Všechno zlé je k něčemu dobré

10. 05. 2013 15:01:20
Všechno zlé je k něčemu dobré. Dokonce i takové daně, vždyť z nich živíme naše vynikající politiky, co bychom si bez nich počali. Takže díky i za ty daně, že ano.

Snad jen výbuch sopky nemá žádná pozitiva. Nebo se mýlím? Minulý týden jsem tady psal o sopkách, jejich obětech a zničených krajinách. Ale na závěr jsem slíbil, že i na nich najdu něco kladného. Takže do toho.

Začnu spíše příkladem pro starší a pokročilé. Nebýt mexického Popokatepetlu, nebyl by ani Popokatepetl Twist (1). Nic vám to neříká? Nedivím, asi jen ti starší si vybaví písničku, kterou česky nazpívala Eva Pilarová. Přestože dnes už se nehraje, tak si myslím, že nemít ji by byla škoda.

Ovšem pozor, existují i poněkud obskurnější verze, kterých by zase asi až taková škoda nebyla (ta zpěvačka si dokonce říká Sugar, k tomuto pojetí to dokonale sedí):

Teď si asi řeknete, že ten začátek se moc nepovedl, hledat výhody sopek v Pilarové. Ale zkusme jít dále. Kdybych chtěl zůstat v Mexiku, tak zkusím vybrat ještě něco dalšího – sopečné sklo, obsidián (2). Z něj se vyrábějí krásné šperky, případně v muzeích obdivujeme staré aztécké a mayské památky z něj vyráběné. Nebýt sopek, přírodní obsidián bychom neznali (škarohlídi mohou podotknout, že Mayové a Aztéci by neměli čím vyřezávat za živa srdce svým obětem – i k tomu sloužily obsidiánové nože).

01Popocatepetl.jpg

Starší naskenovaná (nepříliš dobrá) fotka Popokatepetlu z doby, kdy ještě digitály nebyly

Vezměme si třeba Vesuv. Slzy Vesuvu se jmenuje víno pěstované přímo na svazích sopky na zdejší úrodné půdě z rozpadlých lávových polí. Stejně se pěstuje vynikající vinná réva na španělských Kanárských ostrovech, přímo v lávě, na pohled vypadající jako obyčejný štěrk. A nejen víno. I ostatním plodinám se v úrodné sopečné půdě daří nečekaně dobře. Proto se také lidé po erupcích takřka ihned vracejí na postižená místa a zúrodňují půdu. Takže nejúrodnější půdy (3) mají často základ v sopečných nánosech. Půda na svazích sicilské Etny je tak zvláštní, že i med z ní pocházející je charakteristický a můžete si jej koupit zase jen přímo u Etny.

02Vesuv01.JPG

Vesuv z Pompejí

To, co kdysi byla jedna z největších tragédií své doby, je dnes obdivovanou památkou. Jsme zpět u Vesuvu, jen o něco níže, v Pompejích (4). Nebýt výbuchu sopky, nemohli bychom dnes obdivovat nádheru starého města, jeho chrámy, krámy, ulice, hospody a dokonce bordely. To vše se nám zachovalo prostřednictvím mučivé smrti tisíců lidí. Když se však procházím třeba Villou Mystery, nemyslím na mrtvé, jen pokorně obdivuji tu nádheru, která se nám zachovala přes dvě tisíciletí pouze díky nánosům popela.

03Pompeje.JPG

Villa Mystery v Pompejích

04Pompeje.JPG

Nástěnná výzdoba vykřičeného domu v Pompejích

Minulý týden jsem psal o Liparských ostrovech. Přímo na hlavním z nich, na Liparech, stojí pemzový důl. Ano, tato pemza (5) je sopečný produkt.

06Pemza.JPG

Pemzové doly na ostrově Lipary

07Pemza.JPG

Pemzový svah

08Pemza.JPG

Pemza je velice lehká

Zůstáváme na Liparských ostrovech. Na Stromboli i na Vulcanu se můžeme slunit na nádherně černých plážích (6) ze sopečného písku. A na Vulcanu bublá léčivé bahenní jezírko (7) vytvořené vulkanickými aktivitami podloží. Asi by se něco podobného našlo i na jiných geologicky aktivních místech.

