Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXIII

25. 10. 2013 15:01:36
Přestože je Malajsie velmi tolerantní země ke všem náboženstvím a Malajcům nevadí ani jinověrci či bezvěrci (kostel, mešita, čínský chrám a hinduistická pagoda klidně sousedí v jedné ulici), jedno náboženství ovlivní turisty v nečekané oblasti. Ano, islám a jeho ramadán potrápí gurmány amatéry, jako jsem třeba já. Pokud máte smůlu a cestujete severní Malajsií v období ramadánu, může se snadno stát, že si den protrpíte hladem a najíte se proti své vůli až po západu slunce. Dříve totiž nenarazíte na otevřenou restauraci.
Žáby k večeři
Žáby k večeřiLibor O. Novotný

Zachránit vás může snad jen muslimský trh. Ten se otevírá v každém městě a v každé větší vesnici asi dvě hodiny před západem slunce. Místní muslimské ženy si v desítkách stánků s bohatým sortimentem zejména hotových jídel vyberou večeři pro celou rodinu, v polystyrenových krabičkách ji donesou domů a po západu slunce se rodina může nadlábnout bez otravného vaření (má na to čas až do opětovného východu slunce, pak se zase musí obejít bez jídla, pití a „tělesného obcování“ až do dalšího západu). Mezi nejčastější jídla patří třeba kuře s rýží a jeho variace. Na fotkách nic moc zajímavého, takže raději z takového trhu představím vajíčka servírovaná jako špíz na špejli, pečené pařátky a hlavně malajské jídlo takřka národní – špízy satey (ještě si je za chvíli probereme podrobněji).

MalSing_144.JPG

MalSing_145.JPG

MalSing_146.JPG

Další možností záchrany ve větších městech je tradiční McDonald, který mívá otevřeno i o ramadánu. Chodí sem maminky s dětmi, které jsou tak malé, že ještě ramadán dodržovat nemusí. Jen pozor na hodinku před západem slunce. To se mekáč rychle naplní celými rodinami a vznikají dlouhé fronty. Všichni si nakoupí hory jídla, odnesou je ke stolům a v družné zábavě čekají, až se z rádia ozve známá oslava Alláha, která oznamuje oficiální západ slunce. Pak si všichni formálně rukama otřou obličej, vrhnou se na brčka v kelímcích s kolou a hranolky s burgrem před sebou. Mezi sedmou a devátou tak může být problém sehnat volné místo.

Já si v Asii potrpím na polévky tak husté a velké, že zastanou funkci hlavního chodu. Ani Malajsie není výjimkou a i zde jsem si takových polévek užil do sytosti. Jen je občas problém z jídelního lístku uhodnout, který řádek je právě tou žádanou polévkou. I když je písmo připomínající rozsypaný čaj pro turisty přepsáno do latinky, někdy to moc nepomůže. Pokud je napsáno anglicky noodle soup, tak je to dobré. Ale že prakticky totéž dostanete i pod názvem mee hoon, to musíte objevit praxí (rozdíl je v těch nudlích, ta první polívka obsahuje klasické žluté nudle známé třeba z našich vietnamských instantních polévek, ta druhá je z niťových rýžových nudlí). A pak jsou ještě nudle placaté, nudle široké, nudle smažené atd., ovšem vše pod místními názvy, anglicky napsáno noodles je jen u těch prvních.

MalSing_202.JPG

MalSing_618.JPG

Dezerty moc obvyklé nejsou, ale jeden vynikající jsem objevil kousek od hlavního města Kuala Lumpuru. Několikrát jsem psal o durianu, ale tady poprvé jsem vyzkoušel smažený durian a byl jsem nadšený, je to opravdová pochoutka. Dokonce ani ten známý puch, pro který se nesmí s durianem prakticky do žádných budov, není tak intenzivní, byť úplně odstranit nejde. Vřele doporučuji i těm, kteří s durianem začínají, a jeho výrazná charakteristická chuť je odrazuje.

MalSing_204.JPG

V Kuala Lumpuru bydlíme v Čínské čtvrti, každý druhý dům v ulici je restaurací. Ob dva domy máme velmi oblíbenou jídelnu (zejména u místních, v Malajsii málokdo jí doma, obvyklejší je najíst se venku v některé z nesčetných jídelen). Kuchyně je hezky vysunuta před podnikem na chodníku, aby každý mohl kuchaře kontrolovat. Chcete-li mít jistotu, že budete mít jídlo opravdu čerstvé, vyberete si svou žábu nebo vodního hada (jsou to úhoři, nebo skutečně hadi?) přímo z akvárka vedle grilu, mezi stoly hostů.

MalSing_250.JPG

MalSing_248.JPG

MalSing_249.JPG

V národním parku Taman Negara není moc možností, kde by se dalo najíst. Samozřejmě zdejší luxusní resort nabízí možnost bufetu s volným výběrem za 50 ringitů, tedy asi 300 Kč, ale jednak je to (zvláště na místní poměry) dost peněz, jednak máme raději autentičtější kuchyni. Takže raději voláme přívoz, za pád drobných se necháme převést na druhou stranu řeky a tam jdeme do restaurace na pontonu, vyhlášené malajskou specialitou satey.

