Kde vulkány dostaly jméno

7. 06. 2013 15:01:21
Starořecký bůh Hefaistos měl svou velkou podzemní dílnu na ostrově Vulcano, proto se z ostrova stále kouřilo. A ze jména ostrova se stalo ve většině moderních jazyků slovo označující sopku, vulkán. To se archipelag ještě nazýval Eolské ostrovy – to pro vysvětlenou čtenářům Odyssei, aby se na nás Homér nezlobil.

Dnes známe tyto ostrovy jako Liparské, podle největšího z nich. U českých turistů nejsou tak oblíbené, jako ostrovy španělské nebo řecké. Nejsou tady totiž žádné velké turistické komplexy. Což je na jednu stranu dobře, na druhou je ale škoda, že se o nich tolik neví. Výjimečnou krásou, klidem a exotikou by totiž mohly být více než zajímavou variantou aktivněji pojaté dovolené za rozumný peníz.

Velkých ostrovů je celkem sedm, další menší je doplňují:

ostrov

italsky

rozloha
(km²)

nejvyšší vrchol

max.nadm.výška
(m)

1

Lipari

Isola di Lipari

37,3

Monte Chirica

602

2

Salina

Isola di Salina

26,1

Monte Fossa delle Felci

962

3

Vulcano

Isola di Vulcano

20,9

Gran Cratere o la Fossa di Vulcano

391

4

Stromboli

Isola di Stromboli

12,2

Vancori

924

5

Filicudi

Isola di Filicudi

9,5

Fossa Felci

774

6

Alicudi

Isola di Alicudi

5,2

Filo dell'Arpa

675

7

Panarea

Isola di Panarea

3,4

Punta Cardosi

421

Menší ostrůvky Basiluzzo, Dattilo, Lisca Bianca, Strombolicchio (Isola di Strombolicchio)

Dá se sem dostat prakticky jen lodní dopravou, trajektem z Neapole nebo ze sicilské Messíny. Většina návštěvníků volí leteckou cestu na Sicílii a trajektem pokračují na ostrov Vulcano, ale nezajímavá není ani alternativa pozemní dopravy autem (nebo autobusem s turistickou cestovní kanceláří), samozřejmě ne na jeden zátah. Chce to přespat třeba u Neapole a spojit cestu s návštěvou Vesuvu a Pompejí, případně se stavit na Etně a v Taormíně.

Na Vulcanu je několik menších hotelů, nejvyužívanější je velký kemp na poloostrově Vulcanello, kde se dá pronajmout jeden z mnoha bungalovů. Do centra dění kolem přístavu to je půlhodinka klidné chůze, případně se dá stopnout kyvadlová doprava kempovým mikrobusem.

Na okolní ostrovy je možné doplout trajekty, asi hezčí alternativou je možnost výletů na člunech, které v přístavu jen čekají na turisty, aby se s nimi dle dohody vydaly kamkoliv budou chtít. Tak jsme to dělali i my.

Naši fotocestu začínáme na milionářském ostrůvku Panarea, takovém liparském Capri. Kolem přístaviště je starodávné městečko plné malebných zákoutí, které když se projde, tak je možné pokračovat pobřežními stezkami podél pobřeží s nádhernými vyhlídkami na útesy a zátoky.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

03a.jpg

Dalším místem, v Česku moc dobře známým, je pravidelný kužel ostrova Stromboli, sopka vystupující z moře. Na jejím úpatí leží i stejnojmenné městečko, takže Stromboli je současně město, sopka, ostrov i hudební skupina. Známé jsou zdejší černé pláže s úlomky obsidiánu – sopečného skla. Sopka pravidelně co pár minut chrlí minierupce, za dne je z nich vidět jen stoupající sloup dýmu, ovšem po setmění nastává ohnivé divadlo. Prý. My jsme měli smůlu: sopka tři měsíce před našim příjezdem vypustila do moře mohutný lávový proud a přestala chrlit. To byl pro stálé obyvatele signál k opuštění ostrova, protože nic není u sopky horšího, než když se začne chovat neobvykle. Takže jsme se jen okoupali na černé pláži, dali si výbornou granitu (ochucenou ledovou tříšť – kam se hrabe zmrzlina) a obepluli kolem ostrova, abychom si prohlédli známé lávové splazy.

