaneme až k bezpečnostnímu sklu, můžeme se o něj i opřít a vyfotit. I když pokud si všimnete mé levé ruky, tak vidíte, že podvědomě tomu sklu moc nevěřím, traverza je traverza.

12.JPG

Foto: Jiří Novotný

Uprostřed místnosti jsou panely s vysvětlujícími texty (v chodbě obvyklé srovnání nejvyšších budov světa, dnes už pro Petronas ne tak lichotivé, jako před deseti lety). Několik obrazovek je napojeno na malé kamery, které umožní sejmout QR kód ze vstupenek a na obrazovce tak můžeme kouzlit s 3D modely věží na své nastavené dlani se vstupenku, všelijak je natáčet a hledat informace o jejich zajímavostech. Technicky zaměření návštěvníci si užívají, asijské turistky s tím spíše nepříliš úspěšně bojují.

Nebudu to dále rozebírat. Jsou věci. Které nelze popsat. To se musí zažít. Takže už jen výtahem s přestupem u Skybridge zpět do reálného světa. Povinná zastávka v obchodu se suvenýry a konec.

Dodatečně skládám poklonu tomu mottu: „Liquid and metal in action“.

Autor: Libor O. Novotný | pátek 30.8.2013 15:01 | karma článku: 19.13 | přečteno: 1866x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 263 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 401 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...