MalSing_393.JPG

Satey jsou malinké špízy, takové skoro jednohubky, z různých druhů masa, nejčastěji kuřecího nebo jehněčího. Podávají se se speciální arašídovou omáčkou. Malajci je zbožňují, dají se koupit v každé restauraci, ale častěji přímo ze stánku na ulici za pár drobných dvě-tři sousta na chuť nebo jako drobná svačinka. Nám by na večeři tři kousky nestačily, ale v plovoucí restauraci nabízejí menu deseti špízků s omáčkou, oblohou a pár kostkami lisované vařené rýže za 10 ringitů, asi 60 korun, za další ringit by se dal přikoupit další kopec rýže.

MalSing_395.JPG

MalSing_396.JPG

Na břehu dvě místní ženy (jedna po muslimsku zahalená) grilují stovky špejlí s drůbežím masem, přece jen i tady se zaměřují na turisty a těm kuře chutná víc, než jehně. Každý si může zkontrolovat, že dostává opravdu čerstvě ogrilované kousky, tady opravdu nehrozí žádná mikrovlnka. A chuť podle toho vypadá. Neodoláme, a ještě si jednu porci nakonec přikoupíme a rozdělíme se o ni.

MalSing_398.JPG

Ale abych jen nechválil. Cestou na čajové plantáže Cameron Highlands stavíme u benzínky, a tam mne zaujme sáček se sušenými chobotnicovými pásky, podle odtrhávacího systému na stojanu to vypadá, že jdou dobře na odbyt. Obětujeme žádané 2 ringity a opravdu je to oběť. Tvrdé proužky žvýkavé hmoty odrazují už rybinovým zápachem a chutnají přesně stejně, jako jsou cítit, tedy hnusně. Měli jsme si koupit jako obvykle výborné banánové chipsy.

MalSing_440.JPG

MalSing_441.JPG

Na zdejší vysočině nás u snídaně překvapuje neobvyklé ovoce, chutí připomínající naše jablko, ale nakrájené kousky jako jablíčko nevypadají. Až na tržišti pochopíme, že jsme pravdu měli i neměli. Je to skutečně jablko, ale cameronské (pozor, ne kamerunské podle africké země, ale skutečně cameronské podle jména zdejší vysočiny Cameron Highlands, nazvané tak na počest plukovníka Camerona).

MalSing_597.JPG

Konečně se dostáváme k moři. Na tržnici v Kota Bharu už vidíme první čerstvé ryby, i když zelenina jednoznačně sortimentu kraluje. Hlavně z patra je pohled na muslimské prodavačky velice malebný. Toulání mezi stánky už tak příjemné není, směs různých pachů a špína kolem (nemluvě o občasné kryse mezi odpadky) spíše odrazují.

MalSing_619.JPG

MalSing_622.JPG

Ochutnáme pár kousků tradičního ovoce – ale nic nového, o čem bych ještě nepsal: rambutany, mangostiny, hadí ovoce salak, dračí ovoce pithaya, durian, ananas. Z ovocného sortimentu překvapí prodávané banánové květy, asi se také dají nějak upravit sníst.

MalSing_627.JPG

Co zamrzí, to jsou koše a koše plné želvích vajíček. To jsem nečekal. Byl jsem přesvědčený, že nikde na světě se želví vejce nesmějí volně prodávat, a tady jich vidíme stovky a nikoho to nepohoršuje. To je zmařených želviček, a přitom jsou tak vzácné.

MalSing_625.JPG

Kachní vejce samozřejmě nepohoršují, zato překvapí úpravou. Prodávají se podivně oplácená nějakou černou hmotou, o které náš známý Shaukani tvrdí, že je to sůl. Spíše bych soudil na nějaký popel.

MalSing_626.JPG

Abych ale skončil něčím, co více potrápí neukojené chuťové buňky, přikládám naše dvě závěrečné večeře z Perhentianských ostrovů (ráj na zemi, skoro dvoumetroví varani, spousta gibbonů po stromech, přímo ze břehu šnorchlujeme se stovkami barevných rybiček, vidíme oba základní druhy barakudy, u břehu se sluní rejnoci a nechají se i pohladit, metr a půl dlouhá želva kareta také proti pohlazení neprotestuje, zato žraloky černoploutvé raději neobtěžujeme, byť nemají ani celý metr a půl). Co už tak na večeři u moře? Přece rybu. O červeném snajprovi – chňápalovi jsem už několikrát psal.

S1220005.JPG

Neobvyklá je pro mne úprava olihní přímo na grilu. Vůbec jsem netušil, že se dá takto opéci, myslel jsem, že se musí dusit v omáčce. No tak vida, i grilovat lze. A vůbec to není špatné, byť dušená v česnekovo-sojové omáčce je přece jen o něco lepší.

S1230026.JPG

Dobrou chuť!

V mé knize Dobré prase všechno spase tuto kapitolu nenajdete, máte ji ode mne jako bonus zdarma.

Autor: Libor O. Novotný | pátek 25.10.2013 15:01 | karma článku: 19.31 | přečteno: 1697x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 263 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 401 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...