04.jpg

05.jpg

Lávový splaz

06.jpg

Vrcholek Stromboli

07.jpg

Hlavním městem souostroví je ostrov Lipari. Je na něm opět malebné městečko, už ovšem více poznamenané moderní dobou. Takže nám přišla zajímavější továrna na zpracování pemzy a pemzové doly za ní. Při lodních výletech zakotví kapitáni na zajímavých místech u rozeklaného pobřeží a nechávají turisty, ať si užijí teplého moře v exotických kulisách sopečných ostrovů.

08.jpg

Továrna na zpracování pemzy

A konečně nejhezčí ostrov, samotné Vulcano. Centrum ostrova je kolem přístaviště. Tady stojí i městečko s restauracemi, supermarketem, půjčovnou kol a skútrů a další infrastrukturou. Nad přístavem je skalka proděravělá mnoha průduchy, ze kterých uchází smradlavé sirné výpary, a za ní bahenní jezírko. Po zaplacení poplatku je možné se vyválet v šedém horkém bahně, a pak jej spláchnout v přilehlé mořské zátoce s bublajícími fumarolami. Opravdu hezké a příjemné.

Úzkou kosou je k hlavnímu ostrovu připojen poloostrov Vulacanello se zmiňovaným kempem. Podél obou stran úzké kosy jsou veřejné pláže – ta na straně přístavu je bílá, opačná černá. Každý si užije, co se mu více líbí. Vulacanello je samozřejmě také bývalá sopka. Neznačeným chodníkem je možné vyškrábat se až k zarostlým kráterům na vrcholku kužele nad kempem. Jsou odsud pěkné výhledy na celý ostrov a okolí, včetně Velkého kráteru na hlavním ostrově.

09.jpg

Na Velký kráter je možné také vystoupit. Nejlepší je ráno si trochu přivstat, dá se tak vyhnout největšímu žáru (a také placení vstupného). Kráter samotný je ohromující. Na rozdíl třeba od nedalekého Vesuvu vypouští mnohem více výparů. Vrcholek je místy pokrytý usazenou žlutou sírou, výpary silně smrdí a musí se dávat pozor, aby nenadálá změna směru větru neodřízla ústupové cesty – sopečné výpary jsou silně dusivé a nedýchatelné.

10.jpg

10a.jpg

11.jpg

12.jpg

Sopku je hlídána geology a vulkanology, kteří provádějí pravidelné odběry par a zkoumají změny v jejich složení, aby včas odhalili případnou hrozící erupci. Při pohledu, jak se odvážně pouštějí do nejhustších sirných mraků jen s kapesníkem přes ústa, je musíme obdivovat.

13.jpg

14.jpg

14a.jpg

Kromě pláží je možné se koupat na různých místech při výletu rybářskou lodičkou kolem ostrova. Oblíbené je hlavně Venušino jezírko, skoro přesně kruhový přírodní bazének ohraničený útesem.

15.jpg

Komu se nechce na veřejnou pláž, může si zaplatit vstup na soukromou pláž přímo v kempu. Je mnohem menší a klidnější. Dá se tady dokonce šnorchlovat, i když to pochopitelně není možné srovnávat se šnorchlováním na korálových útesech. Ale nějaké ryby, dokonce i barevné, tu k vidění jsou.

16.jpg

17.jpg

Na závěr bych nerad někoho odradil, ale musím zmínit další naši smůlu (kromě nefunkční Stromboli). Tento a jen tento rok se v pobřežních vodách kolem všech ostrovů objevily žahavé medúzy. Dotek s nimi byl velice bolestivý a zanechal na kůži viditelné spáleniny. Manželce Hance se obrys medúzy z ramene ztratil až asi za dva měsíce, do té doby vypadala jako tetovaná. A co horšího, od té doby má aktivovaný imunitní systém takovým způsobem, že nemůže šnorchlovat nad korálovými útesy – nad nimi se totiž vznáší neviditelný plankton, který ji způsobuje nepříjemnou alergii. Před žahnutím takové problémy neměla.

18.jpg

19.jpg

Autor: Libor O. Novotný | pátek 7.6.2013 15:01 | karma článku: 14.40 | přečteno: 605x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 263 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.17 | Přečteno: 408 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...