09Bahno.JPG

Bahenní jezírko na ostrově Vulcano

Na Vulcanu je i dost usazené síry, ale ne tolik, aby ji bylo možno těžit. Zato v zatopeném kráteru indonéské sopky Kawah Ijen (Jáva) jsou síry (8) tuny. Je pravda, že její ruční těžba a doprava do civilizace patří k nejhorším zaměstnáním na světě, ale nebýt sopky, tak by mohla chybět, a tak zaplať pánbu za ni. Samozřejmě to není jen síra, ale i mnoho dalších rud a surovin.

10Sira.JPG

11Sira.JPG

Nosič síry v Kawah Ijen, Jáva, Indonésie (náklad síry váží asi 120 kg)

Sopečné ostrovy (9) patří k nejhezčím na světě. Havaj, Kanáry, Lipary. Vše bývalé sopky, všechny s výjimečnou krásou danou právě sopečným původem. Tím se dostáváme k přírodním krásám. Podle mne nejhezčí jen přírodou formované místo na světě je tanzanský kráter Ngorongoro (10). Těžko jej popsat, těžko jej nafotit. Psal jsem o něm minule. Musí se vidět, kdo neviděl, neuvěří.

12Ngorongoro1.JPG

13Ngorongoro2.JPG

Pozorování zvěře v Ngorongoro

Zcela zvláštní kapitolou je turecká Kappadokie (11). Také následek výbuchu sopek, konkrétně vulkánů Erciyes Dagi a Hasan Dagi. Ty pokryly celou zemi vrstvou nánosů, které postupně zvětrávaly do dnešní podoby. Vznikla pohádková krajina s kamennými věžemi, hříbky, oponami. Lidé ji dotvořili vyhrabáním dvacetipatrových podzemních měst, do měkké skály vysekaných kostelů, vydlabaných obydlí. Vzniklo území, které se nepodobá ničemu jinému na celém světě.

14Kappadokie.JPG

15Kappadokie.JPG

16Kappadokie.JPG

17Kappadokie.JPG

18Kappadokie.JPG

Různé typy krajiny a osídlení v turecké Kappadokii

A na závěr jeden paradox. Jednou z nejplošších a nejrovinatějších krajin na světě je oblast tanzanského Serengeti (12). Po kopcích ani památka, natož nějaká sopka. Jen travnatá pláň, keře, nízké stromy. Ráj pro býložravá divoká zvířata, pakoně, zebry, ráj pro masožravá zvířata živící se zvířaty býložravými, pro lvy, levharty, gepardy, hyeny. Celé Serengeti totiž vzniklo na místě hodně, ale opravdu hodně starého supervulkánu. Celá oblast byla srovnána se zemí a pokryta nepropustnou pevnou vrstvou sodných nánosů, na kterých se postupem věků vytvořila jen asi metrová vrstva humusu. Proto tu nemohou růst stromy s kořeny sahajícími níže než metr pod úroveň země. Tím má více prostoru k životu nižší vegetace, hlavně tráva. A proto tu přežívají milionová stáda zvěře přesouvající se sem při Velké migraci z Masai Mary. Nebýt sopky, byl by tu třeba prales a pakoně (předpokládám, že všichni vědí, že pakůň je antilopa, která s koněm jako takovým nemá kromě podobného jména nic společného) by měly smůlu.

19Serengeti.JPG

Velká migrace pakoňů v Serengeti

20Serengeti.JPG

Svítání nad Serengeti

21Serengeti.JPG

Mladí lvi v serengetských rovinách

Takže jen tak na posezení jsem našel 12 dobrých následků pocházejících ze špatných příčin. Určitě vás napadnou další. Vzpomeňme na to, až nám zase třeba nějaká islandská Eyjafjallajökull uzemní letadla a my budeme muset řešit problémy s dovolenou.

Autor: Libor O. Novotný | pátek 10.5.2013 15:01 | karma článku: 15.79 | přečteno: 1423x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 450 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...